Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον δρόμο της τεχνικής αντίδρασης

Η πλειονότητα των ειδικών της αγοράς περιμένει και ”ποντάρει” σήμερα στο ενδεχόμενο ανοδικής αντίδρασης. Το μόνο σίγουρο είναι πως συγκεκριμένες μετοχές επιλεγμένων εισηγμένων κινήθηκαν χθες ”κόντρα” στο ρεύμα, ενώ σύμφωνα με την ΕΚΤΑ δεν αποκλείεται για βασικούς δείκτες και μετοχές η διόρθωση να προσεγγίσει τα αναλογούντα περιθώρια. Σήμερα οριστικοποιείται και τυπικά η συνεργασία της Marfin με την Dubai Fin.

Η σοβαρότερη επιφύλαξή μας για σήμερα σχετίζεται με τη γενικότερη αισιόδοξη εκτίμηση των παραγόντων της αγοράς περί τεχνικής, έστω, μορφής αντίδρασης.

Οι τεχνικές ενδείξεις όμως από τα ξένα χρηματιστήρια συνηγορούν υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου, ενός σύντομου -έστω- ανοδικού κύκλου.

Σε κάθε περίπτωση, οι αντοχές της βραχυπρόθεσμης τάσης θα φανούν σήμερα, και μάλιστα από την αρχή της συνεδρίασης, καθώς ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν το ”παιχνίδι”.

Κατά την εκτίμησή μας, τα σημαντικά νέα της ημέρας (που μπορεί να επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα τον τραπεζικό κλάδο) είναι η οριστικοποίηση των όρων εισαγωγής του 34,84% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με τη διαδικασία εγγραφών να ορίζεται μεταξύ 24-26 Μαΐου, και η ολοκλήρωση της συμφωνίας του ομίλου Marfin με την Dubai Fin.

Σύμφωνα με το σχετικό θέμα, σήμερα θα περάσουν και τα ”πακέτα”, οριστικοποιώντας και τυπικά μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση.

Στα επιμέρους, χρήζει προσοχής η πορεία συγκεκριμένων μετοχών, στα δύσκολα της χθεσινής συνεδρίασης, με το Εγερτήριο να αποδίδει τιμή και δόξα... σε ”στρατηγούς” της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και σε ”στρατιώτες” της μεσαίας - μικρής.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Coca Cola (δες σχετικό θέμα), η εκτίμηση 5 αναλυτών για τα μεγέθη πρώτου τριμήνου των ΕΛΠΕ (δες σχετικό θέμα), η διανομή δωρεάν μετοχών από τον όμιλο Πειραιώς (δες σχετικό θέμα), οι αγοραστές χθες στα υψηλά της Τιτάν, οι αντοχές της Ελληνικής Τεχνοδομικής και ορισμένα ακόμα επιμέρους ενδιαφέροντα θέματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν ανάλογα μεμονωμένα -κατά την εκτίμησή μας- μετοχές εισηγμένων.

Υπέρ του ενδεχομένου μιας τεχνικής ανοδικής αντίδρασης σε βραχυπρόθεσμη βάση φαίνεται να συντάσσεται και η Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης (εφημερίδα ”Κέρδος”), εκτιμώντας πως η ένταση και η έκταση της διόρθωσης συγκεκριμένων δεικτών έχει προσεγγίσει ή ξεπεράσει το αναλογούν εύρος - περιθώριο.

Σημείωση: ”Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται”, σύμφωνα με την Άποψη του κ. Χ, ο οποίος σε γενικές γραμμές καταγράφει έναν πολύ λογικό προβληματισμό μεταξύ των δύο βασικότερων σχολών που έχουν διαμορφωθεί από τα χαμηλά του Απριλίου 2003 στην ελληνική αγορά.

Με πλήρη αίσθηση του χιούμορ και συνάμα της σοβαρότητας που απαιτείται από κάποιο ενεργό στέλεχος της χρηματιστηριακής αγοράς, και κυρίως με ενδιαφέροντα στοιχεία που κατά καιρούς έχουν αποτελέσει μέρος του ”οπλοστασίου” των δύο κυρίαρχων σχολών της αγοράς μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v