Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποτιμητική κερδοσκοπία, πού είσαι;

Μέχρι και 3,3% έφθασε να χάνει αρχικά ο Γενικός Δείκτης, με τη μετοχή μόλις μίας εισηγμένης να αντιστέκεται. Προσπάθεια να υπάρξει αντίδραση από τις 3.780 μονάδες, με τους ψυχραιμότερους να σημειώνουν πως σε τέτοιες ακραίες φάσεις των αγορών κερδισμένοι βγαίνουν όσοι διαθέτουν ρευστότητα και μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Mόνο η τιμή της Ηyatt, και αυτή για ειδικούς λόγους, διαμορφώνεται θετικά, στα 11,04 ευρώ.

Για το υπόλοιπο της αγοράς, με 80 μετοχές να κινούνται χαμηλότερα και τις συναλλαγές στα πρώτα 30 λεπτά της συνεδρίασης να ξεπερνούν τα 55 εκατ. ευρώ, η τεχνική εικόνα βασικών δεικτών τα ”λέει” όλα.

Μόνο μια ματιά στο διάγραμμα της Εθνικής αλλά και της Eurobank να ρίξει κάποιος, έχει μια ξεκάθαρη εικόνα του τι ακριβώς διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά μας.

Και ας μη σπεύσουν διάφοροι να μας πουν πως για όλα ευθύνεται η αρνητική συγκυρία στα ξένα χρηματιστήρια.

Ο Γενικός Δείκτης έφθασε προς τα χαμηλά των 3.750 μονάδων, με απώλειες μέχρι και 3,3%, τη μετοχή της Εθνικής να ”επιστρέφει” στα χαμηλά Νοεμβρίου του 2005 και πλειάδα μετοχών ισχυρών ομίλων και επιχειρήσεων του FTSE-20 να υποχωρεί μέχρι και 7% χαμηλότερα.

Με βάση τη σχέση συναλλαγών (πωλητών) διακύμανσης, η μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε ”γενικευμένη εκποίηση”, με εμφανή την προσπάθεια να κρατηθεί, τουλάχιστον προς ώρας, η αγορά πέριξ των 3.780 μονάδων.

Ήταν προφανές εξαρχής πως για τη σημερινή συνεδρίαση απαιτούνταν αντοχές, κυρίως όμως γερά νεύρα, καθώς η εικόνα πλειάδας μετοχών δεν δικαιολογείται με βάση τα αποτελέσματα χρήσης 2005 και του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Πρόκειται για μία προφανή εκμετάλλευση υποτιμητικής κερδοσκοπίας, με όποιες λογικότερες αποτιμήσεις μπορεί να δημιουργούνται, ειδικά αυτή την περίοδο στα χαμηλά.

Ψυχραιμότεροι παράγοντες της Σοφοκλέους σημείωναν πως ειδικότερα σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως ακριβώς αντίθετα συμβαίνει σε ακραία ανοδικές φάσεις των αγορών, κερδισμένοι βγαίνουν, μεσομακροπρόθεσμα, όσοι έχουν ρευστότητα και επιμονή.

Χρήζει αναφοράς πως περίπου στις 11:50 βγήκαν αγοραστές σταδιακά υψηλότερα μέχρι και 0,32%, προς τα 18,60 ευρώ, της CosmΟΤΕ (άξια αναφοράς η κόντρα κίνηση της ΚΟΣΜΟ), εν μέσω μιας γενικότερα αρνητικής συγκυρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v