Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφαγή στο ταμπλό!

Ανησυχητική έως απελπιστική διαμορφώνεται η μέχρι τώρα εικόνα του συνόλου της αγοράς. Εν αμφιβόλω η μεσοπρόθεσμη τάση μετοχών αυξημένης στάθμισης και βαρύτητας, με μόνη την Cosmote να σώζει τα προσχήματα από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Καθοριστικές η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση στην αγορά της Νέας Υόρκης, όπου αναζητούνται τεχνικά αντανακλαστικά. Πτώση δείχνουν και τα futures στη Wall Street.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ενός αρνητικού μύρια έπονται, με την ψυχολογία να λειτουργεί αρνητικά, σε σημείο που ξεπερνά τη λογική και τα οικονομικά στοιχειώδη.

Ωστόσο, όπως συνέβαινε την περίοδο της ακραίας υπερτίμησης - θετικής προεξόφλησης, έτσι και τώρα παρατηρείται το ακριβώς αντίθετο.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σημαντικά, κοντά στις 3.750 μονάδες, με συναλλαγές περίπου 180 εκατ. ευρώ, στις 14:15, από τα οποία περίπου 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η διαγραμματική εικόνα μετοχών όπως η Εθνική (-3,5%) και η Eurobank (-3,7%) παραπέμπει πλέον σε ακύρωση και της μεσοπρόθεσμης τάσης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται κυρίως για τον FTSE-20.

Το κλίμα είναι ανάλογο μετά τις 14:00, με τον SC 80 να χάνει περίπου 3,6%, τον δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας 4,1%, έναντι 3,3% του Mid 40.

Από τη ”μεγάλη” κατηγορία συνεχίζει να διασώζεται η Cosmote, κάποιες προσπάθειες καταβάλλονται στη ΔΕΗ, ενώ για αρκετά μεγάλη διάρκεια της συνεδρίασης θετικά διαμορφωνόταν η μετοχή της ΕFG Eurobank.

Διάθεση και κλίμα γενικευμένης εκποίησης κυριαρχεί σταδιακά και στη Μεσαία - Μικρή Κεφαλαιοποίηση, απ’ όπου διασώζονται οι Lavipharm (λόγω των φημών για εξελίξεις από το μέτωπο της αμερικανικής αγοράς), Βαλκάν (λόγω άρσης επιτήρησης), Microland, Ιμπέριο, ενώ υπάρχουν και ελάχιστες ακόμη εξαιρέσεις.

Λόγω της συγκυρίας και των επικείμενων εξελίξεων από το μέτωπο της Εθνικής, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο σχετικό θέμα που αναφέρεται στη βίαιη διόρθωση της αγοράς της Κωνσταντινούπολης, συνακόλουθη των όσων αρνητικών συμβαίνουν τις τελευταίες περίπου 10 μέρες στην οικονομία της γείτονος.

Θα επιμείνουμε, όπως είχαμε αναφερθεί και στο προσυνεδριακό μας σχόλιο, ότι η Εθνική αποτελεί το ”κλειδί” της βραχυπρόθεσμης τάσης, ειδικότερα όμως για σήμερα - αύριο παρακολουθούμε με εύλογο ενδιαφέρον και προσοχή την προσέγγιση χαμηλών για τον Dow Jones.

Σήμερα - αύριο, μάλιστα, θα φανεί εάν και πώς θα αντιδράσει ο βασικός δείκτης της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς του κόσμου, επαληθεύοντας (ή όχι) ότι ακόμη και σε αυτή τη βίαιη, γενικευμένης έκτασης, διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια (και στη Σοφοκλέους) ισχύουν ορισμένα στοιχειώδη τεχνικά αντανακλαστικά - χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v