Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις από διεθνείς αγορές - ΧΠΑ - τράπεζες

Ενα εκρηκτικό κοκτέιλ πιέσεων διαμορφώνουν στη Σοφοκλέους οι εισαγόμενες πιέσεις από τις διεθνείς αγορές, το υψηλότατο discount στα ΣΜΕ της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση των τραπεζικών τίτλων. Απώλειες άνω του 5% για την Εθνική, ενώ ”σφυροκοπήθηκαν” τίτλοι του Mid 40 και του SC 80.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Εν πολλοίς αναμενόμενη η επιστροφή των πιέσεων καθώς οι προηγούμενες 3 ανοδικές για το Γ.Δ. συνεδριάσεις δεν έπεισαν και ήταν περίπου βέβαιο ότι στην πρώτη επιδείνωση του κλίματος οι όποιοι θαρραλέοι αγοραστές των τελευταίων ημερών θα έπαιρναν άμεσα θέση στην πλευρά των πωλητών.

Η εικόνα πλέον παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς ασφαλώς και το ΧΑ δεν βρίσκεται στο 1999 ή στο 1987 όμως τότε ρευστοποιήσεις πανικού έκαναν κυρίως ιδιώτες επενδυτές, ενώ τώρα σαν επιθετικοί πωλητές εμφανίζονται ισχυρά χαρτοφυλάκια, ξένα και εγχώρια και αυτοί αν ξέρουν γιατί ρευστοποιούν τα πράγματα είναι σαφώς πιο επικίνδυνα.

Ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες δημιουργεί η εικόνα στα παράγωγα όχι μόνο γιατί οι τελευταίες πράξεις έγιναν στα χαμηλά ημέρας ή γιατί και πάλι σημειώθηκε απροθυμία από τους Ε.Δ. να διοχετεύσουν στο σύστημα εντολές αγορών ούτε γιατί η αξία συναλλαγών αυξήθηκε σημαντικά, αλλά διότι μεταξύ υποκείμενης και ΧΠΑ και όσον αφορά τα ΣΜΕ της υψηλής (προς το τέλος της συνεδρίασης) οι υποτιμήσεις ξεπέρασαν το 4%, πράγμα τουλάχιστον εντυπωσιακό.

Τεχνικά η εικόνα δεν αφήνει περιθώρια ούτε συγκρατημένης αισιοδοξίας ιδιαίτερα αν ο FT 20 κλείσει χαμηλότερα των 1.967 μονάδων, σενάριο που περιορίζει αισθητά ακόμα και την πιθανότητα τεχνικής ανοδικής αντίδρασης.

Από τους δεικτοβαρείς τίτλους ούτε ένας με θετικό πρόσημο και αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Hyatt και ΟΤΕ. Αντίθετα με εικόνα μικρής καταστροφής οι τράπεζες (-3,48%) με Αγροτική και Εθνική να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 5%, ιδιαίτερα σημαντικές απώλειες για Πειραιώς, Εμπορική, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές του FT 20 με απώλειες μεγαλύτερες του 6% η Intracom, του 5% τα ΚΑΕ και του 3% Βιοχάλκο και ο ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με gap down opening, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.717,18 μονάδες με πτώση 2,85%, ενώ ο τζίρος προσέγγισε τα 300 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 29,8 εκ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν χρήζει περαιτέρω σχολίου η τελική εικόνα με 32 ανοδικές μετοχές έναντι 254 πτωτικών και 17 τίτλοι με απώλειες από 8% έως 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v