Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικών πιέσεων συνέχεια

Προς τις 4.200 μονάδες υποχωρεί ο γενικός δείκτης, ενώ μέσω χρηματιστηρίου πέρασαν τα πακέτα της Αγροτικής. Μεμονωμένες περιπτώσεις όπως Τράπεζα Κύπρου, όμιλος Βιοχάλκο, Iντρακόμ, αλλά και Cosmote, Ηρακλής, Infoquest και Μηχανική, επιμένουν να κινούνται ”κόντρα” στην πτώση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τις προσυμφωνημένες πράξεις και τα πακέτα της Αγροτικής να περνούν μέσω χρηματιστηρίου πριν από λίγο, ολοκληρώνεται και τυπικά η διάθεση του 7,18% της Αγροτικής.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της τράπεζας στο Reuters σε εύθετο χρόνο θα ακολουθήσει διάθεση ενός επόμενου μειοψηφικού ποσοστού.

Άμεσα όμως στην αγορά επιχειρήθηκε αρχικά η αντίδραση προς τις 4.252,7 μονάδες, για να διαμορφωθεί σταδιακά μετά τις 11:50 μέχρι και 0,62% χαμηλότερα.

Ο FTSE 20 διαμορφώθηκε μετά τις 12:10 μόλις 16 μονάδες υψηλότερα της κρίσιμης περιοχής στήριξης των 4.230 μονάδων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχική αντίδραση μετοχών σηματωρών, ειδικότερα τραπεζικών.

Η Eurobank αρχικά βρέθηκε στα 30,22 ευρώ, υποχώρησε μέχρι τα 29,60, για να σταθεροποιηθεί στα 29,80, λίγο μετά τις 12:15.

Για τη μετοχή της Εθνικής, η κίνηση της οποίας αποκτά πολλαπλή σημασία και βαρύτητα, αντέδρασε προς τα 38,28, υποχώρησε προς τα 38,00, για να εξισορροπήσει λίγο υψηλότερα στη συνέχεια.

Να αναφέρουμε για τεχνικούς λόγους πως ενδοσυνεδριακά η ελάχιστη τιμή της Εθνικής χθες διαμορφώθηκε στα 37,82 ευρώ.

Η εικόνα στην αγορά, αν και αρχικά ήταν υπέρ των ανοδικών, σε αναλογία περίπου δυο προς ένα, μετά τα πρώτα 45 λεπτά διαμορφώθηκε στο περίπου ένα προς δυο.

Ωστόσο διαπιστώνεται πως θυγατρικές μετοχές του ομίλου Βιοχάλκο (Χαλκόρ, Σιδενόρ, ΕΛΒΑΛ), αλλά και η μητρική, Μηχανική, Νεοχημική, Ιντρακόμ Συμμετοχών, Μινωικές Γραμμές, Cosmote, Ηρακλής, Chipita, αλλά και Τράπεζα Κύπρου, βρέθηκαν με αυξημένες συναλλαγές να κινούνται κόντρα στο ρεύμα.

Για την τράπεζα Κύπρου, τα κέρδη 65 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσια στο τρίμηνο, πέραν των προβλέψεων των αναλυτών, δικαιολογούν τις συναλλαγές που ξεπερνούσαν (στις 12:20) τις 720.00 τεμάχια.

Οι αγοραστές στη Μηχανική, κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να είναι μεταξύ των παρευρεθέντων στην παρουσίαση της Citigroup στο Λονδίνο, ενώ συναλλαγές περισσότερες των 220.000 τεμαχίων πραγματοποιούνταν στη μετοχή της Ιντρακόμ Holdings.

Για τον όμιλο της Ιντρακόμ να σημειωθεί πως αυτή την εβδομάδα εξασφάλισε δυο συμβόλαια (ένα μέσω της Intrasoft International και ένα δεύτερο χθες στη Συρία), συνολικού ύψους 52,6 εκατ. ευρώ.

Πέρα όμως από επιμέρους περιπτώσεις, στην αγορά δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί η τάση με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί προς τις 4.200 μονάδες και τους αγοραστές να παραμένουν λιγότεροι απ΄ ό,τι οι πωλητές, αν και με τους τελευταίους προσεκτικότερους, μέχρι στιγμής, απ’ ό,τι χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v