Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληθαίνουν οι θετικές ενδείξεις

Τελευταία μέρα εγγραφών σήμερα για το Τ.Τ., η οποία, όπως όλα δείχνουν, πηγαίνει… πρίμα. Σαφώς περισσότερες σήμερα οι θετικές ενδείξεις από τα ξένα χρηματιστήρια και εμφανώς βελτιωμένη και η ψυχολογία αρκετών παικτών της αγοράς. Ενδεχόμενη υπεραντίδραση και ”κλείσιμο” της αγοράς υψηλότερα των 3.700 μονάδων μπορεί να οδηγήσει στη μερική αποκατάσταση των… ζημιών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θετικές για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση είναι οι ενδείξεις που έρχονται από τα ξένα χρηματιστήρια.

Στη χθεσινή μας προσυνεδριασκή αναφορά θεωρούσαμε απαραίτητη προϋπόθεση για την… επούλωση μερικών από τις πληγές, και ζητούμενο όμως, την αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών τουλάχιστον στο διήμερο 25-26/5.

Η σημερινή συνεδρίαση δείχνει πιο εύκολη από τη χθεσινή, αν και θα ήταν αφελές να θεωρηθεί πως τα προβλήματα και οι παρενέργειες της βίαιης διόρθωσης ξεπεράστηκαν.

Ωστόσο, η συνεδρίαση έχει ενδιαφέρον για το αν θα καταστεί εφικτή η κίνηση και ενδεχομένως ”κλείσιμο” του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 3.700-3.710 μονάδων - και ενδεχομένως του FTSE-20 πάνω από τις 1.980-1.985 μονάδες.

Λογικά, το πρόγραμμα αγορών που έχει ενεργοποιηθεί στην Εθνική μέσω τριών - τεσσάρων ισχυρών χρηματιστηριακών για λογαριασμό μάλλον ξένων πελατών τους, θα πρέπει να έχει συνέχεια.

Λογικά, λιγότερη ταλαιπωρία θα πρέπει να υπάρχει σήμερα για τη μετοχή, κυρίως της Alpha Bank και δευτερευόντως της Eurobank.

Με την προϋπόθεση πως η τάση αντίδρασης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων θα παραμείνει ισχυρή καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, θα πρέπει να αναμένεται σημαντική ”μόχλευση” σε συγκεκριμένους τίτλους του FTSE-20, κυρίως όμως του Mid 40.

Θα πρέπει να προσεχθεί πως ο Mid 40, που από τεχνικής πλευράς είναι σε σαφώς καλύτερη θέση απ’ ό,τι ο FTSE-20, ενισχύθηκε χθες κατά 1,14% έναντι 0,34% του FTSE-20.

Με καλύτερη διάθεση και περισσότερες θετικές ενδείξεις σήμερα, απ’ ό,τι χθες, λοιπόν, φαίνεται πως η συνεδρίαση μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση αποτιμήσεων, και το σημαντικότερο στη μερική ”επούλωση” των πολυάριθμων πληγών των προηγούμενων δύο-τριών εβδομάδων.

Ενθαρρυντικό για τη μεσομακροπρόθεσμη επενδυτική προσέγγιση και λογική της αγοράς θεωρείται το ιδιαίτερο αυξημένο ενδιαφέρον ακόμη και μικροκαταθετών για τη δημόσια εγγραφή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v