Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται επούλωση τραυμάτων

Άμεση επούλωση ζητείται για ένα σωρό πληγές, ενώ κάποιοι μιλούν για βαθύτερα τραύματα ακόμα που προκλήθηκαν στο διήμερο 17-18 Μαΐου. Ωστόσο η αγορά μας, εν μέσω αντικρουόμενων εκτιμήσεων, ειδήσεων, δεδομένων και φημών, καλείται να αντεπεξέλθει, να ισορροπήσει και να προσμετρήσει δυνάμεις και αντοχές. Παραμένει, εκ των πραγμάτων, κλειδί-ρυθμιστής η Εθνική, με ζητούμενη τη μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική των πανίσχυρων ξένων επενδυτικών οίκων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Έχοντας ξεπεράσει πλέον τα όρια των αντοχών τους αρκετές από τις φίλιες δυνάμεις της αγοράς, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με εύλογη... αγωνία.

Αυτό άλλωστε φάνηκε ξεκάθαρα χθες, ειδικότερα όταν προς το κλείσιμο επιχειρήθηκε η ανατροπή κυρίως του κλίματος και της διάθεσης.

Δεν είναι τυχαίο πως μετοχές συγκεκριμένων εταιριών από τη Μεσαία - Μικρή Κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκαν από το ναδίρ στο ζενίθ. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με το... εξωπραγματικό εύρος διακύμανσης του 25%-30%.

Αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά πως λόγω της βιαιότητας της διόρθωσης στο διήμερο 17-18/5 προκλήθηκαν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας σε χρηματιστηριακές και σε λογαριασμούς που κινούνται με βάση το Τ+3 και το margin.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρονται σε απειλητικό.. ντόμινο που έφτασε μέχρι πολύ ψηλά στην ιεραρχία των εισηγμένων.

Σε μια ”τσουρουφλισμένη” αγορά, που κινδυνεύει να αυτοεγκλωβιστεί στις ίδιες της τις επιλογές και την υπεραισιοδοξία, απαιτείται άμεση προσπάθεια θεραπείας.

Θα φανεί σήμερα από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης τι περιθώρια ρευστότητας υπάρχουν, τι αντοχές διαθέτουν ορισμένοι κωδικοί μεγαλοσχημώνων σε ισχυρές ΑΧΕ, αλλά και οι ουσιαστικές αντοχές μετοχών όπου συντρέχουν όντως λόγοι συγκριτικά καλύτερης συμπεριφοράς ή ακόμα και υπεραντίδρασης.

Όπως εύστοχα σημειώνεται στο Εγερτήριο, χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής μετοχές εταιριών που ”κράτησαν καλή άμυνα χθες”.

Προσοχής βέβαια χρήζει και η εύλογη... προσδοκία των κρατούντων για άμεση εξομάλυνση του κλίματος (λόγω της διαδικασίας εγγραφών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου), τη στιγμή που κουτσά στραβά προχωρά η ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής (δες σχετικό θέμα), ενώ υπάρχει εμπλοκή στα σχέδια των ΕΛΠΕ στα Βαλκάνια, όπως αναφέρεται στο σχετικό θέμα.

Ωστόσο, κατά την εκτίμησή μας, ο καταλύτης απ’ όπου επιτέλους περιμένουμε μια απάντηση, είναι ο πρώτος στην κεφαλαιοποίηση όμιλος στη Σοφοκλέους.

Τη Δευτέρα θα φανούν οι προθέσεις των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου, κυρίως όμως η διάθεση των πανίσχυρων ξένων οίκων, που έχουν τη χρυσή ευκαιρία να αγοράσουν δικαιώματα και να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στο Μ/Κ της Εθνικής, σε επίπεδα πολύ πιο ελκυστικά από τα προ μηνός υψηλά των 40 και τα υψηλά έτους των 44 ευρώ.

Στο σχετικό θέμα, όπου έχουν επεξεργαστεί από την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ οικονομικά μεγέθη τριμήνου 55 εισηγμένων, προκύπτουν ενδιαφέρουσες ενδείξεις, χρήσιμες για την ούτως ή άλλως δύσκολη συνέχεια.

Σημείωση: Στην Άποψή του περί ”εκδίκησης των οικονομολόγων”, ο Αντώνης Κεφαλάς μας υπενθυμίζει μερικές σκληρές αλήθειες.

Πέραν των άλλων, θα σταθούμε στην επισήμανση - προειδοποίηση πως ”οι αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων με στόχο τη μείωση του κόστους φθάνουν στα κοινωνικά αποδεκτά και οικονομικά εφικτά όρια...”.

Για να συνεχίσει με την επιπρόσθετη υπενθύμιση, πως το ρίσκο μέσα σε ένα κλίμα άκρατης -μέχρι και πριν από δέκα ημέρες- ευφορίας, δεν εξαφανίστηκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v