Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγόμενοι ”τριγμοί”

Σε άμεση αμφισβήτηση τίθενται οι αντοχές του FTSE-20 καθώς προεξοφλείται το ”άνοιγμά” του χαμηλότερα των 2.230 μονάδων. Μετοχή-κλειδί η Εθνική, πιθανό αντίβαρο η ΔΕΗ, ενώ μένει προς επιβεβαίωση (ή όχι) το εύρος, η ένταση και ο χαρακτήρας της διόρθωσης στα ξένα χρηματιστήρια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στη δίνη της διόρθωσης των ξένων αγορών αλλά και των πρόσκαιρων εγγενών προβλημάτων της εγχώριας βρίσκεται η Σοφοκλέους.

Όπως έχει αναφερθεί έγκαιρα από το euro2day.gr, το ενδεχόμενο της επιβεβαίωσης (ή μη) της ανθεκτικότητας κρίσιμων περιοχών, όπως αυτής που διαμορφώνεται πέριξ των 4.130 μονάδων, ήταν και παραμένει ανοιχτό.

Μέχρι να επιβεβαιωθεί (ή όχι) αυτό το ενδεχόμενο, η μεσοπρόθεσμη τάση βασικών δεικτών και μετοχών παραμένει ανοδική.

Ξεκάθαρα διορθωτική είναι η φορά επίσης βασικών δεικτών και μετοχών, με ανησυχητική τη χρηματιστηριακή εικόνα συγκεκριμένων τίτλων του FTSE-20.

Όμως, το παιχνίδι μένει να κερδιθεί (ή να χαθεί), καθώς ακόμη η σχέση πωλητών-αγοραστών παραπέμπει περισσότερο σε ελεγχόμενη διολίσθηση παρά σε κάτι άλλο.

Εξαιτίας και της τεχνικής εικόνας, η μετοχή της Εθνικής στα 37,62 ευρώ αποτελεί το κλειδί και το ερώτημα της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Δευτερευόντως, για τις Eurobank και Alpha Bank μένει να επιβεβαιωθεί η μεσοπρόθεσμή τους τάση, ενώ για την Πειραιώς η Marfin αυξάνει την τιμή-στόχο στα 27,4 ευρώ, υποβαθμίζει όμως σε ”ουδέτερη” τη σύστασή της.

Από πλευράς παράπλευρων στηρίξεων, κυρίως για τον FTSE-20, ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχή της ΔΕΗ (στα 20,94 ευρώ), με τη HSBC να θέτει τον πήχη στα 22 ευρώ.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η Tράπεζα Kύπρου (δες σχετικό θέμα) μετά την αναθεώρηση της τιμής-στόχου από UBS, Deutsche Bank, Εγνατία και Π&Κ.

Πάντως αυτό που προέχει, ειδικά για σήμερα και αύριο, οπότε θα διαφανεί το πιθανό εύρος και η ένταση της διόρθωσης στα ξένα χρηματιστήρια, είναι οι αντοχές κυρίως του FTSE-20.

Η εικόνα του συγκεκριμένου δείκτη, ελάχιστα υψηλότερη των 2.239 μονάδων, με απώλειες 3,2% την προηγούμενη εβδομάδα, είναι ιδιαίτερα... γκρίζα.

Καθώς μάλιστα σήμερα το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι το ”άνοιγμά” του από χαμηλότερη τιμή (προς τις 2.210 - 2.215 μονάδες), υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν αυξημένες αντοχές και προσοχή.

Με την προϋπόθεση πως η έκταση και η ένταση της διόρθωσης θα διαφανεί εντός της σημερινής, το πολύ της αυριανής συνεδρίασης, χρήζουν αναφοράς και προσοχής ειδήσεις-κινήσεις και σχεδιασμοί επιμέρους εταιριών.

Σε επόμενη φάση ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις σε Μαΐλλη (δες σχετικό θέμα), ΕΧΑΕ (χωρίς εκπροσώπηση πλέον στο Δ.Σ. οι Έλληνες θεσμικοί), Coca-Cola 3Ε (καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα τριμήνου), Ελληνική Τεχνοδομική (λόγω νέων συμφωνιών του ομίλου), Μυτιλιναίος (λόγω των τελευταίων αγορών κυρίως ξένων διαχειριστών), και ακόμη τριών, τεσσάρων εισηγμένων.

Σε κάθε περίπτωση όμως μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα της αγοράς βασικών δεικτών και μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v