Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτονομιστικές διαθέσεις στην... περιφέρεια

Μπορεί βασικές τραπεζικές μετοχές και τίτλοι σηματωροί του 20άρη να συνεχίζουν πτωτικά, όμως για ένα μέρος της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης επιχειρείται - και μέχρι στιγμής επιτυγχάνεται - η μερική, έστω, αυτονόμησή της. Συγκριτικά λιγότερες οι συναλλαγές με τον Γ.Δ. να διαμορφώνεται πέριξ των 4.150 μονάδων και πέριξ των 2.210 ο FTSE-20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αγορά... δυόμισι ταχυτήτων διαμορφώνεται με βάση τις τρέχουσες ενδείξεις και στοιχεία.

Η πρώτη ταχύτητα που αφορά στον FTSE-20 αποτυπώνεται, με την εκ νέου υποχώρηση της υψηλής κεφαλαιοποίησης προς τις 2.190 μονάδες.

Η δεύτερη αφορά σε εκείνο το τμήμα τις υψηλής κεφαλαιοποίησης που για διάφορους λόγους διαχωρίζεται από τη διόρθωση των τραπεζικών μετοχών.

Και τέλος, μια τρίτη, υποκατηγορία μετοχών εταιριών, κυρίως από τη μεσαία καιχαμηλότερη κεφαλαιοποίηση που κινείται... προκλητικά κόντρα στη διόρθωση των μεγάλων της αγοράς.

Στη δεύτερη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται μετοχές εταιριών όπως των ΔΕΗ, Intracom, Γερμανός, ΗΥΑΤΤ, αλλά και Frigoglass, Jumbo, Notos Com, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛ και Σιδενόρ από τον Mid 40.

Με τις μετοχές της Εθνικής και Πειραιώς να υποχωρούν σημαντικά χρήζει προσοχής η επιχειρούμενη διαφοροποίηση επιμέρους τίτλων εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, τουλάχιστον όπως αυτή μέχρι στιγμής καταγράφεται σε τίτλους της δυναμικότητος της Δομικής Κρήτης-Ικτίνος, των Fitco, Hitech, της Κούμπας Συμμετοχών, της Διεκάτ, της ΔΕΛΤΑ Project, της Παρνασσός και ορισμένων ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Είναι άξιον αναφοράς πως Χαλκόρ, Σιδενόρ, Altec διαμορφώνονται ανοδικά, η ΝΕΛ προς τα 1,36 ευρώ, η Νεοχημική στα 13,64, η Αλλατίνη προς τα 1,81 ευρώ.

Διαπιστώνεται πως παρά τη συνεχιζόμενη πίεση, σε ένα ικανό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης για ορισμένους τίτλους της μεσαίας και μικρής υπάρχουν περιθώρια υπεραντίδρασης.

Βασικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα των μετοχών αυτής της κατηγορίας η μηδενική έως... ελάχιστη συμμετοχή ξένων διαχειριστών, αλλά και η ισχυρή παρουσία σε αυτά τα επίπεδα τιμών επενδυτικών ομάδων και παραγόντων που έχουν τη δυνατότητα (προς ώρας) να διαμορφώνουν το ”παιχνίδι” στα μέτρα τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v