Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από ξένες αγορές η... ίαση;

Κυρίως η πορεία των ξένων αγορών και όχι τόσο οι τεχνικές ενδείξεις μπορεί να προσφέρουν κίνητρο για μια συντονισμένη προσπάθεια αντίδρασης. Μιας αντίδρασης που θα έρθει να επουλώσει αρκετές από τις πολλές πληγές που ανοίγουν, σε πολλά επίπεδα, τις τελευταίες δυο-τρεις εβδομάδες στη Σοφοκλέους. Υποστηρικτικοί της αγοράς εμφανίζονται Citigroup, Marfin και Π&Κ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επανάληψη του προχθεσινού έργου ενδέχεται να έχουμε σήμερα.

Δεν μας ”χαλάει” καθόλου, ακόμη και αν το ενδεχόμενο της αντίδρασης εκτιμάται ότι θα είναι ηπιότερο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και πιθανώς ισχυρότερο στη μεσαία-μικρή.

Ακόμη και αν οι τεχνικές ενδείξεις δεν μας επιτρέπουν να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη βραχυπρόθεσμη τάση, εν τούτοις είναι εμφανές πως στις διεθνείς αγορές αναζητείται ανοδική εκτόνωση.

Κάτι που θα επουλώσει ορισμένες από τις πολλές πληγές που έχουν ανοίξει τελευταία στα ξένα χρηματιστήρια, βεβαίως και στη Σοφοκλέους.

Και ο νοών νοείτω.

Η Νέα Υόρκη και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δίνουν το κίνητρο για να εκδηλωθεί σήμερα συγκροτημένη προσπάθεια για αναστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης, με ισχυρούς παίκτες της αγοράς να στηρίζουν τις επιλογές τους.

Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες, δυο φορές η Citigroup, μια φορά η Marfin Analysis και δυο φορές η Π&Κ έρχονται να υποστηρίξουν ξεκάθαρα συγκεκριμένους τίτλους.

Μάλιστα η Π&Κ στη τελευταία της ανάλυση υποστηρίζει πως δεν έχει τελειώσει ο ανοδικός κύκλος των αγορών και προβλέπει ανάκαμψη για επιμέρους τίτλους.

Κατά την εκτίμησή μας η τάση θα φανεί όχι στην αρχή της συνεδρίασης, αλλά μετά τις 12:13.00- 13:00 όταν θα γίνουν εμφανέστερες οι διαθέσεις κυρίως των ξένων διαχειριστών.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε, μεσοπρόθεσμα, πως η Motor Oil ανακοίνωσε αύξηση κερδών 47,7% στο τρίμηνο, η Intralot 43,28%, ενώ οι ξένοι ενισχύουν σταθερά τη θέση τους σε εταιρείες που τους ενδιαφέρουν.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα η περίπτωση της Μηχανικής.

Δεν θα πρέπει επίσης να περάσει απαρατήρητο ότι στα δύσκολα των ημερών ορισμένοι επιχειρηματίες ανακοινώνουν αγορά ιδίων μετοχών, προφανώς εκτιμώντας πως αυτές διαμορφώνονται στα χαμηλά τους επίπεδα.

Ενδιαφέρον από αυτή την άποψη παρουσιάζει η περίπτωση του Αλουμινίου της Ελλάδος.

Μετοχή-κλειδί και της σημερινής συνεδρίασης παραμένει η Εθνική και η Eurobank, ενώ ο ΟΤΕ μετά το χθεσινό του ”κλείσιμο” αρχίζει να μας προβληματίζει τεχνικά.

Αυτό γιατί η τρέχουσα τιμή διαμορφώνεται πλέον σημαντικά χαμηλότερα των 18,15 ευρώ (ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Την ίδια περίοδο, ο Οργανισμός εγγυάται ομολογιακό δάνειο ύψους 1,6 δισ. ευρώ στην Cosmote για τον Γερμανό.

Μένει να δούμε πως θα διαμορφωθεί και σήμερα αυτό το ιδιότυπης μορφής arbitrage μεταξύ ΟΤΕ-Cosmote.

Τέλος ένα στοιχείο που χρήζει της προσοχής μας είναι το περιεχόμενο των όσων ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας στη συνέντευξή του στη Le Monde.

Στο σχετικό θέμα υπάρχουν ενδιαφέρουσες αναφορές για τον ΟΤΕ και εμμέσως για τη ΔΕΗ.

Να σημειωθεί πως η Επιχείρηση μέσω της διοίκησής της στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους αρμόδιους (αλλά και τους καταναλωτές) για αυξήσεις τιμολογίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v