Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Αναβολή Γ.Σ. για 1/6 -ομιλία Αράπογλου (upd2)

Αναβολή της γενικής συνέλευσης για την 1η Ιουνίου. Ολα τα επιχειρήματα Αράπογλου για το deal με Finansbank, αλλά και για την αύξηση. Λογική η τιμή της εξαγοράς, λογιστικά κέρδη 100 εκατ. ευρώ κι όχι ζημίες απο τις ισοτιμίες, δεν υπάρχει θέμα απώλειας του ελέγχου της Εθνικής, είπε ο πρόεδρος της ΕΤΕ.

ΕΤΕ: Αναβολή Γ.Σ. για 1/6 -ομιλία Αράπογλου (upd2)
Αναβλήθηκε η γενική συνέλευση της Εθνικής για την 1η Ιουνίου. Ωστόσο παρουσιάστηκαν όλα τα επιχειρήματα Αράπογλου για το deal με Finansbank, αλλά και για την αύξηση. Λογική η τιμή της εξαγοράς, λογιστικά κέρδη 100 εκατ. ευρώ, κι όχι ζημίες απο τις ισοτιμίες, δεν υπάρχει θέμα απώλειας του ελέγχου της Εθνικής, είπε ο πρόεδρος της ΕΤΕ.

Η γενική συνέλευση της Εθνικής, ξεκίνησε με ένταση, καθώς ολιγάριθμοι μέτοχοι φωνάζαν συνθήματα ενάντια στην απόκτηση της τουρκικής Finansbank, ενώ σήκωσαν και πανό στην αίθουσα. Ωστόσο, στο τέλος ο κ. Αράπογλου καταχειροκροτήθηκε. H έναρξη έγινε με καθυστέρηση μισής ώρας.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, κ. Κούκκος, ζήτησε αναβολή της συνέλευσης για την 1η Ιουνίου, ενώ ο κ. Αράπογλου ξεκαθάρισε ότι θα λάβει το λόγο στη συνέχεια, για να μιλήσει για την αύξηση και το deal με τη Finansbank.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που ζήτησε την αναβολή είναι στο 6,2%.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αράπογλου είπε:

”Οι γενικές συνελεύσεις είναι οι μόνες περιστάσεις που μου επιτρέπεται να ενημερώσω τους μετόχους. Δεν μπορώ να ενημερώσω προηγουμένως κανέναν άλλο”, τόνισε στην αρχή, αναφερόμενος προφανώς στην άρνησή του να ενημερώσει προκαταβολικά τη Βουλή.

”Το πεπερασμένο μέγεθος και η σταδιακή ωρίμανση της ελληνικής αγοράς”, είπε ακόμη, ”θέτουν προκλήσεις για την Εθνική. Η ΕΤΕ χρειάζεται οπωσδήποτε νέες αγορές για να αναπτυχθεί”.

”Είναι ξεκάθαρο ότι το πόσο γρήγορα θα μεγαλώσουμε θα καθορίσει το για πόσο θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την ανεξάρτητη πορεία μας”, πρόσθεσε, ”κάτι πολύ σημαντικό για μας”.

”Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Οι τράπεζες των αναδυόμενων αγορών εξαγοράζονται με πολλαπλάσια πρωτόγνωρα, oπότε οι τράπεζες στην περιοχή μας γίνονται συγκριτικά ακριβότερες. Εντούτοις, τράπεζες της περιοχής μας ”πείθουν” τους επενδυτές ότι έχουν όραμα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι ελληνικές.

Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στην περιοχή. Τα τελευταία χρόνια ο όμιλος της ΕΤΕ γίνεται όλο και πιο ισχυρός. Μετασχηματίζεται και διεθνοποιείται.

Η εξαγορά της Finansbank είναι μια προσεκτικά σχεδιασμένη, απόλυτα επιχειρηματική κίνηση. Η εξαγορά μάς παρέχει τη μοναδική δυνατότητα ανάπτυξης σε μια επιπλέον αγορά 70 εκατ. κατοίκων με μεγάλες προοπτικές. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η ΕΤΕ θα απευθύνεται σε μια αγορά 120 εκατ. κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό θα φέρει την ΕΤΕ στο κέντρο της προσοχής της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Μετά την εξαγορά, το 27% των κεφαλαίων και το 26% των κερδών θα προέρχεται από 7 διαφορετικές χώρες”.

”Θέλω να διορθώσω μια σημαντική παρανόηση”, τόνισε ο κ. Αράπογλου. ”Το κόστος εξαγοράς δεν ισούται με το κεφάλαιο που θα ”βρίσκεται” στην Τουρκία. Η υπεραξία μιας εξαγοράς (goodwill) δεν υπόκειται στους ίδιους λογιστικούς χειρισμούς”.

Στη συνέχεια ο κ. Αράπογλου αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της τουρκικής τραπεζικής αγοράς, δηλαδή στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και του κλάδου, στη βελτίωση του θεσμικού και ελεγκτικού πλαισίου, αλλά και στις μεγάλες εξαγορές που έγιναν και συνεχίζουν να προωθούνται στη γειτονική χώρα.

”Στον τραπεζικό χώρο της Τουρκίας η συμμετοχή ξένων ανέρχεται ήδη στο 14%”, όπως είπε, ενώ παρουσίασε εκτενώς τα ραγδαίως αυξανόμενα μεγέθη της Finansbank.

