Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Κέρδη-έκπληξη (+38,3%) στο α΄ τρίμηνο

Αύξηση της τάξης του 38,3% εμφάνισαν τα κέρδη τριμήνου του ΟΤΕ και διαμορφώθηκαν στα 109,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κάμψη έως τα 74,4 εκατ. ευρώ. Αύξηση κατά 6,5% εμφάνισε ο τζίρος, σημαντικά μειωμένα ήταν τα κέρδη της μητρικής, ενώ ανοδικά συνέχισαν να κινούνται τα κέρδη της RomTelecom.

ΟΤΕ: Κέρδη-έκπληξη (+38,3%) στο α΄ τρίμηνο
Αύξηση της τάξης του 38,3% εμφάνισαν τα κέρδη τριμήνου του ΟΤΕ και διαμορφώθηκαν στα 109,7 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένα έναντι των προβλέψεων, αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση του euro2day.gr τα κέρδη αναμένονταν μειωμένα έως τα 74,4 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,5% και διαμορφώθηκαν στα 1,386 δισ. ευρώ.

Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 1% και διαμορφώθηκαν στα 1.158,5 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ήταν αυξημένα κατά 15,4%, στα 512,5 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εταιρίας, τα καθαρά κέρδη του α΄ τριμήνου 2006 ανήλθαν σε 20,5 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση κατά 88,9% σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης περιόδου του 2005. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2005 περιλαμβάνονταν έσοδα που δεν επαναλήφθηκαν στο α’ τρίμηνο του 2006. Συγκεκριμένα, τα έσοδα αυτά ήταν: 183,1 εκατ. ευρώ από μερίσματα (προμέρισμα από την CosmOTE), καθώς και 13,8 εκατ. ευρώ κέρδη από πώληση συμμετοχών (πώληση δορυφορικών οργανισμών).

Τα λειτουργικά έξοδα της ΟΤΕ Α.Ε. εμφάνισαν οριακή μείωση κατά 1% και διαμορφώθηκαν στα 635,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα ήταν κατά 3,3% αυξημένα, έως τα 684,7 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά αυξημένα ήταν για μία ακόμη φορά τα καθαρά κέρδη της RomTelecom, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 18,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 43,5%, αν και ο κύκλος εργασιών εμφάνισε κάμψη της τάξης του 2,4%, έως τα 222,8 εκατ. ευρώ. Το EBITDA ανήλθε στα 95,0 εκατ. ευρώ και αυξήθηκε κατά 33,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2005.

Ενισχυτικά λειτούργησαν και τα αποτελέσματα της Armentel, ο κύκλος εργασιών της οποίας σημείωσε αύξηση 40%, έως τα 32,2 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 7,1 εκατ. ευρώ, έναντι 5,2 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (αύξηση 36,5%).

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2006, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης, δήλωσε: ”Κατά το α’ τρίμηνο του 2006 συνεχίσαμε τις προσπάθειες μας αφενός μεν για τη σταθεροποίηση της συνεισφοράς των δραστηριοτήτων μας από παραδοσιακές υπηρεσίες και αφετέρου για την περαιτέρω ενίσχυση των δραστηριοτήτων μας που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης.

Στην εγχώρια σταθερή τηλεφωνία τα έσοδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, ενώ έγινε σαφής πρόοδος στον έλεγχο των δαπανών μας, που αναμένεται να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική όσο το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του. Στην κινητή τηλεφωνία, οι δραστηριότητες στην Ελλάδα και στις άλλες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσιάζουν βελτιωμένα αποτελέσματα και η επαναδραστηριοποίηση της CosmOTE Romania είναι πολύ ενθαρρυντική.

Η RomTelecom, παρά τη μείωση των εσόδων, έχει βελτιώσει αισθητά την κερδοφορία της, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών της διοίκησής της. Πρόσφατα, ανακοινώσαμε μια επιχειρηματική κίνηση που θα ισχυροποιήσει τη διανομή των προϊόντων και υπηρεσιών μας σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε. Συνολικά, ήταν ένα ικανοποιητικό τρίμηνο, με αποτελέσματα που συμβαδίζουν με τις προβλέψεις του επιχειρησιακού μας σχεδίου”.

Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα λειτουργικά αποτελέσματα του ΟΤΕ, όπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωση η HSBC Pantelakis Χρηματιστηριακή, η οποία αποδίδει την έκπληξη στην ισχυρότερη του αναμενομένου απόδοση της Romtelecom και των άλλων θυγατρικών του οργανισμού, όπως η Armentel.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση ”neutral” και θεωητική τιμή-στόχο στα 19,2 ευρώ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μετά τη σημαντική υποχώρηση στην τιμή της μετοχής το premium του ΟΤΕ έναντι του κλάδου έχει συρρικνωθεί, τη στιγμή που προσφέρει ισχυρότερη ανάπτυξη κερδών ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v