Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικές (αν και ασαφείς) ενδείξεις ανόδου

Βοηθάει εν μέρει το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, οι ισχυροί παίκτες φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν για δεύτερη συνεδρίαση τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, τη στιγμή που η Fitch ετοιμάζεται για αναβάθμιση του κλάδου. Σε επιμέρους επιχειρηματικούς ομίλους παραμένει επικεντρωμένο το επενδυτικό, και με δόση κερδοσκοπικής χροιάς, ενδιαφέρον ισχυρών αλλά και μικρότερων ”παικτών” της αγοράς μας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το θετικό ενδεχόμενο μετά και τις τελευταίες χρηματιστηριακές εξελίξεις στις ξένες αγορές, συγκεντρώνει εκ των πραγμάτων τις περισσότερες πιθανότητες.

Πρώτ’ απ’ όλα όμως, αναμένουμε σαφέστερες ενδείξεις αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου, καθώς σε ενδεχόμενη συντήρηση της αδυναμίας, η όποια προσπάθεια εξομάλυνσης θα είναι βραχύβια και αμφίβολη.

Το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε χθες κατά 0,46% με υπεραντίδραση του τηλεπικοινωνιακού, δεν έχει απομακρύνει – από τεχνικής πλευράς- τον κλάδο- πρωταγωνιστή της αγοράς μας, από το εύρος ενδεχόμενων πιέσεων.

Φύσει και θέσει αισιόδοξοι, εκτιμούμε πως σήμερα θα εμφανιστούν ουσιαστικότερες εντολές αγοράς σε τραπεζικούς τίτλους, περιμένουμε επιτέλους την απάντηση από την πλευρά της Εθνικής, πόσο μάλλον που η Fitch προβλέπει ισχυρές επιδόσεις για τις ελληνικές τράπεζες και προετοιμάζεται για επιλεκτική αναβάθμιση ορισμένων ιδρυμάτων.

Από την άλλη πλευρά, εκτιμούμε πως οι επενέργειες της συμφωνίας Marfin-Αράβων θα είναι πολλαπλές και επωφελείς, όχι μόνο για την MFG, και κυρίως σε βάθος χρόνου.

Τώρα βέβαια, η ευθύνη περνά στην κυβερνητική πλευρά που θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να προσφέρει επενδυτικές δυνατότητες και περιθώρια στους Αραβες να δουν τη χώρα μας όχι ως ακόμη μια επενδυτικού χαρακτήρα τοποθέτηση, αλλά ως ένα επιχειρηματικό εφαλτήριο.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, τα οφέλη μπορεί να είναι πολλαπλά στους κλάδους λιμενικής πολιτικής, ακτοπλοΐας, τουρισμού, αξιοποίησης ακινήτων και όπου αλλού υπάρξουν ευκαιρίες.

Ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται πως επανέρχεται στο προσκήνιο, είτε αφορά τον όμιλο της Εθνικής, είτε τον μεσαίο χώρο, αν και οι αναλυτές βραχυπρόθεσμα ”ποντάρουν” στην αύξηση κερδών της Alpha Bank (δες σχετικό θέμα).

Το ενδιαφέρον είναι πως ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως του Μυτιληναίου, της Βιοχάλκο, της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, του Μαΐλλη, της Ελληνικής Τεχνοδομικής, της ΕΧΑΕ και ορισμένων ακόμη, τελούν σε αναμονή εξελίξεων και επιχειρηματικών συμφωνιών.

Ο ούτως ή άλλως ενδιαφέρον ακτοπλοΐκός κλάδος θα πρέπει να προσεχθεί καθώς ο όμιλος της Αττικα ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα του ομίλου, η ΝΕΛ προχωρά σε διευθέτηση του δανεισμού της προς την Calyon, ενώ ”σφήνα” στο ακτοπλοΐκό σκηνικό εισέρχεται η ΑΝΕΚ, καθώς κατέθεσε χθες το πρόγραμμα δρομολογίων της και προσφέροντας εκπτωτικά πακέτα έως και 50%.

Να σημειωθεί πως από την προσεχή εβδομάδα, η θυγατρική της ΑΝΕΚ, Champion Ferries Ltd, δρομολογεί με το ro-ro ”Αρχάγγελος” στη γραμμή Πειραιά-Ηρακλείου-Αλεξάνδριας με πιθανή την επέκτασή της και σε λιμάνι της Λιβύης.

Σημείωση: Ο γράφων, ως ενεργό μέλος των Ανεξάρτητων της Θύρας 13, δεν μπορεί παρά να λυπάται, προς το παρόν, με την τροπή που έχουν λάβει οι εξελίξεις από το θέμα του Δημήτρη Παπαδόπουλου.

Δεν ξεχνάμε πως ακόμα και ο Αγγελος Μπασινάς έφυγε κακήν-κακώς από την Παιανία για να αρκέσει ένα τρίμηνο παραμονής του στην Ισπανία να δείξει τις αρετές και την ποιότητα ενός σύγχρονου αμυντικού χαφ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Μαγιόρκα ετοιμάζεται να αυξήσει τις ετήσιες αποδοχές του Αγγελου στο 1,1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κρατήσει τον πολύτιμο παίκτη στην ομάδα της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v