Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποδίδουν τα... αντιπλημμυρικά

Οι πρώτες ενδείξεις από την Αμερική είναι θετικές. Στην Εθνική καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια να υπάρξει στήριξη και αντίδραση πάνω από τα 36 ευρώ. Το μήνυμα περνά στην αγορά, με μετοχές εταιριών όπως ΔΕΛΤΑ Project, Δομική Κρήτης, Παρνασσός, ΆττικΑτ και ΝΕΛ να φτάνουν μέχρι και 20% υψηλότερα. Σημαντικές εξελίξεις από το μέτωπο της Marfin, μετά και το νέο Δ.Σ. του ομίλου. Πέρασαν τα ”πακέτα” στους Άραβες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε εξομάλυνση των τελευταίων πιέσεων φαίνεται να οδηγείται ένα σημαντικό μέρος της αγοράς.

Εάν μάλιστα βρεθεί σημείο στήριξης – αναφοράς για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, δεν αποκλείεται βραχυπρόθεσμα η υπεραπόδοση βασικών δεικτών και μετοχών.

Κατά την εκτίμησή μας, όμως, σήμερα ολοκληρώθηκε και τυπικά μία επιχειρηματική συμφωνία, που δεν παραπέμπει σε κάποια απλή και μόνο επενδυτικού χαρακτήρα κίνηση.

Μέσω της αγοράς πέρασαν τα ”πακέτα” του μειοψηφικού ποσοστού της Marfin στον αραβικό όμιλο Dubai In.

Κατά την εκτίμησή μας, η ανάληψη της προεδρίας του Δ.Σ. του ομίλου MFG από τον κ. Soud Baalawy, διευθύνοντα σύμβουλο της DIG, δείχνει τη διάθεση και την προοπτική του αραβικού κολοσσού για τις επόμενές κινήσεις του στη χώρα μας.

Και ο όμιλος της Marfin φαίνεται πως αναδεικνύεται σε αγωγό αυτών των σχεδιασμών στην Ελλάδα.

Μοιρασμένη, όμως, είναι η συνολικότερα εικόνα της αγοράς, καθώς μετοχές συγκεκριμένων εταιριών, για διαφορετικούς λόγους, φτάνουν μέχρι και το ”κλείδωμα”.

Στις δύο περιπτώσεις της Δομική Κρήτης και της Παρνασσός η χρηματιστηριακή συμπεριφορά παραπέμπει σε επιχειρηματική συμφωνία.

Το ”κλείδωμα”, όμως, που φανερώνει τις επιθετικού χαρακτήρα διαθέσεις του ομίλου Μυτιληναίος είναι αυτό της ΔΕΛΤΑ Project.

Ο επιχειρηματίας είχε καταστήσει έγκαιρα σαφή την πρόθεσή του να δραστηριοποιηθεί μέσω της ΔΕΠΡΟ στον χώρο της αιολικής ενέργειας.

Από αυτή την άποψη το ΔΕΠΡΟ θα πρέπει να αποτιμάται συγκριτικά με άλλες εισηγμένες, που δραστηριοποιούνται ήδη στον κλάδο, η χρηματιστηριακή αξία των οποίων θεωρείται επίσης ακριβή.

Η ΔΕΠΡΟ, όντως, με βάση την υφιστάμενή της δραστηριότητα είναι υπερτιμημένη.

Με βάση όμως τον σχεδιασμό του βασικού μετόχου, και αναφερόμαστε σε έναν επιχειρηματία, ο οποίος πήρε από τα χαμηλά του Απριλίου του ’03 Μυτιληναίο και ΜΕΤΚΑ, εν συνεχεία την Αλουμίνιον της Ελλάδος, και τα διαμόρφωσε στο επίπεδο αποτίμησης που αυτά βρίσκονται σήμερα, το ενεργειακο ”κέλυφος” μπορεί να θεωρηθεί υποτιμημένο.

Σημαντικά κέρδη όμως καταγράφονται για Αττικάτ, ΝΕΛ, Νεώριον, Περσεύς και ορισμένες ακόμη μετοχές όπου φαίνεται να υπάρχει περιθώριο αντίδρασης.

Για τη ΝΕΛ θα πρέπει να σημειωθεί πως αναμένεται η κάλυψη των οφειλόμενων προς την Calion, βάσει μίας συμφωνίας θα αποκληρωθεί συνολική υποχρέωση της ναυτιλιακής (94,7 εκατ. ευρώ στην αρχή του χρόνου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v