Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτονώθηκαν (;) οι πιέσεις

Συνεδρίαση σημαντικών διακυμάνσεων και υψηλού εύρους κίνησης για το Γενικό Δείκτη (χαμηλό ημέρας: 4.064,21, υψηλό 4.121,68) με έντονα σημάδια εκνευρισμού από το σύνολο των εμπλεκομένων, καθώς τουλάχιστον το τραπεζικό ταμπλώ δεν δημιούργησε εντυπώσεις τέτοιες που να πείσει ότι οι όποιες πιέσεις έχουν εκτονωθεί.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση σημαντικών διακυμάνσεων και υψηλού εύρους κίνησης για το Γενικό Δείκτη (χαμηλό ημέρας: 4.064,21, υψηλό 4.121,68) με έντονα σημάδια εκνευρισμού από το σύνολο των εμπλεκομένων καθώς τουλάχιστον το τραπεζικό ταμπλώ δεν δημιούργησε εντυπώσεις τέτοιες που να πείσει ότι οι όποιες πιέσεις έχουν εκτονωθεί.

Ασφαλώς και είναι καλύτερη η τελική εικόνα, όσον αφορά την αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών. Αυτό όμως συνέβη κυρίως από τη συμπεριφορά τίτλων μικρής κεφαλαιοποίησης που έδωσαν σημαντική αντίδραση μετά τις 14:17, όταν και έγινε αντιληπτό ότι επιχειρείται πλαγιοανοδική κίνηση του δείκτη.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, και εκτιμούν ότι ο πρώτος λόγος συνεχίζει να ανήκει στο διεθνές κλίμα, ενώ οι προηγούμενες συνεδριάσεις έχουν επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία στην πλειονότητα των εμπλεκομένων και από εδώ και πέρα, η παραμικρή ενδοσυνεδριακή κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα θα δίνει σήμα μείωσης θέσεων τουλάχιστον για όσους ασχολούνται με το trading.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική και δεν πρόκειται να αλλάξει εάν ο δείκτης δεν εξασφαλίσει κλείσιμο υψηλότερο των 4.195 και στην καλύτερη περίπτωση των 4.221 μονάδων.

Έτσι, και μέχρι τότε, μπορεί η αγορά απλά να δώσει κάποιες βραχυπρόθεσμες υπεραξίες σε όσους τόλμησαν σήμερα να αγοράσουν στα χαμηλά, όμως οι περισσότεροι παραμένουν επιφυλακτικοί και δεν σκοπεύουν άμεσα να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, έφτασε μέχρι τις 4.121,68 μονάδες, ακολούθησε μικρό διάστημα διακυμάνσεων για να επανέλθουν οι πωλητές σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους, στέλνοντας το δείκτη μέχρι το χαμηλό των 4.064,21 μονάδων και να κλείσει τελικά στις 4.114,65 μονάδες με κέρδη 0,31% ενώ η μικτή αξία συναλλαγών προσέγγισε τα 800 εκατ. από τα οποία τα 435,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, λόγω του ”πακέτου” της Marfin Group.

Από τα blue chips, με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ο ΟΤΕ και η Coca Cola, αξιοσημείωτα κέρδη για Εμπορική, Intracom, Cosmote, και θετικό πρόσημο για Alpha Bank, Γερμανό, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, μια ακόμη ημέρα αξιοσημείωτων πιέσεων για την Πειραιώς, αξιοσημείωτες απώλειες για Τιτάνα, Folli Follie, Μοτορ Όιλ, ΚΑΕ, Ελληνική Τεχνοδομική, Αγροτική και αρνητική μεταβολή για Εθνική, Eurobank, Βιοχάλκο, Hyatt.

Σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα με 174 ανοδικές μετοχές έναντι 107 πτωτικών και 15 τίτλοι με κέρδη από 8-20%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, συνέχισε το ξέφρενο ρυθμό της η Δομική Κρήτης, δεν ενοχλεί το τεράστιο Ρ/Ε τους αγοραστές στη Delta Project, συνέχισαν σε παράλληλη ανοδική κίνηση Παρνασσός και Άττικατ, επέστρεψαν ανοδικά Ιντρακατ, Περσέας, ΝΕΛ, κινητικότητα μετά το ”πακέτο” στην KEGO, σημαντικά ημερήσια κέρδη για Τερνα και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, ”αφυπνίζεται” η Byte ενώ υπό προϋποθέσεις ίσως χρειάζονται προσοχή Παϊρης και Χατζηκρανιώτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v