Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμοι για πωλήσεις

Οι εν δυνάμει πωλητές έχουν... εξοπλιστεί με δανεικές μετοχές, έχουν πάρει θέσεις πώλησης σε ομολογουμένως θεαματικά χαμηλότερα επίπεδα στο Συμβόλαιο του FTSE-20 και -βοηθούντος του κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια- ετοιμάζονται για τη σημερινή ”μάχη”. Ωστόσο, η βιαιότητα της διόρθωσης οδηγεί σε πρόσκαιρες έστω ανοδικές αντιδράσεις...

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στη δίνη του νέου κύματος ρευστοποιήσεων σε όλες ανεξαιρέτως τις διεθνείς αγορές έχει βρεθεί και πάλι από χθες η Σοφοκλέους.

Από τη σημερινή συνεδρίαση δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ιδιαίτερες απαιτήσεις, με την προϋπόθεση πως η... απαξίωση μετοχών εταιριών με ικανά θεμελιώδη θα κινείται στο πλαίσιο του λογικού και του φυσιολογικού.

Οι ισχυροί παίκτες, που κινούνται παράλληλα σε μετοχές και παράγωγα, έχουν δείξει τις διαθέσεις τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διόρθωσης προς τις 3.500 μονάδες.

Γι’ αυτό άλλωστε φρόντισαν χθες, σταθερά μετά τις 13:00-13:30, να προχωρήσουν σε δανεισμό τίτλων (από την ΕΤΕΣΕΠ) προκειμένου να έχουν απόθεμα πωλήσεων, τουλάχιστον για σήμερα.

Το πλήθος των δανεισμένων τίτλων, ειδικότερα στις μετοχές του ΟΤΕ και της Εθνικής, δεν αφήνει και πολλές αμφιβολίες για τις διαθέσεις τους.

Μόνο στον Οργανισμό υπολογίζεται ότι οι εν δυνάμει προς πώληση μετοχές ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο τεμάχια.

Με τον τίτλο του ΟΤΕ ακριβώς στα 17 ευρώ και την τεχνική του εικόνα να παραπέμπει σε περαιτέρω διόρθωση, το πιθανότερο είναι πως οι επαγγελματίες θα βγάλουν λεφτά από τη διόρθωση, στην υποκείμενη αγορά, χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις.

Υπάρχουν όμως και επιμέρους θετικά στοιχεία, κυρίως για τη μεσοπρόθεσμη τάση, που αφορούν στην εντυπωσιακή απόκλιση της τιμής του Συμβολαίου του FTSE-20 (discount), που παραπέμπει σε αρχικά βίαιη υποχώρηση του συγκεκριμένου δείκτη, με ανοικτό όμως το ενδεχόμενο στη συνέχεια τεχνικής μορφής αντίδραση.

Η απόκλιση του discount ξεπερνά, εάν θυμόμαστε καλά, κάθε άλλη διαφορά που έχει διαμορφωθεί στα παράγωγα από την αρχή του 2005.

Η ισχυρότερη όμως θετική ένδειξη, κατά την εκτίμησή μας, είναι η ουσιαστική βελτίωση μεγεθών εισηγμένων, που πολύ δύσκολα δεν θα αναδειχθεί στο πρώτο ”γύρισμα” των αγορών.

Τα μεγέθη της Εμπορικής (52 εκατ. ευρώ), η εκτίμηση για καθαρά κέρδη 120 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Κύπρου, οι πωλήσεις των 92,7 εκατ. ευρώ του Φουρλή, η ενίσχυση των κερδών της Chipita, το συνολικό μέρισμα 1,10 ευρώ που διανέμει η Motor Oil, η σταθερότητα της Τιτάν, τα κέρδη της ΕΧΑΕ (βρέξει χιονίσει), αλλά και αρκετών ακόμη ομίλων και εταιριών, συντηρούν τη συγκρατημένη αισιοδοξία μας για επαναφορά εκείνων των υγιών περιπτώσεων, που δικαιούνται διαφοροποίησης, ακόμα και σε ένα τόσο αρνητικό για τις μετοχές περιβάλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v