Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εικόνα… μίνι καταστροφής

Εικόνα αγοράς που μόλις ξεκινά τη διόρθωση η σημερινή για τη Σοφοκλέους, εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος. Ως προς τη βιαιότητα της διόρθωσης, το ΧΑ και σήμερα προτίμησε να ακολουθήσει τις αναδυόμενες αγορές και όχι τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία πάντως επίσης κατέγραψαν σημαντικές απώλειες.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Εικόνα αγοράς που μόλις ξεκινά τη διόρθωση η σημερινή για τη Σοφοκλέους, εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος. Ωστόσο το ΧΑ και σήμερα προτίμησε να ακολουθήσει τις αναδυόμενες αγορές ως προς τη βιαιότητα της πτώσης, κι όχι τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία πάντως κατέγραφαν και αυτά σημαντικές απώλειες.

Η γενικότερη εικόνα του ταμπλώ θύμισε γενικό ξεπούλημα με τους αναλυτές να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς οποιαδήποτε θεωρητική τεχνική αντίσταση σε δείκτες και επιμέρους μετοχές, η σημερινή καταστροφική εικόνα, τις διέλυσε με χαρακτηριστική ευκολία.

Άλλωστε, το -5,64% του FTSE και πολύ περισσότερο το -7,81 του FTSE M και το -8,98% του FTSE S δείχνουν μόνο ένα μέρος από αυτά που συνέβησαν σήμερα στο ταμπλώ, και τα οποία κυριολεκτικά διέλυσαν την υπομονή και των τελευταίων τυχόν αισιόδοξων που είχαν απομείνει.

Εικόνα ελεύθερης πτώσης σε όλες τις κεφαλαιοποιήσεις, με την υψηλή να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις ενώ σε μεσαία και χαμηλότερη, οι αγοραστές αποτελούσαν σπάνιο είδος και είχαν αποτραβηχτεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.

Μάλιστα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση δέχτηκαν τις ριπές των πωλητών και τίτλοι που μέχρι πρότινος έδειχναν να βρίσκονται στο απυρόβλητο και να συνεχίζουν να κινούνται αυτόνομα, σαφέστατη ένδειξη ότι κωδικοί βραχυπρόθεσμης πίστωσης και margins βρέθηκαν στην απόλυτη ασφυξία και σε αρκετές περιπτώσεις, οι ΑΧΕ προχώρησαν σε επιθετικές πωλήσεις, εντείνοντας την έτσι κι αλλιώς πτωτική εικόνα της Σοφοκλέους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι δεικτοβαρείς τίτλοι παρουσίασαν σήμερα εικόνα περιφερειακών μετοχών, καταγράφοντας απίστευτες απώλειες ενώ λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, σε αρκετά blue chips και στο πρώτο όριο πτώσης υπήρχαν ανεκτέλεστες εντολές πώλησης και μηδενικοί αγοραστές.

Σημαντικά αυξημένες συναλλαγές και στην αγορά παραγώγων, με τις τελευταίες πράξεις στα χαμηλά ημέρας και τους εκεί εμπλεκόμενους να επιδεικνύουν την απόλυτη απαισιοδοξία τους, αυξάνοντας σημαντικότατα τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Απόλυτα θορυβημένοι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, χωρίς να αποκλείουν σημαντική ανοδική αντίδραση, θεωρούν ότι οι τελευταίες συνεδριάσεις και περισσότερο η σημερινή, δημιούργησαν βαθύτατα τραύματα στη Σοφοκλέους, τα οποία θα χρειαστούν μήνες για να επουλωθούν, ενώ σημαντικός αριθμός ”παικτών” βρίσκεται πλέον στο περιθώριο, με αρκετούς από αυτούς χωρίς τη δυνατότητα επιστροφής.

Για τεχνική εικόνα, ούτε λόγος, καθώς έχουν αναιρεθεί όλες οι αναλύσεις από τη βιαιότητα της πτωτικής κίνησης, και από εδώ και πέρα, οι όποιες κινήσεις εξετάζονται day by day.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με cap down opening, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, και συγκεκριμένα στις 3.649,02 μονάδες με απώλειες 5,92% ενώ οι συναλλαγές ακούμπησαν τα 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 21,5 αφορούσαν ”πακέτα”.

Από τους δεικτοβαρείς τίτλους, ούτε ένας κατόρθωσε να διασωθεί με θετικό πρόσημο ενώ απώλειες μεγαλύτερες των 6 ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν Εμπορική, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Ιντρακομ, Ελληνική Τεχνοδομική, Μοτορ Όιλ και ΟΠΑΠ.

Ούτε λόγος για την τελική εικόνα διάλυσης με 10 ανοδικές μετοχές έναντι 290 πτωτικών και 31 τίτλοι με απώλειες από 11-20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v