Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Μάτωσαν” τα... κάγκελα

Εικόνα ”χαλασμένης” αγοράς έδωσε σήμερα η Σοφοκλέους εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος, καθώς οι πωλητές εμφανίστηκαν στην πλειονότητα των μετοχών, ενώ οι αγοραστές τραβήχτηκαν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα. Σχετική απαισιοδοξία στους εμπλεκομένους, οι οποίοι αναμένουν θετικά σημάδια από τη συμπεριφορά της Wall Street.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Εικόνα ”χαλασμένης” αγοράς έδωσε σήμερα η Σοφοκλέους εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος, όχι τόσο γιατί οι πωλητές επέδειξαν αρνητικές διαθέσεις, αλλά περισσότερο διότι οι όποιοι αγοραστές αποτραβήχτηκαν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη σαφή μείωση της μικτής και καθαρής αξίας συναλλαγών.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν συγκρατημένα απαισιόδοξοι και τονίζουν ότι θα χρειαστεί σειρά ανοδικών συνεδριάσεων με ιδιαίτερα πειστική εικόνα ώστε να επανακάμψει η αισιοδοξία στη Σοφοκλέους και αυτό διότι οι προηγούμενες και πολύ περισσότερο η σημερινή συνεδρίαση τραυμάτισαν σημαντικά την ψυχολογία του συνόλου των εμπλεκομένων.

Ηταν πασιφανές από τις προηγούμενες συνεδριάσεις και επιβεβαιώθηκε και σήμερα ότι οι πωλητές διαθέτουν εναλλακτικές λύσεις, καθώς οι πιέσεις δεν περιορίστηκαν στις τράπεζες (-2,64%) αλλά επεκτάθηκαν και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους όπως Βιοχάλκο, Intracom, CosmΟΤΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Folli Follie.

Στο μεταξύ, σαφώς διαφοροποιημένη προς το χειρότερο και η εικόνα στο υπόλοιπο μέρος του ταμπλό καθώς τίτλοι μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης σταμάτησαν να επιδεικνύουν διαθέσεις αυτόνομης κίνησης και κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από το -2,43% του Small Cap 80 όσο και από το -2,71% του Mid 40.

Όμως το χειρότερο όλων είναι ότι τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή συνεδρίαση έδωσαν τροφή για ”καταστροφικά” σενάρια, τα οποία δε χρειάστηκαν πολλές μέρες να επιστρέψουν στην αγορά.

Ο Γ.Δ. δεν άφησε ιδιαίτερα περιθώρια στους αισιόδοξους, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και στις 4.102,05 μονάδες, με απώλειες 2,47%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 366 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 52 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές (κυρίως λόγω του πακέτου της Aspis Bank).

Από τους δεικτοβαρείς τίτλους που σχεδόν όλοι κατέγραψαν μικρές ή σημαντικές απώλειες, ασφαλώς και προβληματίζει η συνεχιζόμενη πίεση στις τράπεζες, σημαντικά κέρδη λόγω δημοπρασιών στην Τιτάν (+3%), αξιοσημείωτα κέρδη για τα ΚΑΕ, ενώ με θετικό πρόσημο διασώθηκαν Hyatt και ΕΛΤΕΧ.

Σαφώς διαφοροποιημένη προς το χειρότερο η τελική εικόνα, με 61 ανοδικές μετοχές έναντι 223 πτωτικών και 8 τίτλοι με απώλειες από 7% έως 14,29%.

Αναφορικά με τις επιμέρους μετοχές και τους ελάχιστους διακριθέντες επισημαίνεται η έντονα ανοδική διάθεση στη Δομική Κρήτης η συνεχιζόμενη ανοδική κίνηση για την Hitech, οι ανοδικές διαθέσεις της Αλλατίνη και η κινητικότητα σε Κρέκα, Fitco, Δέλτα Project, Παΐρης, Fintexport και για ελάχιστους ακόμα τίτλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v