Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

If you are going to panic, panic soon...

Συνεδρίαση για γερά νεύρα που έβαλε σε δoκιμασία την υπομονή των εμπλεκομένων και ανάγκασε όσους κινούνται σε βάση trading και όσους είχαν σημαντικά ανοικτές θέσεις σε margin, να προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις κοντά στα χαμηλά ημέρας, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την πτωτική τάση. O Γ.Δ. κινήθηκε σε ένα εύρος που ξεπέρασε τις 170 μονάδες.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση για γερά νεύρα που έβαλε σε δoκιμασία την υπομονή των εμπλεκομένων και ανάγκασε όσους κινούνται σε βάση trading και όσους είχαν σημαντικά ανοικτές θέσεις σε margin, να προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις κοντά στα χαμηλά ημέρας, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την πτωτική τάση.

Βέβαια υπήρξαν και κάποιοι λίγοι ”θαρραλέοι” που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά, ελπίζοντας σε αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα και κατέγραψαν κάποιες σημαντικές ημερήσιες υπεραξίες, αγνώστου όμως περαιτέρω διάρκειας.

Είναι ενδεικτικό πως ο Γ.Δ. κινήθηκε σε ένα εύρος που ξεπέρασε τις 170 μονάδες κάτι που έγινε αιτία συναγερμού στην πλειονότητα των ΑΧΕ, όταν μάλιστα σημαντικός αριθμός δεικτοβαρών τραπεζικών τίτλων και όχι μόνο βρέθηκε να καταγράφει απώλειες από 4% έως 10%.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι λίγο πριν ”μπει” στο σύστημα το μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό και ενώ διαπραγματεύονταν μόνο οι μετοχές της υψηλής, μόνο 1 τίτλος (Proton) κατέγραφε κέρδη, ενώ αργότερα και κοντά στα χαμηλά ημέρας οι τίτλοι που εκινούντο στο πράσινο δεν υπερέβαιναν τους 6.

Αυτό σε συνδυασμό με τον πανικό που δημιουργήθηκε στους ιδιώτες επενδυτές εκτίναξε την μικτή αξία συναλλαγών στα 565,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 47,5 εκ. αφορούσαν πακέτα.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου συστήνουν απόλυτη αυτοσυγκράτηση, τουλάχιστον όσο διατηρείται η έντονη μεταβλητότητα τόσο στο ΧΑ όσο και στις διεθνείς αγορές, αναπτυγμένες και μη ή τουλάχιστον όσο συνεχίζεται η επιθετική αποχώρηση των hedge funds.

Στην παρούσα φάση η αγορά δεν ενδείκνυται για ιδιώτες επενδυτές αλλά ούτε και για κινήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, καθώς ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές κλίμα και αν ακόμη έχουν παρουσιαστεί επενδυτικές ευκαιρίες δεν αποκλείεται το ”φθηνότερο να γίνει εχθρός του φθηνού”.

Τεχνικά η εικόνα έχει ”κρεμάσει” και οποιαδήποτε κίνηση του δείκτη μέχρι τις 4.150 μονάδες θεωρείται απλή αντίδραση και τίποτα περισσότερο. Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους σήμερα με θετικό πρόσημο διασώθηκαν ο Γερμανός και η Cosmote και αμετάβλητος ο ΟΤΕ.

Αντίθετα όλοι οι άλλοι δεικτοβαρείς τίτλοι παρά το γεγονός ότι περιόρισαν τις απώλειες από τα χαμηλά ημέρας, σημείωσαν ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτες απώλειες, ενώ για Alpha, Εμπορική, Εθνική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Intracom, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Folli Follie η πτώση κυμάνθηκε από 3% έως 7,56%.

Ο Γ.Δ. για μια ακόμη συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα στο κόκκινο υποχώρησε έως το χαμηλό των 3.839,01 μονάδων, βάζοντας σε δοκιμασία την υπομονή και των πλέον αισιόδοξων και έκλεισε στις 3.909,65 μονάδες με απώλειες 2,77%.

Καμία διαφοροποίηση στην αρνητική τελική εικόνα (ενδοσυνεδριακά ήταν κατά πολύ χειρότερη) με 49 ανοδικές μετοχές έναντι 242 πτωτικών και 15 τίτλοι με απώλειες από 6% έως 10,87%.

Ελάχιστοι οι επιμέρους πρωταγωνιστές και αλλά ίσως αξίζουν αναφοράς τα κέρδη που κατέγραψαν Δομική Κρήτης, Veterin, Γρηγόρης, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Flexopack, ΙΜΑΚΟ, Περσεύς και Δέλτα Project.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v