Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Κρίσιμα τα επίπεδα 4.200 - 4.130 σε Γ.Δ.

Η καθοδική διάσπαση βραχυπρόθεσµων στηρίξεων στις τράπεζες αυξάνει τις πιθανότητες να δοκιµαστεί η αντοχή της ζώνης στήριξης των 4.200 – 4.130 μονάδων του Γενικού Δείκτη. Σε αυτή την περιοχή τιµών θα κριθεί πιθανότατα η διατήρηση της ανοδικής τάσης του τελευταίου διµήνου αναφέρει, η Διεύθυνση Χρηματιστηριακών Εργασιών της Εμπορικής.

Εμπορική: Κρίσιμα τα επίπεδα 4.200 - 4.130 σε Γ.Δ.
Η καθοδική διάσπαση βραχυπρόθεσµων στηρίξεων σε τραπεζικές µετοχές αυξάνει τις πιθανότητες να δοκιµαστεί η αντοχή της ζώνης στήριξης των 4.200 – 4.130 μονάδων του Γενικού Δείκτη. Σε αυτή την περιοχή τιµών θα κριθεί πιθανότατα η διατήρηση της ανοδικής τάσης του τελευταίου διµήνου, αναφέρει η Διεύθυνση Χρηματιστηριακών Εργασιών της Εμπορικής.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση (12/05) της τράπεζας για τον Γ.Δ., το χρονικό διάστηµα που µεσολάβησε από την προηγούµενη o δείκτης κινήθηκε αρχικά ανοδικά, σηµειώνοντας νέο υψηλό έτους στις 4.334,18 την Τρίτη, 9/5/06.

Η υπέρβαση όµως των 4.300 μονάδων συντελέστηκε µε µέτριους όγκους συναλλαγών µε αποτέλεσµα να µην µπορεί να διατηρηθεί το ανοδικό momentum. Στη συνέχεια ο Γ.Δ. κινήθηκε έντονα πτωτικά, σηµειώνοντας χαµηλότερη τιµή στις 4.218,87 κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Η αδυναµία παραµονής υψηλότερα της οριοθετηµένης αντίστασης των 4.305, ουσιαστικά ακυρώσε το µέχρι πρότινος πιθανότερο σενάριο άµεσης επιτάχυνσης της ανοδικής τάσης προς την περιοχή των 4.400 – 4.450 μονάδων.

Το κανάλι που οριοθετεί την ανοδική τάση του τελευταίου διµήνου παραµένει µεν ανοδικό αλλά η συνολική τεχνική εικόνα προξενεί βάσιµες αµφιβολίες για την αντοχή των κοντινών περιοχών στήριξης, αναφέρει η τεχνική ανάλυση.

Οι βραχυχρόνιοι ταλαντωτές εµφάνισαν αρνητικές αποκλίσεις στη φάση διαµόρφωσης νέου υψηλού για τον Γ.Δ. Αν οι αποκλίσεις συνδυαστούν µε διασπάσεις των αξιόλογων στηρίξεων στις 4.200 µ. και 4.130 µ., θα ”επιβαρυνθεί” περαιτέρω η συνολική τεχνική εικόνα, δηµιουργώντας τις προϋποθέσεις για συνέχιση της πτωτικής κίνησης, πιθανότατα προς την επόµενη σηµαντική στήριξη των 4.030 μονάδων.

Ο τραπεζικός δείκτης διέσπασε καθοδικά (οριακά προς το παρόν) την στήριξη των 5.800 µ. και ανεξάρτητα αν βραχυπρόθεσµα αντιδράσει ανοδικά, δηµιουργήθηκαν ”τριγµοί” στην στήριξη και αυξήθηκαν οι πιθανότητες µιας µεγαλύτερης διόρθωσης στο κοντινό µέλλον προς τις 5.500 µ. Εξέλιξη που αν πραγµατοποιηθεί θα επηρεάσει αρνητικά τον Γ.Δ. και θα τον συµπαρασύρει σε περιοχές τιµών χαµηλότερα των 4.200 μονάδων.

Πρέπει να επιστήσουµε την προσοχή στην αξιόλογη αύξηση των συναλλαγών στις τραπεζικές µετοχές στη διάρκεια των καθοδικών συνεδριάσεων, εξέλιξη που αποτρέπει ”επιθετικές” αγορές, τουλάχιστον προτού επιβεβαιωθεί η ανοχή των κοντινών στηρίξεων, αναφέρει η Εμπορική.

Επισηµαίνουµε επίσης ότι µετά την πρόσφατη κάλυψη των δύο τελευταίων χασµάτων τιµών (gapς), το αµέσως επόµενο εντοπίζεται ανάµεσα στις 4.078 - 4.089 μονάδες.

Την προηγούµενη εβδοµάδα αναφέραµε ότι ”η ανοδική κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί το τρίτο ανοδικό κύµα του τελευταίου διµήνου (αφετηρία οι 3.829,06 µ. στις 8/3/06) και η επόµενη κορυφή τιµών µάλλον θα πραγµατοποιηθεί κοντά στο άνω όριο του ανοδικού καναλιού, δηλαδή αν προσεγγιστεί άµεσα, στην περιοχή των 4.400 μονάδων”, υποστηρίζει η Εμπορική.

Σύµφωνα µε τα νέα δεδοµένα, θεωρούµε ότι το πρόσφατο υψηλό των 4.334 µ. µπορεί να αποτέλεσε τοπική κορυφή για τις προσεχείς εβδοµάδες και το ζητούµενο πλέον είναι αν οδηγούµαστε σε αξιόλογη διορθωτική κίνηση, µε παράλληλη αύξηση των διακυµάνσεων του Γ.Δ. ή θα εκτονωθούν οι ρευστοποιήσεις στην προσέγγιση των 4.200 – 4.130 μονάδων, επισημαίνει η Εμπορική.

Εκτιµούµε ότι η τάση για τις προσεχείς εβδοµάδες θα κριθεί στην αντοχή των περιοχών στήριξης σε συνδυασµό µε την τεχνική εικόνα των δεικτών των κεφαλαιαγορών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπου συντελούνται επίσης διορθωτικές κινήσεις, αλλά η µεσοπρόθεσµη τάση παραµένει ανοδική.

Θα υιοθετούσαµε µια ”αµυντική” επενδυτική στρατηγική µέχρι να αποσαφηνιστεί η διατήρηση ή όχι της µεσοπρόθεσµης τάσης και επιλεκτικές αγορές σε τραπεζικούς τίτλους αν η συνέχιση των ρευστοποιήσεων οδηγήσει σε ”υπερβολές”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v