Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Αύξηση 32% στα κέρδη α΄ τριμήνου

Ανοδικά κατά 32% κινήθηκαν τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ, έως τα 72 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2006. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 5 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr, η αύξηση των ενοποιημένων καθαρών κερδών αναμενόταν στο 17,5%.

ΕΛΠΕ: Αύξηση 32% στα κέρδη α΄ τριμήνου
Ανοδικά κατά 32% κινήθηκαν τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ, έως τα 72 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2006.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 5 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr, η αύξηση των ενποιημένων καθαρών κερδών αναμενόταν στο 17,5%.

Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 134 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4%, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 2,058 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 41% σε ετήσια βάση.

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη για το Α΄ Τρίμηνο του 2006 και η σύγκρισή τους με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005 έχουν ως εξής:

• Κύκλος εργασιών 2.058 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 41%.

EBITDA 134 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 4%.

• Καθαρά Κέρδη 72 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 32%.

• Καθαρά κέρδη ανά μετοχή 0,24 ευρώ, αυξημένα κατά 32%.

• Λειτουργικές ταμειακές ροές 116 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 51%.

• Απόδοση επενδεδυμένων κεφαλαίων (ROACE: Απρ 05-Μαρ 06) 13,3%, έναντι 13,8% για το δωδεκάμηνο του 2005.

• Απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE: Απρ 05-Μαρ 06) 16,2%, έναντι 15,9% για το δωδεκάμηνο του 2005.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα της δραστηριότητας διύλισης ανήλθαν σε 92 εκατομμύρια ευρώ, βελτιωμένα κατά 4% από το α΄ τρίμηνο του 2005. Η εταιρία αποδίδει την ενίσχυση στην αντιστάθμιση της μείωσης των περιθωρίων διύλισης από την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, ενώ θετικά επέδρασε στα αποτελέσματα η αυξητική πορεία των τιμών αργού και προϊόντων.

Οι επενδύσεις σε επίπεδο ομίλου στο πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 17 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν υπάρχουν σημαντικά έργα σε εξέλιξη μέσα στη χρονική περίοδο αυτή. Επιπλέον, στα πλαίσια του επενδυτικού προγράμματος, υλοποιείται η τεχνικοοικονομική μελέτη (FEED) για την αναβάθμιση του Διυλιστηρίου της Ελευσίνας, όπου ήδη έχει προκριθεί η τεχνολογία για την εγκατάσταση Flexi Coker.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ προχωρεί με πρωτοβουλίες και ενέργειες που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και αποδοτικότητας των επενδεδυμένων κεφαλαίων.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται μεταξύ άλλων και τα πιο κάτω:

- Μελέτη για τον ανασχεδιασμό διαδικασιών μέσω των οποίων διενεργούνται οι προμήθειες του ομίλου. Η μελέτη καλύπτει λειτουργικές δαπάνες και επενδυτικά έργα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και έχει στόχο την επίτευξη οικονομιών της τάξης του 10-15% με χρονικό ορίζοντα τριετίας.

- Νέες και αξιοκρατικές διαδικασίες προσλήψεων προσωπικού (νέων μηχανικών) για ανανέωση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και εξειδικευμένων στελεχών που διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις και εμπειρίες για να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις από την επέκταση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

- Ίδρυση χρηματοοικονομικού κέντρου για τον Όμιλο (Group Treasury), το οποίο στοχεύει να καλύψει κεντρικά τις ανάγκες χρηματοδότησης των διαφόρων εταιρειών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό με μειωμένο κόστος δανεισμού και διαχειριστικά έξοδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v