Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trading μετοχών και εκτός Σοφοκλέους με νομοσχέδιο

Ριζικές αλλαγές στις συναλλαγές μετοχών, αλλά και στον ”χάρτη” της αγοράς, καθώς προβλέπονται αγοραπωλησίες και εκτός... χρηματιστηρίου από τις ΑΕΠΕΥ, φέρνει νομοσχέδιο που ήδη βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας και που υποχρεωτικά θα πρέπει να υιοθετήσει η χώρα μας στις αρχές του 2007. Νέοι όροι αδειοδότησης, οργάνωσης και λειτουργίας για τις ΑΕΠΕΥ, ενώ οι ΕΛΔΕ γίνονται ΑΕΕΔ.

Trading μετοχών και εκτός Σοφοκλέους με νομοσχέδιο
”Επανάσταση” στον ευρύτερο χώρο της Κεφαλαιαγορας και ριζική αναδιάρθρωση στο χρηματιστηριακό χάρτη εκτιμάται ότι θα φέρει η εφαρμογή του νομοσχεδίου ”Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων και Αλλες Διατάξεις” που ήδη άρχισε να επεξεργάζεται αρμόδια Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και πρόκειται να εφαρμοστεί όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στις λοιπές ευρωπαϊκές αγορές έως τον Οκτώβριο του 2007.

Ωστόσο, η υιοθέτησή του θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα, στις αρχές του 2007, αφου προηγηθεί και διαβούλευση μεταξύ των φορέων.

Η δυνατότητα διενέργειας συναλλαγών από τις ΑΕΠΕΥ εκτός Χ.Α. (ανάμεσα δηλαδή σε πελάτες της και εκτός οργανωμένης χρηματιστηριακής αγοράς όπως είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών) είναι η νέα πραγματικότητα που θα φέρει η εφαρμογή του εν λόγω νομοσχεδίου.

Πρόκειται για τον θεσμό του Systemic Internaliser (συστηματικός εσωτερικοποιητής) ο οποίος συζητείται εδώ και χρόνια χωρίς όμως να έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα κάποιο ουσιαστικό βήμα.

Με τον νέο αυτό νόμο καθορίζονται πλέον τόσο οι υποχρεώσεις των ΕΠΕΥ που θα διενεργούν συναλλαγές ως ”συστηματικοί εσωτερικοποιητές”, όσο και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα λαμβάνουν τη σχετική άδεια αλλά και οι κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία αυτών σε αγορές εκτός του χρηματιστηρίου.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο αυτό φέρνει νέους, αυστηρότερους κανόνες στον κώδικα δεοντολογίας των μελών των αγορών αυτών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το άρθρο του ν/σ που αφορά στον τρόπο πρόσβασης του Systemic Internaliser στα συστήματα του Κεντρικού Αντισυμβαλλόμενου, εκκαθάρισης και διακανονισμού καθώς και στο δικαίωμα επιλογής από πλευράς S.I. του συστήματος εκκαθάρισης.

Προβλέπεται επίσης ο τρόπος συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων αρχών καθώς και η συνεργασία μεταξύ αυτών και των αρμοδίων αρχών άλλων κρατών–μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σαφείς διατάξεις υπάρχουν σχετικά με την έρευνα,την εποπτεία και τηνεξακρίβωση απαραίτητων στοιχείων των S.I. από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές καθώς και για τις συνεργασίες αυτών με τρίτες χώρες.

Περιλαμβάνονται επίσης αναλυτικά οι όροι αδειοδότησης, οργάνωσης, λειτουργίας και εποπτείας των ΑΕΠΕΥ καθώς και των ΑΕΕΔ (Ανώνυμες Εταιρίες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης) που υποκαθιστούν εφεξής τις ΕΛΔΕ.

*Διαβάστε το πλήρες κείμενο των 56 σελίδων όπως διατυπώνεται στο προσχέδιο (draft) του νέου νόμου, στη δεξιά στήλη ”ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v