Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Η έκθεση της PriceWaterhouse για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα, οι εξαγορές που έπονται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των βιομηχανικών επιχειρήσεων και η φορολογία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Η έκθεση της PriceWaterhouse για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα, οι εξαγορές που έπονται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των βιομηχανικών επιχειρήσεων και η φορολογία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο της Παρασκευής.

PriceWaterhouse: Χρονιά σημαντικών εξαγορών και συγχωνεύσεων στο χρηματιστήριο ήταν το 2005, καθώς η συνολική αξία των συμφωνιών αυτών ανήλθε σε 4,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της PriceWaterhouse. Οι δέκα μεγαλύτερες συμφωνίες ανήλθαν σε 3,1 δισ. ευρώ, ενώ οι μεγαλύτερες ανακατατάξεις πραγματοποιήθηκαν στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας. Στην έκθεση προβλέπεται κορύφωση των εξαγορών ελληνικών επιχειρήσεων από διεθνείς ομίλους τη διετία 2006-2007.

Eurobank: Στα επιχειρηματικά σχέδια της Eurobank, τα οποία γνωστοποίησε χθες ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Ν. Νανόπουλος, αναφέρονται σήμερα οι εφημερίδες. Χθες, ο κ. Νανόπουλος ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον της τράπεζας για εξαγορές στην Αίγυπτο και την Ουκρανία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής στο διαγωνισμό της Εμπορικής Τράπεζας.

Τηλεπικοινωνίες: ”Νέος κύκλος εξαγορών στις τηλεπικοινωνίες” είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Ημερησίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι θέμα ημερών η αξιοποίηση της option που διαθέτει η Intracom για την απόκτηση του 10% της τουρκικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Teslim, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι όροι της συμφωνίας με τη ρωσική Sistema. Την ίδια ώρα, αναφέρει το δημοσίευμα, εντείνεται η κινητικότητα για την πώληση της TIM Hellas και οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι βασικός διεκδικητής είναι ο N. Sawiris.

ΕΧΑΕ: Στη short list διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η Ε.Ε. για ένα έργο στον χρηματοοικονομικό τομέα της Ιορδανίας κατάφερε να συμπεριληφθεί ελληνοαιγυπτιακό consortium εταιρειών, σύμφωνα με την Ημερησία. Τη θέση του επικεφαλής στο consortium κατέχει η εταιρία συμβούλων European Profile, ενώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συμμετέχουν επίσης ο όμιλος της ΕΧΑΕ και η αιγυπτιακή εταιρία Ritsec.

Ολυμπιακή: Νέα τροπή λαμβάνει, σύμφωνα με την Καθημερινή, η υπόθεση της Ολυμπιακής μετά την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να αναζητήσει την ύστατη λύση επιβίωσης των Ολυμπιακών Αερογραμμών μέσα από το άρθρο 44, που εξασφαλίζει εξυγίανση της επιχείρησης διά της απαλλαγής της από χρέη έπειτα από συμφωνία πιστωτών και οφειλέτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, έχει ήδη εκπονηθεί η νομική φόρμουλα με την οποία θα επιχειρηθεί να διασωθούν οι Ο.Α.

Τράπεζες: Το Κέρδος δημοσιεύει δηλώσεις του επικεφαλής του τμήματος bank consultancy της Deloitte, κ. Jack Ribeiro, στο Reuters, αναφορικά με τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Ως βασικούς στόχους εξαγορών ανέφερε τράπεζες μεσαίου μεγέθους όπως η Γενική, η Εγνατία, η Αττικής, η Ασπίς, η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου και η Novabank.

ICAP: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του 26% των βιομηχανικών επιχειρήσεων σημειώνει η ICAP με έκθεσή της για την εξέλιξη της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων για τα έτη 2004-2005.

Εισηγμένες-Φορολογία: Περισσότερους φόρους για τα κέρδη του 2005 θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ανώνυμες εταιρίες, οι τράπεζες και οι ΕΠΕ, παρά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή, γράφουν σήμερα οι εφημερίδες. Η αύξηση μέχρι και 33% της προκαταβολής φόρου που αποφάσισε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση και η αυξημένη κερδοφορία που είχαν πέρυσι οι εισηγμένες θα αποφέρουν στα ταμεία του Δημοσίου υψηλότερα έσοδα τουλάχιστον κατά 650 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, επισημαίνει η Ημερησία.

Deals: Στις συμφωνίες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας και των τραπεζών αναφέρεται το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας Μέτοχος. Στο άρθρο αυτό γίνεται μια αποτίμηση του τι έγινε στο ταμπλό, επισημαίνεται πώς κινήθηκαν οι μετοχές μερικές μέρες πριν από την ανακοίνωση των συμφωνιών και γίνεται αναφορά στο τι μέλλει γενέσθαι.

Grecotel: Υπογράφηκε χθες στο Βελιγράδι η συμφωνία για την εξαγορά του ξενοδοχείου Metropol (ύψους 27,4 εκατ. ευρώ) από την Grecotel, του ομίλου Δασκαλαντωνάκη, αναφέρει δημοσίευμα της Ημερησίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v