Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακραίες διακυμάνσεις και παιχνίδια υποτίμησης

Ακραίες διακυμάνσεις, υποτιμητικές πωλήσεις, τζίρος στα παράγωγα, υψηλές μεταβολές, με ένα ικανό μέρος της αγοράς να ανακάμπτει. Δεν γνωρίζουμε αν η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί τη χαρά των... traders, πρόκειται όμως για μια πρωτόγνωρη εμπειρία, όπου πωλητές και αγοραστές επιχειρούν να μεγιστοποιήσουν ο καθένας για λογαριασμό του υπεραξίες και θέσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Βαίνει προς εκτόνωση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η κατάσταση ή μήπως επιχειρείται η διαμόρφωση νέων περιοχών ”άμυνας” για βασικές μετοχές και δείκτες;

Ακόμη είναι νωρίς για να δοθεί σαφής απάντηση, αλλά αυτά που χρήζουν αναφοράς είναι η υψηλή μεταβλητότητα, οι ακραίες διακυμάνσεις, η παράλληλη κίνηση αγοράς μετοχών και παραγώγων, κυρίως όμως η εμφάνιση ”δυνατών” χεριών από τα σημερινά χαμηλά.

Μέχρι στιγμής το εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη πλησιάζει τις 200 μονάδες, όταν η συνολική αποτίμηση της αγοράς έχει υποχωρήσει στα 122,3 δισ. ευρώ.

Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό πως μέσα σε δύο εβδομάδες η σχέση κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ έχει περιοριστεί κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Στον FTSE-20, όπου πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της υποτιμητικής επίθεσης, το εύρος διακύμανσης ξεπέρασε τις 100 μονάδες, με ό,τι αποδόσεις αυτό μπορεί να προσφέρει σε εξειδικευμένους ”παίκτες” της Αγοράς Παραγώγων.

Τα ”δυνατά χέρια” οδήγησαν τον τραπεζικό δείκτη από τα χαμηλά των 4.681 μονάδων προς τις 4.876 μονάδες, περιορίζοντας τις απώλειες του FTSE-20 (0,3%) και οριακά για τον Γενικό Δείκτη.

Η προσπάθεια απορρόφησης της υπερβάλλουσας (κατά την εκτίμησή μας πρόκειται κυρίως για υποτιμητική) προσφοράς πραγματοποιήθηκε με τζίρο περίπου 80-90 εκατ. ευρώ και είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά σε τροχιά αντίδρασης περίπου 30-35 μετοχών.

Είναι ενδεικτικό πως μετά τις 13:00 ενισχύθηκε περαιτέρω η φορά αντίδρασης μετοχών: Χαλκόρ προς τα 3,64 ευρώ (μέχρι στιγμής εύρος διακύμανσης στα 3,32-3,78 ευρώ), Altec στα 2,14 ευρώ (1,89-2,21), Σιδενόρ προς τα 5,28 ευρώ (4,76-5,40 ευρώ), Proton Επενδυτική προς τα 8,96 ευρώ, ΕΛΒΑΛ προς τα 2,58 ευρώ, ΔΟΛ προς τα 3,06 ευρώ, Ιατρικό Αθηνών προς τα 3,94 ευρώ, Elmec Sport προς τα 2,00 ευρώ.

Όσον αφορά στις μετοχές των Ελληνικής Τεχνοδομικής, Μotor Oil, Τιτάν, Ιntralot, ΔΕΗ, κυρίως όμως της Eurobank (όπου οι συναλλαγές ξεπερνούσαν το 1,3 εκατ. τεμάχια), οι αγοραστές μόνο μεταξύ των ”γερών χεριών” θα πρέπει να αναζητηθούν.

Συνεκτιμώντας πάντα τη βραχυπρόθεσμη τάση, θα πρέπει να προσεχθούν επιμέρους πως η JP Morgan αναπροσαρμόζει την τιμή-στόχο για την Eurobank στα 36 ευρώ, οι αναλυτές υποδέχονται θετικά τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ, η UBS θεωρεί μεταξύ των κορυφαίων της επιλογών Μυτιληναίο και Ιntralot, ενώ η Morgan Stanley ενισχύει περαιτέρω στο 10,34% (από 9,98%) τη συμμετοχή της στο Μ/Κ του Μυτιληναίου (δες σχετικό θέμα).

Η συνέχεια βέβαια αναμένεται ανάλογη, καθώς αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η ενημέρωση των επενδυτών από τη διοίκηση της Εθνικής (την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά από το euro2day.gr), τη στιγμή που τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν να αντιδρούν θετικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v