Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Στη μεγαλύτερη, από πλευράς αποτίμησης και διακυμάνσεων, μεταβολή των τελευταίων πέντε ετών αναφέρονται οι αναλυτές. Όμως ακόμη και αν κινηθούν χαμηλότερα οι αγορές, η πορεία αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα έχει αρκετά εξ ίσου βίαια ανοδικά διαλείμματα. Κλειδί, η στάση κυρίως των διαχειριστών επιθετικών χαρτοφυλακίων. Με διακυμάνσεις οι ευρωαγορές που ξεκίνησαν αρνητικά και φαίνεται να ανακάμπτουν.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δυο μέρες ήταν αρκετές για να αλλάξει άρδην η προσέγγιση αναλυτών και ειδικών της αγοράς.

Ήταν αρκετή μια ώρα για να γυρίσει από τον παράδεισο στην... κόλαση και η Σοφοκλέους, δίνοντας έναυσμα για πανηγυρισμούς από την πλευρά των γητευτών των ”αρκούδων”.

Μέσα σε μια μέρα οι προσεγγίσεις για την αγορά έδωσαν τη θέση τους σε εκτιμήσεις δυσοίωνες, ωσάν να έρχεται το τέλος του καπιταλισμού, με τους ειδικούς να αναφέρονται στο βαθύ κόκκινο που μάτωσε τις αγορές.

Παραφράζοντας τα λόγια του μεγάλου χαλκιδιώτη Σκαρίμπα, θα λέγαμε πως ”από το βαθύ κόκκινο μπορεί να ξεπροβάλλει η καλύτερη ανατολή”.

Πέρα από κάθε αμφισβήτηση και διάθεση... λογοτεχνικής προσέγγισης των αγορών, το περιβάλλον και πιεστικό είναι, το κλίμα διεθνώς έχει επιβαρυνθεί δίνοντας χώρο και αφορμές στους διαχειριστές επιθετικών χαρτοφυλακίων να ”ξεσκίσουν” ακόμη και μετοχές τραπεζικών ομίλων, βιομηχανικών επιχειρήσεων, πόσο μάλλον τίτλων της μεσαίας-μικρής κεφαλαιοποίησης.

Οι αναλυτές σημειώνουν πως η χθεσινή υποτιμητική αντίδραση της Σοφοκλέους, είναι σε επίπεδο μεταβολής αποτίμησης και διακύμανσης τιμών η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί την τελευταία πενταετία και μάλιστα μέσα σε τόση λίγη ώρα.

Από αυτή την άποψη δεν αποκλείεται οι διαχειριστές επιθετικών χαρτοφυλακίων που ξεπουλούσαν χθες τράπεζες να βρεθούν άμεσα από την πλευρά των αγοραστών.

Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες δέκα ημέρες, η συνολική αποτίμηση του τραπεζικού κλάδου έχει χάσει περίπου την κεφαλαιοποίηση της... Εθνικής.

Το γεγονός ότι στην αγορά ο γενικός δείκτης υποχωρεί με έξι πτωτικές στις επτά τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 7,03% μπορεί να αποτελεί δέλεαρ, αν όχι σήμερα, ενδεχομένως στην πρώτη τεχνική αντίδραση των αγορών για μια επίσης ακραία ανοδική αυτή τη φορά αντίδραση.

Ούτως ή άλλως η Σοφοκλέους, όπου οι ξένοι ελέγχουν περίπου το 45% της κεφαλαιοποίησης, εξαρτάται άμεσα από την πορεία των ξένων αγορών.

Ακόμα και αν υποτεθεί πως βασικοί δείκτες και μετοχές μπορεί να υποχωρήσουν χαμηλότερα, αυτή η διόρθωση το πιθανότερο είναι πως δεν θα είναι αδιάλειπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v