Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανιχνεύοντας τα όρια της διόρθωσης

Το αρνητικό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια ”απειλεί” να φέρει τη Σοφοκλέους κοντά στα όρια των μεσοπρόθεσμων στηρίξεών της. Το αν θα έχει διάρκεια και ένταση η διόρθωση εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από τη θέση των ξένων, οι οποίοι αντλούν ρευστότητα και λόγω της επικείμενης ΑΜΚ της Εθνικής, αλλά και λόγω Τ.Τ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινοβραδυνή υποχώρηση στη Wall Street αποτέλεσε τη βασικότερη αφορμή για να ξεκινήσουν νωρίτερα με απώλειες και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Διορθωτική τάση, που μέχρι πριν από λίγο ήταν εντονότερη στο γαλλικό χρηματιστήριο.

Κατά συνέπεια, το κλίμα που διαμορφώνεται θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή προκειμένου να ”εκβιαστεί” η επιβεβαίωση (ή όχι) καθοριστικών στηρίξεων και στη Σοφοκλέους και μάλιστα άμεσα.

Σήμερα, και κατά πάσα πιθανότητα όμως μέχρι τη Δευτέρα, θα διαπιστωθούν οι δυνάμεις των ενεργών ”παικτών” και το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης της αγοράς (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) χαμηλότερα, ενδεχομένως μέχρι και τη σημαντική περιοχή των 4.135 μονάδων.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και προϋποθέσεις δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως συντρέχουν λόγοι και αφορμές για να κινηθεί η αγορά χαμηλότερα της περιοχής που αναφέρθηκε, οπότε... (με την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν θα σημειωθούν δραματικές ανατροπές στις ξένες αγορές).

Κατά πάσα βεβαιότητα σήμερα θα φανεί κατά πόσον η διάθεση για στήριξη της Εθνικής στα 38 ευρώ, εμφανής χθες στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, μπορεί να έχει συνέχεια.

Ειδάλλως, εάν η μετοχή της Εθνικής υποχωρήσει χαμηλότερα των 38 ευρώ με αυξανόμενες συναλλαγές προς τα 37 - 37,20, θα είμαστε υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουμε και τη μεσοπρόθεσμη προσέγγισή μας.

Δύο τινά μας καθιστούν ιδιαίτερα προσεκτικούς. Το πρώτο αφορά στην κοινή εκτίμηση πλέον αρκετών παραγόντων της αγοράς πως πελάτες κυρίως της Citigroup κατοχυρώνουν εδώ και μέρες τις θέσεις τους, αποκτώντας ρευστότητα εν όψει της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής (3 δισ. ευρώ) και της διαδικασίας εισαγωγής του Τ.Τ. (άλλο μισό δισ.).

Η κοινή εκτίμηση των συγκεκριμένων παραγόντων δεν χωρά αμφισβήτηση, γι’ αυτό και προχωρούμε στο δεύτερο στοιχείο που χρήζει προσοχής.

Η Citigroup εμφανίζεται τις τελευταίες δύο ημέρες να θέτει λίγο χαμηλότερα τον πήχη για τις μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς, αιτιολογώντας αυτή τη θέση της με βάση την εντυπωσιακή άνοδο που είχε προηγηθεί.

Μήπως λοιπόν το γεγονός ότι η Citigroup μόλις χθες και προχθές βγήκε εμφανώς να θέσει χαμηλότερα τον πήχη όχι όμως τη σύσταση για δύο μετοχές, ενώ ρευστοποιήσεις και πωλήσεις για λογαριασμό ξένων έχουν εντοπιστεί εδώ και τουλάχιστον 10-12 συνεδριάσεις, χωροθετεί το εύρος και το περιθώριο της διόρθωσης;

Σε αυτή την περίπτωση, πάντα με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξουν ανατροπές στα ξένα χρηματιστήρια, θα πρέπει να αναμένεται σταθεροποίηση και αντίδραση της αγοράς, προφανώς από χαμηλότερα επίπεδα, αλλά όμως σχετικά σύντομα.

Συν τοις άλλοι,ς θα πρέπει από την αρχή της επόμενης εβδομάδας να λαμβάνεται υπ’ όψιν και η εκτίμηση της Π&Κ πως η υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών δημιουργεί αγοραστικές ευκαιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v