Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι διεθνείς αγορές σέρνουν το χορό...

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια με αποτέλεσμα, οι εβδομαδιαίες απώλειες για το Γενικό Δείκτη να φτάσουν στο 1,87% και τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 14,79%. Συνεχίστηκαν οι πιέσεις σε δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, αλλά και επεκτάθηκαν σε άλλα blue chips. Μοιρασμένη η εικόνα στο σύνολο της αγοράς.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια με αποτέλεσμα, οι εβδομαδιαίες απώλειες για το Γενικό Δείκτη να φτάσουν στο 1,87% και τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 14,79%.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, εκτός των δεικτοβαρών τραπεζικών τίτλων, που συνέχισαν να βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών, οι πιέσεις μεταφέρθηκαν και σε άλλα blue chips όπως Ελληνικά Πετρέλαια, Μοτορ Οιλ, Τιτάνα και Folli Follie.

Πάρα ταύτα, το ενδιαφέρον για επιλεκτικές κινήσεις σε μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης κράτησε ”ζωντανό” ένα σημαντικό μέρος του ταμπλώ, διαμορφώνοντας και πάλι την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών περίπου στο 1 προς 1.

Όμως, τεχνικά τουλάχιστον, για Γενικό Δείκτη και πολύ περισσότερο για FTSE, δημιουργείται θέμα και εάν δεν δοθεί σύντομα πειστική ανοδική αντίδραση, ή ο δείκτης υποχωρήσει κάτω από τις 4.185 μονάδες, η τεχνική εικόνα επιβαρύνεται σημαντικά, και ίσως απαιτείται αναπροσαρμογή της επενδυτικής στρατηγικής.

Σχετικά μειωμένων συναλλαγών η συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι παρέμειναν απαισιόδοξοι και διατήρησαν τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, γρήγορα απώλεσε θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη, υποχώρησε μέχρι τις 4.187,72 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 4.205,94 μονάδες με απώλειες 0,89%, ο τζίρος προσέγγισε τα 710 εκατ. από τα οποία τα 363 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (κυρίως λόγω του placement της Αγροτικής στα 5,05 ευρώ).

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δείχνουν προβληματισμένοι, θεωρούν ότι στην παρούσα φάση η αγορά απαιτεί αυξημένα αντανακλαστικά, δεν αποκλείουν ανοδική αντίδραση τουλάχιστον τεχνικής φύσεως, και εκτιμούν ότι ο πρώτος λόγος ανήκει στο διεθνές κλίμα.

Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, με κέρδη μεγαλύτερα του 2% Ιntracom και Cosmote. Απλά θετικό πρόσημο για Αγροτική, Βιοχάλκο, Coca Cola, και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Πειραιώς, Γερμανού, Hyatt και Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Αντίθετα, ποσοστιαίες απώλειες που ξεπέρασαν τις 4 μονάδες για την Alpha Bank, κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για την Εθνική (-2,03%), τουλάχιστον αξιοσημείωτες απώλειες για Μοτορ Όιλ, Τιτάνα, Folli Follie και λιγότερο για Ελληνικά Πετρέλαια και ΚΑΕ και αρνητική μεταβολή για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 135 ανοδικές μετοχές έναντι 143 πτωτικών. Παρά ταύτα, 14 τίτλοι με κέρδη από 9-20%.

Στις επιμέρους μετοχές, επικεφαλής των κερδισμένων Γκάλης, Ελφίκο, Ευρωσυμμετοχές, Hitech SNT, επανήλθε ανοδικά η Delta Project, συνέχισαν ανοδικά Περσεύς, Χατζηκρανιώτη, Logismos, νέο ιστορικό υψηλό για τη Νεοχημική, κινητικότητα και αξιοσημείωτα κέρδη εν μέσω θετικών εκθέσεων για την Τράπεζα Κύπρου ενώ ανοδικές διαθέσεις επέδειξαν Αλουμίνιο Ελλάδος (με άριστη τεχνικά εικόνα) , Κέκρωψ, REDS.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v