Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον ”τοίχο” οι πρωινοί αγοραστές

Συνεδρίαση μίνι ”καταστροφής” για τους πρωινούς αγοραστές και για όσους ασχολούνται με κινήσεις trading, καθώς όταν άνοιξε η αγορά, το μεγαλύτερο τμήμα του τραπεζικού δείκτη έδινε την απαιτούμενη ασφάλεια ώστε περιφερειακές δυνάμεις και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια να κινηθούν σε τίτλους μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης. O Γ.Δ. κινήθηκε σε εύρος μεγαλύτερο των 150 μονάδων.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση μίνι ”καταστροφής” για τους πρωινούς αγοραστές και για όσους ασχολούνται με κινήσεις trading, καθώς όταν άνοιξε η αγορά, το μεγαλύτερο τμήμα του τραπεζικού δείκτη έδινε την απαιτούμενη ασφάλεια ώστε περιφερειακές δυνάμεις και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια να κινηθούν σε τίτλους μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Όμως στις 14.55 ξεκίνησε σχετικό sell off σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης το οποίο πήρε απίστευτη έκταση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός τίτλων να καταγράψει ημερήσια διακύμανση μεγαλύτερη του 10%, τινάζοντας κυριολεκτικά στον αέρα πολλά ιδιωτικά χαρτοφυλάκια που σήμερα προχώρησαν σε πρωινές αγορές.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γ.Δ. κινήθηκε σε ένα πρωτοφανές εύρος μεγαλύτερο των 150 μονάδων κλείνοντας πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας ενώ η μικτή αξία συναλλαγών προσέγγισε τα 475 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε ότι η έντονη μεταβλητότητα είναι παρούσα και ότι η αγορά στην τρέχουσα φάση ”απαγορεύει” κινήσεις, τουλάχιστον σε όσα χαρτοφυλάκια δραστηριοποιούνται με βραχυχρόνια χαρακτήρα.

Σαν αρχική δικαιολογία αυτής της εντυπωσιακής καταστροφής αναφέρεται η ανακοίνωση στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό ο οποίος ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών και αυτό επέφερε σημαντική πτώση στις ευρωαγορές, ενώ το ΧΑ έσπευσε να τις ακολουθήσει

Όμως χρειάζεται να επισημανθεί η σταδιακή διολίσθηση του δείκτη και οι πτωτικές διαθέσεις των πωλητών τουλάχιστον μισή ώρα πριν ανακοινωθούν τα macro στις ΗΠΑ.

Από εδώ και πέρα ο πρώτος και τελευταίος λόγος ανήκει στο διεθνές κλίμα όπου εντείνονται οι ανησυχίες τόσο για κατάρρευση των τιμών σε μέταλλα και εμπορεύματα και πολύ περισσότερο σε μια επικείμενη νέα αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο Γ.Δ. κινήθηκε σε ένα τεράστιο εύρος διακύμανσης (υψηλό ημέρας 4.166,19, χαμηλό 4.014,66) και έκλεισε στις 4.020,85 μονάδες με απώλειες 2,28% καταστρέφοντας κυριολεκτικά τις όποιες θετικές ενδείξεις αναφορικά με την τεχνική ανάλυση και αν δεν δοθεί άμεση ανοδική αντίδραση απειλείται πλέον σοβαρά και η μεσομακροπρόθεσμη τάση, ενώ στο ναδίρ έστειλε η σημερινή συνεδρίαση την ψυχολογία αρκετών ιδιωτών επενδυτών που τόλμησαν να δραστηριοποιηθούν τις τελευταίες ημέρες στο ΧΑ.

Από τα blue chips ούτε μια μετοχή με θετικό πρόσημο και απλά αμετάβλητοι έκλεισαν ο Γερμανός και η Hyatt. Αντίθετα απώλειες υψηλότερες του 3% σε Αγροτική, Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ, Intracom, ΕΛΤΕΧ, ΚΑΕ, ενώ και οι υπόλοιποι δεικταβαρείς τίτλοι δεν παρουσίασαν ιδιαίτερα καλή εικόνα.

Κακή η τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών (51) και πτωτικών (229) μετοχών, ενώ 13 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 9% έως 18,75%. Σε μια τέτοια περίπτωση ασφαλώς δεν χρειάζεται αναφορά σε επιμέρους μετοχές και όλοι περιμένουν τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v