Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην ”πρέσσα” οι τράπεζες

Με τη σημαντική υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου μοιάζει να ακυρώνεται η βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση βασικών δεικτών και μετοχών και να τίθεται εν αμφιβόλω πλέον και η μεσοπρόθεσμη φορά. Δοκιμασία ”στήριξης” λόγω πωλήσεων από ορισμένους ξένους με τη διαδικασία του placement της Αγροτικής εν εξελίξει. Αντιστέκονται, μέχρι στιγμής, μετοχές ομίλων που ευνοούνται από την αναδιάρθρωση των διεθνών δεικτών MSCI.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ξεκίνησε η διάθεση μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, με τον κλαδικό τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κάποια στιγμή περισσότερο και από 3%.

Κάτι οι επιφυλάξεις των ξένων για το ενδεχόμενο μείωσης των εσόδων των ομίλων λόγω επιτοκιακών διαφορών, κάτι η τιμή-στόχος των 33 ευρώ που ανακοίνωσε η Citigroup για την Alpha Bank, κάτι η κατοχύρωση ρευστότητας από την πλευρά των ξένων, οδηγούν χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις βασικούς δείκτες και μετοχές σημαντικά χαμηλότερα.

Χαμηλότερα, όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση, των πρώτων στηρίξεων που διαμορφώθηκαν μετά την τελευταία ανοδική αντίδραση και καταγραφή υψηλής τιμής.

Για τη μετοχή της Εθνικής δινόταν μάχη να κρατηθεί στα 38 ευρώ, με μέχρι στιγμής ελάχιστη τιμή στα 37,82 ευρώ, με αυξημένη όμως προσφορά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως με βάση το χθεσινό κλείσιμο, η μετοχή της Εθνικής διαμορφώνονταν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων έξι εβδομάδων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση της μετοχής, αλλά και του FTSE 20.

Για τον FTSE 20 φαίνεται πως μέσα σε μόλις δυο συνεδριάσεις είναι δυνατή η... εξανέμιση του περιθωρίου ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί σε επίπεδα υψηλότερα των 2.230 μονάδων.

Να προσεχθεί πως χαμηλή τιμή ημέρας διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στις 2.252,7 μονάδες, γεγονός που δημιουργεί επιφυλάξεις τουλάχιστον για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Και το ερώτημα που τίθεται ανοικτά πλέον, αφορά στο εάν βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο μιας γενικότερης διόρθωσης, ή ενός απλού κύκλου προσαρμογής σε χαμηλότερα επίπεδα, με επόμενο σημείο αναφοράς μεταξύ 4.180- 4.200 μονάδων.

Μέχρι στιγμής, οι ενδείξεις από τη χθεσινή και τη σημερινή συνεδρίαση δεν επαρκούν για την υιοθέτηση της μιας ή της άλλης προσέγγισης.

Όμως σε κάθε περίπτωση πλέον και η μεσοπρόθεσμη τάση τίθεται εν αμφιβόλω.

Μετά την αρχική σημαντική υποχώρηση για το σύνολο των ισχυρών τραπεζικών τίτλων, φαίνεται πως ενεργοποιήθηκε πρόγραμμα αγοράς μετοχών, για λογαριασμό ορισμένων ομίλων, με προφανή επιδίωξη την στήριξη στα τρέχοντα επίπεδα.

Περίπου 15 μετοχών η τιμή διαμορφώνονταν ανοδικά, με τις Motor Oil, Τιτάν, Ηρακλή, Cosmote και Frigoglass να συγκεντρώνουν συγκριτικά το μεγαλύτερο μέρος των αγορών.

Μάλιστα, η τιμή των 26 ευρώ, αρχικά υψηλό της ΜΟΗ, αποτελεί νέα ”κορυφή” για τον τίτλο (όχι όμως και σε κλείσιμο καθώς παραμένουν τα 25,54 ευρώ).

Συνεχίζει και σήμερα ανοδικά με αγοραστές μέχρι τα 16,58 ευρώ η μετοχή του Ηρακλή, για να ισορροπήσει στη συνέχει χαμηλότερα προς τα 16,3 ευρώ.

Με αγοραστές μέχρι και τα 12,68 ευρώ αντιδρά θετικά η μετοχή της Frigoglass, προς τα 6,76 ευρώ η μετοχή της Iντρακομ.

Στηρίξεις στον FTSE 20 επιχειρείται, μέχρι στιγμής, να παρασχεθούν μέσω της ΔΕΗ (0,9%), ΟΠΑΠ (0,5%), Cosmote (1,3%) και ΕΛΠΕ (1,2%).

Περιμένουμε την ομολογουμένως ενδιαφέρουσα, όπως εξελίσσεται, συνέχεια της συνεδρίασης, καθώς φαίνεται πως οι πωλήσεις των ξένων μπορεί να αποδίδονται σε πιο σύνθετους λόγους απ’ όσους μέχρι στιγμής διαπιστώνονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v