Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψυχραιμία, παιδιά!

”Βαραίνει”, τεχνικά, η εικόνα αρκετών μετοχών-σηματωρών του FTSE-20. Συνεχίζονται οι πωλήσεις και οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με την τιμή της Εθνικής να υποχωρεί αρχικά χαμηλότερα και των 37 ευρώ. Ενδεικτικό του κλίματος, ο περιορισμένος αριθμός των μόλις 2-4 μετοχών με θετική διακύμανση της τιμής τους μετά τα πρώτα 40-45 λεπτά συνεδρίασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εισαγόμενοι οι τριγμοί, αλλά και με ορισμένα εγχώρια προβλήματα.

Βασικοί δείκτες και μετοχές με το άνοιγμα της αγοράς διαμορφώθηκαν χαμηλότερα σημαντικών στηρίξεων, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα και επιφυλάξεις για τη συνέχεια.

Για τον FTSE-20 η τάση διαμορφώθηκε σχεδόν αμέσως προς τις 2.190 μονάδες, ο δε Γενικός Δείκτης έφθασε να χάνει μέχρι και 80 μονάδες, με τη μεσοπρόθεσμη τάση να αμφισβητείται άμεσα.

Το κλίμα που επικράτησε μετά τα πρώτα... πανικόβλητα πέντε λεπτά, αποτυπώθηκε εύγλωττα στη σχέση ανοδικών / καθοδικών.

Με συναλλαγές περίπου 35 εκατ. ευρώ (περίπου στις 12:00), μόνο δύο μετοχών η τιμή διαμορφωνόταν θετικά (ΟΛΠ, ΔΕΗ), ενώ 77 χαμηλότερα, μέχρι και 4,5%.

Μετά τις 12:00, στις 2 μετοχές προστέθηκε και η Ηyatt, ενώ κοντά στην αναστροφή της θέσης βρέθηκαν Βαρυτίνης, Χαλκόρ και Altec.

Με απώλειες μικρότερες του 1% διαμορφωνόταν στις 12:10 η τιμή της μετοχής των εταιριών Γερμανός, Notos Com, FG Europe, Εγνατία Τράπεζα, Νεοχημική, Εγνατία, Ελμέκ, Πλαίσιο, Frigoglass και ελάχιστων ακόμη τίτλων.

Το ενδιαφέρον στοιχείο μέχρι στιγμής αφορά και σήμερα στη σχέση πωλητών - αγοραστών, σε συγκεκριμένους δεικτοβαρείς τίτλους-σηματωρούς.

Η μετοχή της Εθνικής διαμορφώθηκε με ενδοσυνεδριακά χαμηλό στα 36,98 ευρώ, για να ισορροπήσει εν συνεχεία λίγο υψηλότερα, της Eurobank από τα χαμηλά των 28,84 ευρώ προς τα 29 ευρώ, της Πειραιώς από τα χαμηλά των 24,90 ευρώ σταδιακά προς τα 25,2 ευρώ, ενώ ανάλογη ήταν η φορά των υπόλοιπων τραπεζικών τίτλων, αλλά και άλλων μετοχών ισχυρών εταιριών του FTSE-20.

Ανάλογα δύσκολη προμηνύεται η συνέχεια της συνεδρίασης, ακόμη και αν εκδηλωθούν προσπάθειες ”στήριξης” συγκεκριμένων μετοχών (με πιθανότερη την Εθνική), ακόμα και αν υπάρξει προσωρινή... ανακωχή από την πλευρά των πωλητών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v