Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αιτίες του μίνι- κραχ (update)

Η βίαιη έξοδος διαχειριστών επιθετικών χαρτοφυλακίων λόγω της επιτοκιακής ανησυχίας ”σφάζει” την Σοφοκλέους που βλέπει μετοχές σηματωρούς να καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Περιορίζονται ελαφρά οι πιέσεις το τελευταίο τέταρτο- με την εξαίρεση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης- βοηθούντων και των αμερικανικών futures που εμφανίζουν βελτιωμένη εικόνα, έναντι του προηγούμενου μισαώρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαρακτηριστικά κερδοσκοπικής υποτίμησης προσλαμβάνει η αδικαιολόγητη πλέον, ως προς την έκτασή της, διόρθωση στην αγορά, με την Εθνική να υποχωρεί έως και 4,08%, ενώ σε πτωτικό ρυθμό κινείται και η υπόλοιπη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Απώλειες 4,40% εμφανίζει ο Mid 40, ενώ 2,83% χάνει ο SCap 80 περιορίζοντας ελαφρά τις απώλειές του, με τον Γ.Δ. να χάνει 3,28% στις 15.34.

Αυτό γιατί την ώρα που ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε μέχρι και περίπου 2,9% χαμηλότερα, οι δείκτες των τριών κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αντιδρούσαν μέχρι και 0,5% υψηλότερα, αν και στη συνέχεια ακολούθησαν την πτωτική τάση που από χθες μοιάζει... παγκόσμια.

Και επειδή πολλά έχουν γραφτεί, περισσότερα έχουν ακουστεί, για το τι συμβαίνει στην αγορά της γειτονικής μας Τουρκίας, ο σχετικός δείκτης ISE υποχωρούσε κατά περίπου 1,2%, εμφανώς πιο λογικά και πιο ψύχραιμα.

Καλά ενημερωμένοι χρηματιστηριακοί κύκλοι αποδίδουν τη βιαιότητα της διόρθωσης στη σύνθεση των πωλητών.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν, για διαχειριστές, κυρίως ξένων, επιθετικών χαρτοφυλακίων που ρευστοποιούν εμφανώς χθες και σήμερα σημαντικό μέρος των θέσεών τους.

Αυτό αποδίδεται στο διαφορετικό επιτόκιο δανεισμού (κόστος χρήματος) που έχουν στην πλειονότητά τους οι διαχειριστές επιθετικών χαρτοφυλακίων.

Επιτοκιακές διαφορές που για αρκετούς καθιστούν πλέον ασύμφορη την παραμονή τους σε μετοχικές θέσεις, πόσο μάλλον όταν αρκετοί από αυτούς είχαν συμμετάσχει στις τελευταίες διαθέσεις μειοψηφικών ποσοστών.

Φαίνεται λοιπόν πως οι συγκεκριμένοι ξένοι διαχειριστές, πολλοί από τους οποίους κινούνται μέσω θυγατρικών ακόμη και επενδυτικών, ασφαλιστικών ταμείων, πωλούν στην τάση.

Ακριβώς όπως αγόραζαν στην ανοδική τάση, ωθώντας με επίσης ακραίες μεταβολές υψηλότερα μετοχές εταιριών του FTSE 20.

Αποτελεί άλλωστε κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως ο ρόλος και οι συνέπειες από τη δράση των κάθε λογής επιθετικών χαρτοφυλακίων συμμετοχές της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, είναι ανάλογη της συμπεριφοράς που επεφύλασσαν σε ”περιφερειακά” χαρτιά, οι λομπίστες του 99-2000.

Δεδομένης της εικόνας που παρουσιάζουν αυτή την ώρα οι αγορές αναδυόμενων χρηματιστηρίων, όπου οι απώλειες είναι συγκριτικά μικρότερες, θα τολμούσαμε να υποθέσουμε πως στη Σοφοκλέους συμβαίνουν δύο τινά.

Το ένα αφορά στη γενικότερη έξοδο επιθετικών διαχειριστών από αναδυόμενα χρηματιστήρια, όσον αφορά όμως στη Σοφοκλέους, στην ισχυρή τους παρουσία σε συγκεκριμένες μετοχές του FTSE 20.

Εάν δεχθούμε πως στις αγορές δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της... τελικής συντέλειας, θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια βίαιη, με υποτιμητικά χαρακτηριστικά, διόρθωση, λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης και παρουσίας διαχειριστών επιθετικών χαρτοφυλακίων.

Είναι επίσης άξιο αναφοράς πως βασικές μετοχές και δείκτες έχουν πλέον εισέλθει ξεκάθαρα σε ζώνες υπερπώλησης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v