Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τάση περνάει από ...Εθνική

Μετά το…μίνι κραχ βασικών δεικτών και μετοχών, η αγορά φαίνεται να ισορροπεί στην περιοχή των 3.880 μονάδων. Με τη μετοχή της Εθνικής να παραμένει ρυθμιστής και της βραχυπρόθεσμης τάσης, το ενδιαφέρον των επενδυτών (και όχι μόνο) εστιάζεται στις εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας.

Μετά το…μίνι κραχ βασικών δεικτών και μετοχών, η αγορά φαίνεται να ισορροπεί στην περιοχή των 3.880 μονάδων. Με τη μετοχή της Εθνικής να παραμένει ρυθμιστής και της βραχυπρόθεσμης τάσης, το ενδιαφέρον των επενδυτών (και όχι μόνο) εστιάζεται στις εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας.

Σύγκληση γενικής συνέλευσης, πρόταση της διοίκησης για έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στάση των ταμείων και βασικών μειοψηφούντων εταίρων, ξένοι και λοιποί παράγοντες θα συνεχίζουν να συνθέτουν μια εικόνα, από τη διαμόρφωση της οποίας πολλά θα εξαρτηθούν και για το χρηματιστήριο.

Κατά την εκτίμησή μας, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η Citigroup επέλεξε χθες να υπενθυμίσει το πρόσφατο ξεπούλημα στην αγορά της Σοφοκλέους και να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά, ”ψαρεύοντας” ως επιλογές της, Εθνική και ΟΠΑΠ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Από την μεσαία, επιλέγει ΤΙΤΑΝ, Μοτορ Όιλ και Ελληνικά Χρηματιστήρια, αν και κατά την εκτίμησή μας, η αναφορά σε ”πρόσφατο ξεπούλημα” παραπέμπει μάλλον σε ολοκλήρωση της υποτιμητικής διόρθωσης των τελευταίων ημερών, με αρκετές ενδείξεις κερδοσκοπίας.

Άλλωστε, την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η διαδικασία εγγραφών για την εισαγωγή μειοψηφικού ποσοστού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σε εύρος τιμών που οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 11 και 13 ευρώ.

Όμως, την αμέσως επόμενη περίοδο θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση και οι νέες μετοχές των Eurobank, Alpha Bank, όπως προέκυψαν από τη διανομή δωρεάν τίτλων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη φορά των συγκεκριμένων μετοχών αλλά και του FTSE 20.

Η ενθαρρυντική όμως ένδειξη προκύπτει από τις τελευταίες δυο συνεδριάσεις, ειδικότερα από την χθεσινή, όπου ήταν εμφανής η ενεργότερη δραστηριοποίηση-επαναφορά συγκεκριμένων επενδυτικών κύκλων.

Πέραν αυτών όμως, των ισχυρών επαγγελματιών της αγοράς, υπήρξε ευρύτερη προσπάθεια προκειμένου να επουλωθούν πληγές της προηγούμενης εβδομάδας.

Κάποιες ενδείξεις ήταν θετικές. Ορισμένες εξ’ αυτών μας καθιστούν συγκρατημένα αισιόδοξους πως για επιμέρους μετοχές εταιριών μπορεί να υπάρξει περιθώριο υπεραντίδρασης και την επόμενη εβδομάδα.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

O Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.878 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 7,78%, ο FT 20 υποχώρησε κατά 7,52%, ο Mid 40 κατέγραψε απώλειες 8,09% και ο Small Cap πτώση ύψους 3,26%.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 8,12%, οι τηλεπικοινωνίες 5,5% και οι χρηματοοικονομικές 10,14%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Δομική Κρήτης (82,9%), Veterin (63,8%), Tρία Άλφα (προνομιούχες – 30,3%), Δέλτα Project (29,1%), Bαλκάν (25,7%), Μεσοχωρίτης (22,8%), Τρία Αλφα (22%), Ελβιεμέκ (20%), ΝΕΛ (18,7%) και Τασόγλου (17,6%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι Αγροτική Τράπεζα (16,4%), Motor Oil (16,1%), ETEM (15,6%), Mυτιληναίος (15,2%), Χαλυβδοφύλλων (14,3%), Τεξαπρετ (13,7%), Nexans (13,6%), Ελληνικά Χρηματιστήρια (13,6%), Rainbow (13,4) και Alsinco (13,2).

Μ. Γελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v