Σε απάντηση σε όσους διαδίδουν ότι δήθεν αποσύρονται οι καταθέσεις από τη συγκεκριμένη τράπεζα, είπε ότι οι καταθέσεις αυξήθηκαν στο τρίμηνο κατά 31%.

”Κοιτώντας την επόμενη μέρα της εξαγοράς”, επισήμανε, ”πρέπει να δούμε τις σημαντικές συνέργειες σε θέματα κόστους κεφαλαίου, τεχνολογικής υποδομής, αλλά και τεχνογνωσίας”. ”Δεν υπάρχει αμφιβολία”, είπε ακόμη, ”ότι η συγκεκριμένη τράπεζα είναι η καλύτερη επιλογή για την ΕΤΕ”.

Συναλλαγματικός κίνδυνος

Ο συναλλαγματικός κίνδυνος από την τουρκική λίρα ισορροπείται από την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, πρόσθεσε. Στην ουσία, το τίμημα έχει βελτιωθεί. Η καταβολή του τιμήματος είναι σε δολάρια. Το δολάριο υποτιμήθηκε κατά 5,8%. Το τίμημα έγινε μικρότερο για το σύνολο της συμφωνίας, που κοστίζει τώρα 4,28 δισ. ευρώ, ήτοι 264 εκατ. ευρώ λιγότερο.

Η καθαρή θέση της τουρκικής τράπεζας μειώθηκε λογιστικά σε ευρώ κατά 164 εκατ. Η καθαρή διαφορά, λοιπόν, είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ υπέρ της Εθνικής.

Επίσης ο συναλλαγματικός κίνδυνος λήφθηκε εξαρχής υπόψη στο deal, κάτι αντιληπτό από τους διεθνείς οίκους, που άφησαν αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της ΕΤΕ.

Ο κ. Αράπογλου είπε ακόμη οτι το πολλαπλάσιο της λογιστικής αξίας της τουρκικής τράπεζας είναι μεν 3,6 για το 2005, μειώνεται όμως σε 2,5 για τα εκτιμώμενα αποτελέσματα του 2006, ενώ τόνισε ότι επενδύεται μόλις το 20% των εποπτικών κεφαλαίων της ΕΤΕ

Τα περί ελέγχου της ΕΤΕ

Απαντώντας στους φόβους για απώλεια ελέγχου της ΕΤΕ, είπε, ότι οι ξένοι μέτοχοι κατέχουν σήμερα το 39,5% προσθέτοντας ότι οι θεσμικοί επενδυτές (ουδείς από τους οποίους έχει πάνω από 1%), δεν δεσμεύουν μετοχές στις συνελεύσεις, αν διαφωνούν, πωλούν τις μετοχές τους.



Όσο για τα αδιάθετα θα δοθούν με κανόνες διαφάνειας από το διοικητικό συμβούλιο, με προτεραιότητα στους ήδη υφιστάμενους μετόχους, εργαζόμενους και θεσμικούς, που θα θελήσουν να τα αγοράσουν.

Η όλη διαδικασία εγγυάται ότι δεν θα περάσουν δικαιώματα μαζικά σε έναν επενδυτή, ώστε να μπορέσει να έχει κάποιο ποσοστό ελέγχου.

Είπε ακόμη ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων με τη Citigroup που ενδιαφερόταν για τη FinansBank, οπότε δεν θα μπορούσε ο συγκεκριμένος επενδυτικός οίκος να είναι σύμβουλος της Εθνικής.

Αν θέλουμε σημαντική αύξηση της τιμής της μετοχής, είπε ακόμη ο κ. Αράπογλου, πρέπει να στραφούμε στα ξένα κεφάλαια, αφού τα ελληνικά δεν επαρκούν σε τέτοια μεγέθη, ενώ πρόσθεσε ότι οι ξένοι ενδιαφέρονται για την απόδοση και όχι για συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων.

Θα προτείνουμε στην επόμενη συνέλευση, κατέληξε, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 3 δισ. ευρώ, ώστε να καλύπτονται πλήρως όλοι οι δείκτες επάρκειας, ακόμη κι αν λάβουμε τελικά όλο το διαθέσιμο ποσοστό της Finansbank (περίπου 10% θα κρατήσει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης), ενώ θα περισσέψουν κεφάλαια και για άλλες κινήσεις επέκτασης.

Κι επανέλαβε ότι η κάλυψη της αύξησης είναι ούτως ή άλλως εγγυημένη από τους αναδόχους, με μια έκπτωση επί της θεωρητικής τιμής της μετοχής, κατόπιν της αποκοπής δικαιώματος.

”Πιστεύουμε ότι η κίνηση της μετοχής μας θα στηριχθεί από τους ξένους. Αν υπάρχει αξία σε μία μετοχή αυτή τότε ξαναγυρνάει εκεί που ήταν”, τόνισε ο κ. Τ. Αράπογλου, αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει τελευταία η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, επαναλαμβάνοντας ότι οι αγορές κάνουν κύκλους.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τράπεζα να περάσει στον έλεγχο τρίτων μέσω της επικείμενης αύξησης.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι η τιμή, στην οποία θα γίνει η αύξηση, θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Γ.Σ. που θα αποφασίσει για την αύξηση.

Μετά την ενημέρωση των μετόχων, ο κ. Αράπογλου δήλωσε πρόθυμος να ενημερώσει και τη Βουλή, εφόσον του ζητηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v