Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Η συνεχιζόμενη πτώση της Σοφοκλέους, η προαναγγελία αύξησης επιτοκίων από τον διοικητή της ΤτΕ, το αίτημα του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, οι εξελίξεις στο ”μέτωπο” της Εθνικής Τράπεζας και η πρόθεση της κυβέρνησης για εύρεση στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον τύπο σήμερα Πέμπτη.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Σοφοκλέους: Η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται και πάλι στα πρωτοσέλιδα των οικονομικών εφημερίδων, μετά και την πτώση κατά 3,22% που σημειώθηκε χθες.

Σύμφωνα πάντως με έκθεση της Societe Generale που δημοσιεύει η Καθημερινή, το παγκόσμιο χρηματιστηριακό φαινόμενο των τελευταίων δυο εβδομάδων αποτελεί διόρθωση και όχι κραχ ανάλογο του 1987.

ΔΕΗ: Αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος ζήτησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Δ.Μανιατάκης, επικαλούμενος τη μεγάλη επιβάρυνση από τη διεθνή άνοδο των τιμών των καυσίμων και την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Δεν προσδιόρισε όμως το ύψος της αύξησης.

Επιτόκια: Νέες αυξήσεις των επιτοκίων, τα οποία ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου να διαμορφωθούν στο 3%, προανήγγειλε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Ν.Γκαργκάνας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χρηματιστήριο, στο διάστημα μεταξύ 14-22 Ιουνίου αναμένεται να δημοσιευθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την Emporiki Bank.

Ταμεία: Επενδύσεις σε χρεόγραφα, ομόλογα, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, καθώς και μετρητά συνθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων, η οποία αγγίζει τα 25,63 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης.

Εθνική: Ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της Εθνικής Τράπεζας και στην εξαγορά της τουρκικής Finansbank έδωσαν χθες από τη Βουλή οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών ταμείων που μετέχουν στη μετοχική της σύνθεση. Διετύπωσαν όμως επιφυλάξεις για τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, χαρακτηρίζοντας υπερβολικό το ύψος του τιμήματος της εξαγοράς.

ΟΤΕ: Την πρόθεση της κυβέρνησης να αναζητήσει στρατηγικό εταίρο για τον ΟΤΕ το 2007 επανέλαβε χθες σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης. Εν τω μεταξύ, χθες η διοίκηση του Οργανισμού ενέκρινε την παροχή εγγύησης για τη σύναψη βραχυπρόθεσμου δανείου ύψους 1,6 δισ. ευρώ από την Cosmote για την εξαγορά της Γερμανός.

Τράπεζες: Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, Alpha Bank και Eurobank συμμετέχουν σε group περίπου 16 τραπεζών που ανέλαβαν να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά του βουλγαρικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού BTC από τη Novator. Το δάνειο, αναφέρει η Ημερησία, έχει 5ετή διάρκεια και σε αυτό οι δυο ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν με 75 εκατ. ευρώ έκαστη.

ΟΣΕ: Την αναχρηματοδότηση του χρέους ύψους 6,8 δισ. ευρώ του ΟΣΕ προωθεί η κυβέρνηση μέσω του ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Πολιτική: Στην επόμενη μέρα, μετά την σύγκρουση των δυο μαχητικών πάνω από την Κάρπαθο, αναφέρονται σήμερα οι εφημερίδες. Αν και το επεισόδιο συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία, ο πρωθυπουργός χθες προειδοποίησε την Τουρκία ότι δεν είναι δεδομένη η στήριξη της ενταξιακής της πορείας, ενώ ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v