Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Εθνική πήρε ... rebound για τη Σοφοκλέους

Μια συνεδρίαση όπου η μεταβλητότητα έδωσε το παρών με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το εύρος διακύμανσης του Γ.Δ. που ημερησίως έφθασε τις 242,49 μονάδες με ότι αυτό συνεπάγεται για αυτούς που προχώρησαν σε intra day κινήσεις τόσο στα χαμηλά όσο και υψηλά ημέρας. Σημαντική η αντίδραση της Εθνικής, κατόπιν της ομιλίας Αράπογλου.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μια συνεδρίαση που η μεταβλητότητα έδωσε το παρών με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές και διεξήχθη εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος.

Το ξεκίνημα του δείκτη με κέρδη περίπου 1,8%, η άμεση κατάρρευση μέχρι το χαμηλό των 3.521,96 με απώλειες να φθάνουν περίπου το 3,5% και η σταδιακή επιστροφή των αγοραστών εκτίναξαν τις συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 660 εκατ. ευρώ και δημιούργησαν κλίμα έντονης μεταβλητότητας και εκνευρισμού καθώς στα χαμηλά ημέρας οι λίγοι θαρραλέοι που προχώρησαν έστω και σε διστακτικές αγορές αποκόμισαν σημαντικές ημερήσιες υπεραξίες.

Όμως η έντονη διακύμανση στα πρώτα 35 λεπτά της συνεδρίασης έθεσε κυριολεκτικά εκτός αγοράς και τους τελευταίος που διατηρούσαν οποιουδήποτε είδους ανοικτές θέσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι τόσο στην υποκείμενη όσο και στην αγορά παραγώγων στα χαμηλά ημέρας σημειώθηκαν ακρότατες διακυμάνσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους, αναγκάζοντας και τους πλέον αισιόδοξους να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις τόσο στην υποκείμενη όσο και στα ΣΜΕ επί μετοχών, κλείνοντας θέσεις φοβούμενοι το χειρότερο.

Έτσι η αντίδραση που ακολούθησε είχε ευκολότερο έργο για τους αγοραστές χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει σημαντική μερίδα εγκλωβισμένων που περιμένουν να ρευστοποιήσουν υψηλότερα και οι οποίο θεωρούνται εν δυνάμει πωλητές, που μπορεί να επιστρέψουν επιθετικά σε περίπτωση που ο δείκτης γυρίσει αρνητικά.

Τέλος στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και το εύρος διακύμανσης του Γ.Δ. που ημερησίως έφθασε τις 242,49 μονάδες με ότι αυτό συνεπάγεται για αυτούς που προχώρησαν σε intra day κινήσεις τόσο στα χαμηλά όσο και υψηλά ημέρας.

Είναι ενδεικτικό ότι δεκάδες τίτλοι δεικτοβαρείς και μη κατέγραψαν ημερήσια διακύμανση που ξεπέρασε το 10% κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου να συνιστούν απόλυτη επιφύλαξη στα μικρά ιδιωτικά χαρτοφυλάκια (όσα παρέμειναν ζωντανά) μέχρι να εκτονωθεί η υψηλή μεταβλητότητα που διακρίνει τις διεθνείς αγορές και το ΧΑ.

Τεχνικά οι επαγγελματίες του χώρου δεν προχωρούν σε καμία βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη εκτιμώντας ότι η εικόνα που παρουσιάζει το ΧΑ κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ακυρώνει κάθε είδους τεχνική ανάλυση και αναμένουν να εξαγάγουν συμπεράσματα όταν οι κινήσεις, τουλάχιστον στους δεικτοβαρείς τίτλους, δείξουν ηπιότερες.

Ο Γ.Δ. κατά τη σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικό gap έφθασε έως τις 3.717,49, ενώ από εκεί και πέρα παρουσίασε εικόνα κατάρρευσης, κατατρακύλισε ως τις 3.521,96 μονάδες για να ανακάμψει ανοδικά με σταθερή πλαγιοανοδική κίνηση και να κλείσει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας (3.774,45) και συγκεκριμένα στις 3.763,92 με κέρδη 3,15%, ενώ οι συναλλαγές ”ακούμπησαν” τα 660 εκατ. εκ των τα 34,4 εκατ. αφορούσαν πακέτα.

Αναφορικά με τους δεικτοβαρείς τίτλους συνεχίστηκε η πτώση της Folli Follie, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για ΚΑΕ και Cosmote, αξιοσημείωτες απώλειες για Τιτάνα και αρνητική μεταβολή για 3Ε.

Αντίθετα με κέρδη υψηλότερα του 6% οι ΕΛΤΕΧ, Eurobank, Πειραιώς, κέρδη υψηλότερα του 4% για Εθνική, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha, Αγροτική, Γερμανό, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και θετικό πρόσημο για Εμπορική, Hyatt.



Όμως και οι παραπάνω τίτλοι πριν φθάσουν να κλείσουν κοντά στο υψηλό ημέρας κατέγραφαν απώλειες που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν το 5%,6% και 7%.

Διαφοροποιημένο το σκηνικό αναφορικά με την τελική εικόνα με 257 ανοδικές έναντι 39 πτωτικών και 16 τίτλοι με κέρδη από 10 έως 18,8%.

Όμως και εδώ σημειώθηκε άδειασμα κερδών από τις 15.30 έως τις 16.03 όταν και ο δείκτης υποχώρησε προς στιγμήν από τα υψηλά ημέρας για να επανέλθουν προς το τέλος οι αγοραστές και να επαναφέρουν την τάξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v