Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκαιρίες αγορών;

Σε περιόδους που κυριαρχεί υπέρμετρα μια τάση, είτε πρόκειται για άνοδο είτε -όπως τώρα- για πτώση, οι ψυχραιμότεροι αναζητούν την καταλληλότερη συγκυρία για πωλήσεις ή για αγορές στις καλύτερες δυνατές τιμές. Εάν δεχθούμε πως δεν... καταρρέει ο καπιταλισμός, οι αγοραστές στα χαμηλά αυτής της περιόδου ενδέχεται να είναι οι κερδισμένοι σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σε τροχιά ανάκαμψης οι ευρωαγορές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο όριο της βίαιης διόρθωσης και όχι της μακροπρόθεσμης αναστροφής της τάσης αναφέρονται στην πλειονότητά τους διορατικοί ξένοι αναλυτές.

Από αυτή την άποψη χρήζει προσοχής το σημερινό σχόλιο του ”Χαμαιλέοντα” περί ”της υπερδύναμης και των εξαγωγών των... προβλημάτων της”.

Το ενδεχόμενο -έστω- τεχνικής μορφής αντίδρασης διαγράφεται από νωρίς το πρωί στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινοβραδυνό κλείσιμο της Wall, με οριακές απώλειες για τον Dow.

Στα καθ’ ημάς, τις τελευταίες ημέρες ακούγονται πολλά και φημολογούνται περισσότερα για τα αίτια και τις αφορμές της... ελεύθερης πτώσης προς τις 3.650 μονάδες.

Δεδομένου ότι κάθε προσέγγιση και εξήγηση έχει το δικό της βαθμό ορθότητας - εγκυρότητας, μένει να ασχοληθούμε με το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα.

Κατά την εκτίμησή μας το ένα από τα τρία βασικά αίτια, αλλά και συγχρόνως αφορμή, η δράση των ”δαιμονοποιημένων” hedge funds, είναι απολύτως βάσιμη.

Το δεύτερο αφορά στα σημαντικά υπερκέρδη της πλειάδας των επενδυτικών - μακροπρόθεσμων ξένων οίκων που έχουν μέση τιμή κτήσης τριετίας τόσο σε Εθνική όσο και σε Eurobank, σε ακόμα χαμηλότερο επίπεδο.

Είναι εμφανές πως κάποια από τα επενδυτικά - μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια κατοχυρώνουν μέρος των υπεραξιών τους, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλουν, μέχρι στιγμής, τη στάση - τακτική τους στην ελληνική αγορά.

Το τρίτο στοιχείο εκ των πραγμάτων αφορά στις εξελίξεις από το μέτωπο της Εθνικής.

Οι εξειδικευμένοι τραπεζικοί συντάκτες γνωρίζουν σαφώς καλύτερα τα του παρασκηνίου της Εθνικής.

Κατά τη μακρο-προσέγγισή μας, όμως, έχουμε την αίσθηση πως ο όμιλος, είτε προχωρήσει η συμφωνία στη γειτονική χώρα είτε όχι, θα είναι σε βάθος χρόνου ένας από τους πλέον υπολογίσιμους τραπεζικούς ”παίκτες” σε μια ευρύτερη γεωγραφική - οικονομική περιοχή, η οποία ακόμη βρίσκεται υπό αναδιάρθρωση.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρύτερης περιοχής που είναι μέλος σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, σε μια περίοδο που τα Βαλκάνια βαίνουν προς τον τελικό κατακερματισμό τους.

Και η Εθνική, είτε αρέσει είτε όχι, είναι ένα από τα κυριότερα τραπεζικά ιδρύματα αυτής της περιοχής, με πλεονέκτημα ελληνικής έδρας, μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε.

Μεσομακροπρόθεσμα παρακολουθούμε από την άνοιξη του 2003 την αγορά, μεσομακροπρόθεσμα θα επιμείνουμε.

Το ευτύχημα κατά την εκτίμησή μας είναι πως η πλειονότητα των καλούμενων μικροεπενδυτών το 1999-2000 για πολλούς και διάφορους λόγους απέχει, άρα δεν ”λούζεται” την πτωτική υπερβολή των τελευταίων εβδομάδων.

Είναι ένα παιχνίδι που αφορά τους, σε περισσότερο ή μικρότερο βαθμό, ειδικούς, κάθε λογής εξειδικευμένους ισχυρούς ή λιγότερο ισχυρούς ”παίκτες” των αγορών.

Βραχυπρόθεσμα παρακολουθούμε εκείνη την ομάδα των 40-45 μετοχών που μετά την υποχώρηση της αγοράς χαμηλότερα των 4.000 μονάδων εμφανίζει συγκριτικά την καλύτερη απόδοση έναντι των βασικών δεικτών.

Θα επιμείνουμε επίσης στις μετοχές που άντεξαν χθες, που κινούνται θετικά τις τελευταίες ημέρες, καθώς εξαιρέσεις υπήρξαν για ακόμη μια φορά.

Η μετοχή της ΕΧΑΕ, λόγου χάρη, όπου επίσης οι ξένοι έχουν ισχυρή συμμετοχή, κινήθηκε χθες ανοδικά, όπως και η Cosmote, που ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματά της.

Συγκριτικά, καλύτερα πήγαν η ΔΕΗ, η Marfin FG (να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή και σημασία στις διοικητικές αλλαγές), αλλά και οι Autohellas, Ηλεκτρονική Αθηνών, Λιβάνης και ορισμένοι ακόμη τίτλοι.

Θα πρέπει επίσης να αποδώσουμε τα εύσημα σε μια πολύ μικρή ομάδα επιχειρηματιών, η οποία διαχρονικά από τις δύσκολες μέρες του 2000 εφαρμόζει την καλύτερη δυνατή για την εταιρία και τα συμφέροντα των επενδυτών τακτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v