Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο έλεος των επιθετικών πωλήσεων

Δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του ΧΑ η Εθνική. Αυτό τουλάχιστον έδειξε το ταμπλό και βέβαια εξέθεσε όλους όσους με τις χθεσινές δημοπρασίες έστειλαν τόσο τον τίτλο της Εθνικής όσο και της Πειραιώς στα υψηλά ημέρας. ”Πακέτα” στην Marfin με αγοραστή το Dubai Investment Fund.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του ΧΑ η Εθνική. Αυτό τουλάχιστον έδειξε το ταμπλό και βέβαια εξέθεσε όλους όσους με τις χθεσινές δημοπρασίες έστειλαν τόσο τον τίτλο της Εθνικής όσο και της Πειραιώς στα υψηλά ημέρας.

Η επανεμφάνιση επιθετικών πωλήσεων σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους, αλλα και η αδυναμία αντίδρασης άλλων blue chips που έχουν υποστεί απώλειες δημιουργούν εκρηκτικό μίγμα που δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το υπόλοιπο τμήμα του ταμπλό.

Έτσι λίγο μετά τις 15.05 με αφορμή τους όρους αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής ξεκίνησε μια επιθετική κίνηση από τους πωλητές, που συμπαρέσυρε χαμηλότερα πληθώρα μετοχών οι περισσότερες των οποίων σημείωσαν σημαντικές απώλειες.

Ιδιαίτερα ανησυχητική η τεχνική εικόνα καθώς σε περίπτωση που ο FT 20 υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.940 μονάδων δεν αποκλείεται να προκαλέσει μίνι sell off καθώς θα κλείσουν θέσεις και οι τελευταίοι αισιόδοξοι, ενώ ακυρώνεται οποιοδήποτε ανοδικό σενάριο.

Δυστυχώς οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι διέλυσαν όλες τις εκτιμήσεις περί ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου και ηγούνται της πτώσης σε οποιαδήποτε από τις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές του FT 20 καμία δεν δείχνει διάθεση να αναλάβει ηγετικό ρόλο στήριξης του Γ.Δ.

Σήμερα με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο οι: Γερμανός, ΕΛΠΕ, ΚΑΕ, απλά θετικό πρόσημο για ΕΛΤΕΧ, Folli Follie, Εurobank και αμετάβλητη Hyatt. Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 5% η Εθνική, του 4% η Πειραιώς και Motor Oil (λόγω αποκοπής μερίσματος), σημαντικές απώλειες για Alpha, Εμπορική, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, 3Ε και αρνητική μεταβολή για Αγροτική, Cosmote, OΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάνα.

Ο Γ.Δ. για μια ακόμη συνεδρίαση δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας καθώς κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε έως τις 3.654,59 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 3.676, 85 με απώλειες 2,03%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 974 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 677,5 αφορούσαν πακέτα (πέρασαν τα πακέτα του ΤΤ).

Κατά πολλούς η σημερινή εικόνα του ΧΑ δεν είναι πολύ χειρότερη από τη συνεδρίαση που οδήγησε το Γ.Δ. στα πρόσφατα χαμηλά καθώς το διεθνές κλίμα δεν συνηγορούσε για τόσο σημαντικές απώλειες και τίθεται πλέον θέμα τι γνωρίζουν αυτοί που ρευστοποιούν με τόσο επιθετικές διαθέσεις. Δεν χρήζει ιδιαίτερων σχολίων η τελική εικόνα με 64 ανοδικές έναντι 216 πτωτικών και 25 τίτλοι με απώλειες από 7% έως 13,08%.

Σημειώνεται, ότι σήμερα πέρασαν τέσσερα πακέτα της Marfin Financial Group, συνολικά 1.166.501 τεμαχίων που αντιστοιχούν στο 2,28% του μετοχικού της κεφαλαίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως αγοραστής των μετοχών αυτών ήταν το Dubai Ιnvestment Fund.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v