Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καπράλος: ”Πέρασε” η πρόταση για Συνεγγυητικό

Στις 11/5/2006 οριστικοποιήθηκε και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του Συνεγγυητικού και το Δ.Σ. του Χ.Α. η πρόταση για τη μετεξέλιξη του Επικουρικού Κεφαλαίου, ανέφερε ο κ. Σπ. Καπράλος σε γεύμα εργασίας που είχε με δημοσιογράφους.

Καπράλος: ”Πέρασε” η πρόταση για Συνεγγυητικό
Στις 11/5/2006 οριστικοποιήθηκε και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του Συνεγγυητικού και το Δ.Σ. του Χ.Α. η πρόταση για τη μετεξέλιξη του Επικουρικού Κεφαλαίου, ανέφερε ο κ. Σπ. Καπράλος σε γεύμα εργασίας που είχε με δημοσιογράφους.

Όπως είπε, επιλύεται με τον ικανοποιητικότερο τρόπο ένα χρόνιο πρόβλημα της αγοράς μας και απελευθερώνονται σημαντικά κεφάλαια που ευελπιστούμε ότι θα επιτρέψουν τη μείωση του κόστους συναλλαγών.

Το Επικουρικό Κεφάλαιο συνεστήθη τον Απρίλιο του 1997 με τον Ν.2471, αποσκοπώντας στην κάλυψη των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν από την αδυναμία της ΔΕΛΤΑ ΑΧΕ να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Με τον Ν.3371/2005 τροποποιήθηκε ο ρόλος και η λειτουργία του Επικουρικού Κεφαλαίου, ενώ παράλληλα εξουσιοδοτήθηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προσδιορίζει με αποφάσεις της τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την αποτελεσματική λειτουργία του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο της τροποποίησης της λειτουργίας του Επικουρικού Κεφαλαίου βάσει του Ν.3371/2005, ο όμιλος ΕΧΑΕ κατάρτισε πρόταση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έπειτα από μελέτη των μεθόδων κάλυψης κινδύνου που εφαρμόζουν τα αποθετήρια των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών.

Η πρόταση του ομίλου ΕΧΑΕ είχε τους εξής στόχους:

* Να διαθέσει ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης / κάλυψης κινδύνου, βασισμένο στις διαδικασίες και στις πρακτικές των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών.

* Να εκλογικεύσει τη μέθοδο υπολογισμού των ημερήσιων ορίων στις συναλλαγές των μελών του Χ.Α.

* Να μειώσει τα κόστη για τους συμμετέχοντες στην αγορά και

* να αυξήσει τις παρεχόμενες από το όμιλο ΕΧΑΕ υπηρεσίες με σημαντικό οικονομικό όφελος για εκείνον.

Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Καπράλος, ξεκινάει σήμερα μια σειρά εικονικών συνεδριάσεων που ”θα μας επιτρέψει να δοκιμάσουμε και να εγκαταστήσουμε νέες εκδόσεις λογισμικού στην τεχνολογική μας υποδομή που θα καλύπτουν”:

* Τη μεθοδολογία κάλυψης του κινδύνου του αντισυμβαλλομένου, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του τρόπου λειτουργίας του Επικουρικού Κεφαλαίου που προβλέπεται από τον νόμο 3371/05.

* Την υλοποίηση της κοινής πλατφόρμας μεταξύ Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), που θα επιτρέπει την πρόσβαση των μελών της κάθε μιας αγοράς στην άλλη, χωρίς την ανάγκη

προσθηκών στη χρησιμοποιούμενη από το μέλος τεχνολογική υποδομή.

* Τις αλλαγές στον κανονισμό του Χ.Α. που έχουν ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με: εκποιήσεις, χρόνο pre-opening, το ωράριο λειτουργίας της αγοράς Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, τα πακέτα VWAP κ.λπ., για τις οποίες η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής είναι η 5η/6/2006.

Αναφερόμενος στο θέμα της BC Partners και στην εμπλοκή με το deal της Hyatt, ο κ. Καπράλος επέρριψε ευθύνες στην ελληνική εμπορική νομοθεσία, η οποία, όπως είπε, θέλει ανανέωση, καθώς σε πολλά σημεία είναι αντίθετη με τη χρηματιστηριακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v