Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ”τσεκάρισμα” αντιστάσεων

Μπορεί την Παρασκευή η Citigroup να μας γνωστοποίησε, μετά την ”διορθωσάρα”, τις επενδυτικές της προτιμήσεις, το κλίμα όμως στα ξένα χρηματιστήρια (νέα βουτιά για τις ευρωαγορές) δεν αποκλείεται να δελεάσει αρκετούς ξένους να τοποθετηθούν, ενδεχομένως χαμηλότερα. Εθνική και Wall Street αποτελούν κατά την εκτίμηση των ειδικών τα δυο ”κλειδιά” για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα νεότερα από τα ξένα χρηματιστήρια δεν είναι δα και τα πιο ευχάριστα.

Κατά συνέπεια, με το... καλημέρα στη Σοφοκλέους θα δοκιμαστούν αντοχές, νεύρα, αντιστάσεις και στηρίξεις, στην αρχή μιας εβδομάδας κρίσιμης – και λόγω Εθνικής, αλλά και εγγραφών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Βέβαια, μετά την σημαντική διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, ορισμένοι ξένοι οίκοι, ειδικότερα η Citigroup, έκαναν την εμφάνισή τους από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης.

Μάλιστα η Citigroup στην έκθεση της Παρασκευής προσεγγίζει και πάλι Εθνική, ΟΠΑΠ, αλλά και Τιτάν, Motor Oil.

Δεν γνωρίζουμε υπό άλλες συνθήκες ποια θα ήταν η στάση των ξένων σήμερα και αύριο έναντι της Εθνικής, με δεδομένο όμως το δυσμενές κλίμα στις διεθνείς αγορές το... δέλεαρ για αγορές σε ακόμη πιο χαμηλές τιμές φαντάζει ισχυρό.

Άλλωστε και η Citigroup, που έχει πρώτο λόγο και άμεση σχέση τόσο με την ΑΜΚ της Εθνικής όσο και με την εξαγορά στη γειτονική χώρα, μπορεί να θεωρεί και πάλι ελκυστική την Εθνική ή τον ΟΠΑΠ, αυτό δεν απαγορεύει όμως σε πελάτες της να ψωνίσουν ενδεχομένως χαμηλότερα.

Κατά την εκτίμησή μας, από δυο τινά θα διαμορφωθεί η βραχυπρόθεσμη τάση.

Το πρώτο αφορά βεβαίως τις εξελίξεις από το μέτωπο της Εθνικής, για το δεύτερο όμως θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι αργά σήμερα το κλείσιμο των βασικών δεικτών στη Νέα Υόρκη.

Αυτό γιατί για τον Dow Jones (11.145 μονάδες) προσεγγίζεται το προηγούμενο χαμηλό των 10.600 μονάδων με αρκετούς αναλυτές να αναμένουν τεχνικής έστω μορφής αντίδραση.

Σύμφωνα με την εικόνα της αγοράς, την προηγούμενη εβδομάδα, για την πλειονότητα των μετοχών και η βραχυπρόθεσμη (εβδομαδιαία) τάση έχει μεταβληθεί σε ξεκάθαρα πτωτική, ενώ σε λιγότερες περιπτώσεις φαίνεται να συντηρείται η μεσοπρόθεσμα ανοδική φορά.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις μετοχές του Γερμανού, Μηχανικής (κοινής και προνομιούχου), Νεοχημικής, Πλαίσιου, Ρόκα, Σιδενόρ, Χαλκόρ, Altec, Frigoglass και Proton Επενδυτική από τη κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Για τις μετοχές από την κατηγορία μεσαίας-μικρής κεφαλαιοποίησης θα αναφερθούμε στο επόμενό μας σχόλιο και συνεκτιμώντας την μέχρι τότε εικόνα της αγοράς.

Σημείωση: Οι περιπτώσεις του Περσέα, της Veterin, της Δομικής Κρήτης και ορισμένων ακόμη μετοχών που βρίσκονται στο προσκήνιο τις τελευταίες συνεδριάσεις, θα πρέπει να αποτελούν παραδείγματα αξιολόγησης και χρήσης από το επενδυτικό κοινό.

Στην περίπτωση του Περσέα η διάψευση ήρθε μετά από ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό ράλι της μετοχής, καθ ότι η διοίκηση ερωτήθηκε με αρκετή καθυστέρηση για τις φήμες που κυκλοφορούσαν περί εξαγοράς από το Νηρέα.

Στην Δομική Κρήτης να υποθέσουμε ότι θα υπάρξει ανάλογη αποσαφήνιση σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Για την περίπτωση της Veterin, αφού τα όσα συμβαίνουν στο ταμπλό δεν απασχολούν τις εποπτικές και καθ’ ύλην αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές, ο δικός μας λόγος, προφανώς, περιττεύει.

Πόσο μάλλον που η πρόταση δημόσιας προσφοράς του επιχειρηματία ήταν εκ των προτέρων γνωστό πως δεν θα τελεσφορούσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v