Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βραχυπρόθεσμα...ζόρια

Είναι προφανές πως βραχυπρόθεσμα η τάση θα διαμορφωθεί ανάλογα με την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων. Με βάση τις υπάρχουσες τεχνικές και λοιπές ενδείξεις, το ενδεχόμενο της ολοκλήρωσης ενός ακόμη βραχυπρόθεσμου κύκλου -αυτή τη φορά πτωτικού- είναι ορατό τις επόμενες συνεδριάσεις.

Είναι προφανές πως βραχυπρόθεσμα η τάση θα διαμορφωθεί ανάλογα με την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων. Με βάση τις υπάρχουσες τεχνικές και λοιπές ενδείξεις, το ενδεχόμενο της ολοκλήρωσης ενός ακόμη βραχυπρόθεσμου κύκλου -αυτή τη φορά πτωτικού- είναι ορατό τις επόμενες συνεδριάσεις.

Με αυτήν την προϋπόθεση, θα προσεγγίσουμε την αγορά για την επόμενη εβδομάδα. Με το συγκριτικό πλεονέκτημα επιλεγμένων μετοχών εταιριών από τη μεσαία και τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση έναντι του FTSE 20, ειδικότερα όμως έναντι τραπεζικών τίτλων.

Είναι ενδεικτικό πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο 40ρης ενισχύθηκε κατά 1,87% έναντι απωλειών 2,64% του FTSE 20. Η έκταση και η ένταση της διόρθωσης για αρκετές μετοχές του FTSE 20 φέρνει ορισμένες εξ αυτών πολύ κοντά στο όριο, όπου δικαιολογείται πλέον -έστω τεχνικής μορφής- αντίδραση.

Είναι άξιον αναφοράς πως για τη μετοχή της Εθνικής, η διόρθωση από τα ”υψηλά” κυμαίνεται στο περίπου 20%, ενώ οι επιθετικές πωλήσεις σε Eurobank, Alpha Bank στην προηγούμενη εβδομάδα ενδέχεται (σύμφωνα και με την Π&Κ) να δημιουργούν ευκαιρίες επανατοποθέτησης.

Εάν, όπως είναι και το πιθανότερο, οι πωλήσεις των ξένων, οι οποίοι μεθοδικά συγκεντρώνουν ρευστότητα για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και την εισαγωγή του 34,6% του ΤΤ έως το τέλος Μαΐου, ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, έχει φανεί πως σε μετοχές με διαμορφωμένη ανοδική φορά ή όπου συντρέχουν επιχειρηματικοί ή άλλοι λόγοι, μπορεί να βρεθούν στο επίκεντρο των αποδόσεων.

Άλλωστε, η ”σοδειά” της προηγούμενης εβδομάδας, μόνο ευκαταφρόνητη δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Το ενδιαφέρον είναι πως μέχρι τέλος Μαίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διάθεσης και εισαγωγής του ΤΤ και συνάμα, οι συμφωνίες μεταξύ όσων επιχειρηματιών επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα που τους δίνει ακόμη ο νόμος για την ”δημόσια πρόταση”.

Ειδικότερα όσον αφορά την τελευταία παράγραφο, εκτιμάμε πως με ένα σχετικά ουδέτερο κλίμα για τις μετοχές του FTSE 20, θα σημειωθούν και πάλι ακραίες διακυμάνσεις και κερδοσκοπικές κινήσεις σε ένα μέρος του ταμπλώ.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.205,94 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 1,87%, ο FT 20 υποχώρησε κατά 3,19%, ο Mid 40 κέρδισε 1,24% και ο Small Cap κατέγραψε κέρδη 1,85%.

Οι τράπεζες κατέγραψαν ισχυρές απώλειες 4,65%, οι τηλεπικοινωνίες 2,03%, ενώ άνοδο 4,91% σημειώθηκε στον κλάδο των βιομηχανικών εταιριών και κέρδη 4,08% για τους τεχνολογικούς τίτλους.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Γκάλης (102,9%), Νεώριον Σύρου (78,8%), Περσέας (73,2%), Ελφίκο (44%), Nexans (42,1%), Χαλυβδοφύλλων (40%), Hitech (38,7%), Delta Project (31,1%), Logismos (29,1%) και Ευρωπαϊκές Συμμετοχές (26,3%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Anek Lines (προνόμιο - 13,7%), Ιπποτούρ (12,3%), Ιασω (10,8%), Alsinco (9,9%), Ξυλεμπορία (προνόμιο -8,7%), Eurobank (8,5%), Χατζηιωάννου (7,2%), Alpha Τράπεζα (6,9%), Forthnet (6,8%) και Τρια Άλφα (6,6%).

Μ. Γελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v