Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμβλύνονται(;) οι πιέσεις

Αν και για αρκετή ώρα η αγορά κινήθηκε χαμηλότερα των 4.200, φαίνεται πως σταδιακά μετά τις 14:00 σημειώνεται περιορισμός των πωλήσεων σε τραπεζικούς τίτλους. Ευκαιρία απαραίτητη και αφορμή ικανή για να αντιδράσουν μετοχές εταιριών μεσαίας αλλά και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπου φαίνεται να συντρέχουν επιχειρηματικοί ή άλλοι αρκούντως σοβαροί λόγοι.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μια εικόνα περίπου ίδια με τη χθεσινή, με μάλλον λιγότερες συναλλαγές, ”συντηρεί” την αγορά κοντά στα όρια των αντοχών.

Για ένα μεγάλο μέρος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόνταν χαμηλότερα των 4.200 μονάδων, με ελάχιστο όριο τις 4.187,7 μονάδες.

Σταδιακά μετά τις 14:00 και μέχρι τις 14:30 διαμορφώθηκε ένα ”δίχτυ” λίγο υψηλότερα των 4.200 μονάδων, καθώς ο FTSE-20 περιόρισε κατά περίπου 12 μονάδες τις αρχικά σημαντικότερες απώλειές του.

Ωστόσο, ακόμη είναι πολύ νωρίς να επιχειρηθεί, βραχυπρόθεσμα, η προσέγγιση της αγοράς καθώς οι ενδείξεις κυρίως για τη μετοχή της Εθνικής και δευτερευόντως των Alpha Bank, Eurobank, δεν είναι ακόμα επαρκείς.

Στην Εθνική φαίνεται να έχουν ”κοπάσει” κάπως οι πωλήσεις, σε αντίθεση με την Eurobank, ωστόσο αυτές διαμορφώνονταν στο περίπου ένα εκατ. τεμάχια για τη μετοχή της Alpha Bank (στις 14:25).

Είναι ενδεικτικό πως περίπου εκείνη την ώρα μόνο τέσσερις μετοχές από τον FTSE-20 διαμορφώνονταν ανοδικά, με Ιντρακόμ και CosmOTE να ξεχωρίζουν και να ακολουθούν Bιοχάλκο και Eμπορική.

Οριακά διαμορφωνόταν η μετοχή της Γερμανός, στα 18,78 ευρώ.

Αυτό που για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση χρήζει προσοχής είναι η ανθεκτικότητα μετοχών, όχι ιδιαίτερα προβεβλημένων μέχρι πρόσφατα τίτλων, που για να κινηθούν κόντρα στο ρεύμα χρειάζονται κάτι περισσότερο από μια απλή φήμη ή ένα περιφερειακό λόμπι.

Είναι βέβαια τελείως διαφορετική η περίπτωση της ΔΕΛΤΑ Project από αυτή της Γκάλης ή της Hitech από της Περσέας, ή της Ιντρακάτ από της Reds.

Σε αυτή την κατηγορία μπορεί να συμπεριληφθούν ακόμη 8-12 μετοχές εταιριών, με απόδοση, μέχρι στιγμής, μεγαλύτερη του 3%.

Πρόκειται για περιπτώσεις που αν κάποιος τις εξετάσει πιο προσεκτικά μπορεί να διακρίνει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Η Γκάλης κατά πάσα βεβαιότητα σε δεύτερο χρόνο ενδέχεται να αποτελέσει όχημα εισαγωγής της ΣΑΟΣ στο χρηματιστήριο, η Ιντρακάτ υπογράφει τις τελευταίες ημέρες συμβάσεις κατασκευής έργων, για τη ΔΕΛΤΑ Project ο όμιλος Μυτιληναίος ανέφερε χθες ότι θα αναλάβει τις δραστηριότητές του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στην Περσέας οι συναλλαγές είναι συγκριτικά αυξημένες, για ακόμη μια συνεδρίαση, με τη μετοχή να αντιδρά προς τα 1,19 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και οι ενεργοί ”παίκτες” στηρίζουν τις επιλογές τους ακόμη και αν πρόκειται για μετοχές εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Αυτό βέβαια μπορεί να έχει συνέχεια αρκεί από την αρχή της επόμενης εβδομάδας να φανεί πως σταδιακά διαμορφώνονται σημεία ισορροπίας, κυρίως για τους τραπεζικούς τίτλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v