Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομάδα παθημάτων και...μαθημάτων

Με απώλειες 2,31% έκλεισε τελικά μια εβδομάδα …παθημάτων και …μαθημάτων. Η βιαιότητα της διόρθωσης εξηγεί την αρχικά επιφυλακτικότερη αντίδραση της Πέμπτης, την επιθετικότερη συνέχεια εχθές και την εμφανώς καλύτερη διάθεση για τη συνέχεια.

Με απώλειες 2,31% έκλεισε τελικά μια εβδομάδα …παθημάτων και …μαθημάτων. Η βιαιότητα της διόρθωσης εξηγεί την αρχικά επιφυλακτικότερη αντίδραση της Πέμπτης, την επιθετικότερη συνέχεια εχθές και την εμφανώς καλύτερη διάθεση για τη συνέχεια.

Με την απαραίτητη προϋπόθεση πως το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια δεν θα επιβαρυνθεί, το περιθώριο αντίδρασης βασικών δεικτών και μετοχών φτάνει σε πρώτη φάση προς τις 3.850 - 3.870 μονάδες. Επίπεδα που θα πρέπει να ”κατακτηθούν” άμεσα και με σταθερά αυξανόμενο τζίρο.

Ήδη στη συνεδρίαση της Παρασκευής, οι καθαρές συναλλαγές ήταν περισσότερες κατά περίπου 65-70 εκατ. ευρώ από ότι στις 25/5.

Η δυναμική επανενεργοποίηση από τα χαμηλά της Τετάρτης και σταδιακά μέχρι και εχθές, ισχυρότατων επιχειρηματικών παραγόντων, επενδυτικών κύκλων, χρηματιστών και φίλιων δυνάμεων της αγοράς οδηγεί καταρχήν στην κάλυψη ενός ικανού μέρους των ζημιών που προηγήθηκαν.

Ενδεχόμενο εξαιρετικά χρήσιμο για τη συνέχεια, εάν επαληθευτεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Σε αυτή την περίπτωση, η αγορά μπορεί να κινηθεί, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, προς τις ή και λίγο υψηλότερα των 4.000 μονάδων, δημιουργώντας ευκαιρίες υπεραπόδωσης για μετοχές εταιριών κυρίως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Πρόγευση των όσων ενδέχεται να συμβούν την επόμενη εβδομάδα λάβαμε εχθές, ειδικότερα προς το ”κλείσιμο” της συνεδρίασης, όταν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων μετακυλήθηκε για τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα το ”κλείσιμο” κοντά στη μέγιστη τιμή.

Το ενδιαφέρον είναι πως, ειδικότερα για τον Mid 40, επιβεβαιώνεται η μεσοπρόθεσμα ανοδική φορά βασικών τίτλων αυτής της κατηγορίας, καθώς τόσο η Π&Κ θεωρεί αγοραστική ευκαιρία τον Μυτηλιναίο, όσο και η Deutsche Bank θέτει τα 34 ευρώ στόχο για τη Marfin.

Για αρκετούς τίτλους αυτής της κατηγορίας φαίνεται πως υπάρχουν περιθώρια υπεραντίδρασης και μάλιστα άμεσα, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, Ελληνικής Τεχνοδομικής, ΕΧΑΕ, InfoQuest και ορισμένων ακόμη.

Μέχρις ότου οι βασικοί δείκτες (Γενικός και FTSE) βρίσκονται σε διαπραγμάτευση χαμηλότερα της περιοχής του ΚΜΟ-30 εβδομάδων, η αντίδραση θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως καταρχήν τεχνικών χαρακτηριστικών ανοδική εκτόνωση, Πόσο μάλλον, όταν είχε προηγηθεί βίαιη διόρθωση περίπου 1.000 μονάδων.

Μένει να γίνουν αρκετά και θα χρειαστεί χρόνος και επιμονή, προκειμένου να επανέλθουν βασικοί δείκτες, μεσοπρόθεσμα πλέον, σε ανοδική φορά. Ωστόσο, μέχρι τότε, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες καταγραφής υπεραξιών.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν για τη συνέχεια είναι η ομολογουμένως εντυπωσιακή ανταπόκριση ενός επενδυτικού κοινού, σαφώς ευρύτερου από αυτό που μέχρι τώρα ασχολείται ενεργά με τη Σοφοκλέους, στη δημόσια εγγραφή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το ΤΤ, ακριβώς επειδή πρόκειται για καλή-φθηνή-ελκυστική εγγραφή, με κίνητρο διακράτησης και πιθανό περιθώριο χρηματιστηριακού κέρδους, ενδέχεται να αποτελέσει τη μαγιά για τη συνέχεια.

Μ. Γελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v