Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρικλοποδιές και αναζήτηση ισορροπίας

Η διεθνής συγκυρία αλλά και εγγενείς αδυναμίες της αγοράς κρατούν καθηλωμένους βασικούς δείκτες και μετοχές. Η αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση ισορροπίας αφού μετά τα αρχικά κέρδη μέχρι και 1% για τον Γενικό Δείκτη σημειώθηκαν απώλειες μέχρι και 0,4%, για να διαμορφωθεί ύστερα από μια ώρα συνεδρίασης λίγο υψηλότερα των 3.900 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πέραν της διεθνούς συγκυρίας, εγγενή προβλήματα της εγχώριας αγοράς δεν διευκολύνουν στην εξομάλυνση της κατάστασης.

Πέρα από το γεγονός ότι ακόμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η αρχικά ισχυρότερη τάση (μέχρι και 0,80% υψηλότερα) εξασθένησε σταδιακά (στο 0,10%), επιμέρους ”καταλύτες” με προφανέστερο αυτόν της Εθνικής διαμορφώνουν ανάλογα τη βραχυπρόθεσμη φορά.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, ο ΣΥΕΤΕ προτίθεται να κάνει χρήση του δικαιώματος που έχει και να ζητήσει την αναβολή της Γ.Σ. της 23ης Μαΐου.

Στο σχετικό θέμα αναφέρονται ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες γι’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

Κυρίως σε αυτές τις δύο παραμέτρους (ξένες αγορές και εξελίξεις από το μέτωπο της Εθνικής) αποδίδουν παράγοντες της αγοράς την έντονη μεταβλητότητα βασικών δεικτών και μετοχών.

Είναι ενδεικτικό πως μέχρι στιγμής το εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη διαμορφώνεται στις περίπου 60-65 μονάδες, με υψηλό αρχικά προς τις 3.952 και εν συνεχεία χαμηλό προς τις 3.890.

Μεταβολή που πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές περισσότερες των 62 εκατ. ευρώ και την αρχικά θετική σχέση δύο προς ένα (μεταξύ ανοδικών/καθοδικών) να μεταβάλλεται στο ένα προς δύο, με αύξηση μάλιστα των πωλήσεων μετά τις 12:15 σε μετοχές εταιριών όπως ΕΥΔΑΠ, CosmΟΤΕ, Μηχανική, ΔΕΗ, αλλά και Εμπορική Τράπεζα και Εθνική.

Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή της Εθνικής από τα υψηλά των 34,16 ευρώ διαμορφώθηκε χαμηλότερα μέχρι και τα 33,56 ευρώ, για να ισορροπήσει σχετικά στη συνέχεια πέριξ των 33,70 ευρώ, με συναλλαγές περίπου 300.000 τεμαχίων.

Ωστόσο, μετοχές εταιριών όπως Χαλκόρ, Info-Quest, ΕΛΒΑΛ, Τεγόπουλος, ΔΟΛ, Μαΐλλης, φαίνεται να κρατούν μετά από μία ώρα συνεδρίασης το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους.

Αντιθέτως, από τις τραπεζικές μετοχές του FTSE-20 που πιέστηκαν σημαντικά τις προηγούμενες ημέρες, για Πειραιώς και Alpha Bank περιορίστηκαν τα αρχικά σημαντικότερά τους κέρδη (μέχρι τα υψηλά των 23,40 και 21,06 ευρώ αντίστοιχα), ενώ σε Ρόκα, Ιατρικό Αθηνών, FG Europe, Intracom, Ηρακλή, Blue Star η σχέση αγοραστών – πωλητών παραμένει σχετικά στο ίδιο επίπεδο από την αρχή μέχρι τις 12:35.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v