Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπόρα είναι... θα περάσει;

Σφυροκόπημα στο τραπεζικό ταμπλό Νο 2, με τους πωλητές στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους να εμφανίζουν και πάλι ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις, ενώ προς το τέλος, οι απώλειες σε Γενικό Δείκτη και FTSE περιορίστηκαν σχετικά, από τη σταδιακή αντίδραση της ”δεύτερης σειράς” των blue chips, όπως ΔΕΗ, CosmΟΤΕ, Μοτορ Όιλ και Τιτάνα.

του A. Aναγνωστόπουλου

Σφυροκόπημα στο τραπεζικό ταμπλό Νο 2, με τους πωλητές στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους να εμφανίζουν και πάλι ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις, ενώ προς το τέλος, οι απώλειες σε Γενικό Δείκτη και FTSE περιορίστηκαν σχετικά, από τη σταδιακή αντίδραση της ”δεύτερης σειράς” των blue chips, όπως ΔΕΗ, CosmΟΤΕ, Μότορ Όιλ και Τιτάνα.

Εν πολλοίς, η σημερινή συνεδρίαση ενίσχυσε περαιτέρω τις ανησυχίες που εισέπραξαν οι επαγγελματίες του χώρου, έστω και αν και σήμερα ένα σημαντικό μέρος του ταμπλό έδειξε ότι ήθελε να κινηθεί υψηλότερα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε περίπου στο 1 προς 1.

Την ίδια ώρα, στην αγορά παραγώγων, σε μια συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών, οι εκεί εμπλεκόμενοι, σαφώς πιο απαισιόδοξοι, διεύρυναν τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι περισσότεροι αναλυτές δηλώνουν συγκρατημένα απαισιόδοξοι σε περίπτωση που συνεχιστεί το μπαράζ των πωλήσεων σε τραπεζικούς τίτλους, κάτι με το οποίο δείχνει να συμφωνεί και η Τεχνική Ανάλυση, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που συμμερίζονται την άποψη της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, σύμφωνα με την οποία, η σημαντική υποχώρηση των τιμών στους τραπεζικούς τίτλους δημιουργεί βραχυπρόθεσμες επενδυτικές ευκαιρίες.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημείωσε διπλό βυθό στην περιοχή των 4.220 μονάδων για να αντιδράσει σχετικά προς το τέλος και να κλείσει στις 4.243,88 μονάδες με απώλειες 0,59% ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 455 εκατ. από τα οποία τα 35,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE, αξιοσημείωτα κέρδη και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για Μότορ Όιλ, ακολούθησαν προς το τέλος ΔΕΗ, CosmΟΤΕ, Τιτάνας (και εδώ ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης), με θετικό πρόσημο διασώθηκαν Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Intracom, ΟΤΕ και αμετάβλητος ο τίτλος της Hyatt.

Αντίθετα, για μια ακόμη συνεδρίαση, ιδιαίτερα σημαντικές απώλειες για τη Eurobank (-4,84%), σημαντικές απώλειες για Πειραιώς, Αγροτική και ΚΑΕ, αξιοσημείωτες για Alpha Bank και αρνητική μεταβολή για Εμπορική, Εθνική, Γερμανό, Coca Cola, Ελληνική Τεχνοδομική, ΟΠΑΠ, Folli Follie.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπό προϋποθέσεις ικανοποιητική η τελική εικόνα, όχι μόνο γιατί 135 ανοδικές μετοχές αντιπαρατάχθηκαν με 137 πτωτικές, αλλά και διότι 12 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 9-19,83%.

Όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές, επικεφαλής των κερδισμένων Logismos, Γκάλης, Παρνασσός, Νεώριον Σύρου, Άττικατ, συνέχισε εν μέσω φημών ο Περσέας, σχετικά ικανοποιητική εικόνα για Χατζηκρανιώτη, Reds, Nexans, Χαϊδεμένο, κινητικότητα και σημαντικά ημερήσια κέρδη για Ιντρακάτ, Ηρακλή, Ελληνικά Καλώδια, συνέχισαν οι ”τσιμπημένες” συναλλαγές στον Καρέλια, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες συνεδριάσεις για το Αλουμίνιον της Ελλάδος, που σήμερα έδειξε ότι είχε ανοδικές διαθέσεις αλλά έπεσε σε αρνητικό κλίμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v