Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύμα έντονων πιέσεων από το εξωτερικό

Στην κρίση των αναδυόμενων αγορών και στις απώλειες των ευρωαγορών αποδίδουν ορισμένοι αναλυτές την υποχώρηση της αγοράς προς τις 3.750 μονάδες με το... καλημέρα της συνεδρίασης. Οι σημαντικότερες πιέσεις ασκούνται στις τράπεζες (-3,02%) και κυρίως σε Εθνική (3%), Alpha (3,26%) και Eurobank (2,48%).

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με το... καλημέρα έδειξαν κυρίως οι ξένοι τις διαθέσεις τους.

Oι πρώτες εντολές που δόθηκαν σε Εθνική και ΟΤΕ πίεσαν χαμηλότερα την τιμή και των δύο τίτλων.

Η εξήγηση που δόθηκε σχετικά γρήγορα, περίπου 5-10 λεπτά μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, θα πρέπει να αναζητηθεί στα δύο θέματα για την κατάσταση σε αναδυόμενες αγορές (δες FT.com, στο πρώτο θέμα) και τις απώλειες των ευρωαγορών (δες σχετικό θέμα σε Ευρώπη).

Εύλογα, ήταν θέμα μερικών εντολών και μερικών λεπτών το να υποχωρήσει και πάλι, χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις, η αγορά σε επίπεδο χαμηλότερο των 3.800 μονάδων και των 2.010 μονάδων ο FTSE-20.

Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή της Εθνικής από τα 33 ευρώ (χθεσινή τιμή) άνοιξε στα 32,68, για να υποχωρήσει μέχρι τα 31,76 ευρώ.

Του δε ΟΤΕ, από τα 17 ευρώ (χθεσινή τιμή) άνοιξε υψηλότερα, στα 17,18 ευρώ, για να διαμορφωθεί στη συνέχεια χαμηλότερα.

Σημαντικές ήταν οι απώλειες, σχεδόν με το άνοιγμα της συνεδρίασης, για τον τίτλο της Cosmote (μέχρι 4,8% χαμηλότερα), ενώ ανάλογα πτωτική φορά διαμορφώθηκε για το σύνολο των μετοχών του FTSE-20 και του Mid 40.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Αγροτικής Τράπεζας, Ιntracom, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ από τον Mid 40 διασώζονταν αρχικά μόνο οι Info-Quest και Βωβός.

Δεδομένης της έντασης και των... ανοιχτών πληγών που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέχεια, που μόνο εύκολη δεν προμηνύεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v