Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Γολγοθάς” η Σοφοκλέους

Δριμύτεροι επέστρεψαν οι πωλητές σε όλο το εύρος του ταμπλώ με αποτέλεσμα η αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 1 προς 10. Η εικόνα της αγοράς δείχνει - περίπου - ανεξέλεγκτη, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών και των επαγγελματιών του χώρου. Μεγάλα discount στα Παράγωγα.

του A. Αναγνωστόπουλου

Η ανακωχή πωλήσεων δεν κράτησε παραπάνω από μισή συνεδρίαση, οι πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι σε όλο το εύρος του ταμπλώ (με αποτέλεσμα η αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 1 προς 10) και η εικόνα της αγοράς δείχνει περίπου ανεξέλεγκτη, εντείνοντας τις ανησυχίες των εμπλεκομένων (επενδυτών και επαγγελματιών του χώρου).

Μάλιστα, δεν είναι υπερβολή να υποστηριχθεί ότι στην παρούσα φάση, η Σοφοκλέους πάσχει από προβλήματα προσανατολισμού, καθώς σε άλλες περιπτώσεις ακολουθεί την πτώση των ανεπτυγμένων αγορών και των μεγάλων χρηματιστηρίων και σε άλλες περιπτώσεις, τις σημαντικές πιέσεις που δέχονται οι αναδυόμενες αγορές, έτσι ώστε πάντα να υπάρχει μια δικαιολογία για κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, η μεταβλητότητα που παρουσιάζεται κατά διαστήματα έχει εξουθενώσει πλήρως τα μικρά χαρτοφυλάκια, και όσους με κινήσεις trading προσπαθούν να ακολουθήσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου κρίνουν την κατάσταση άκρως ανησυχητική, αφού σε διάστημα λίγων συνεδριάσεων ξεχάστηκαν οι εκθέσεις με τις εντυπωσιακές τιμές στόχους, οι κυοφορούμενες επιχειρηματικές κινήσεις - συμφωνίες και ο,τιδήποτε άλλο θα μπορούσε να τονώσει το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ συνεχίζεται σχεδόν επί καθημερινής βάσεως η κατακρήμνιση της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ (και κατά συνέπεια, μεγάλων και μικρών χαρτοφυλακίων), με άκρως ανησυχητικές διαστάσεις.

Ακόμη χειρότερη η εικόνα στην αγορά παραγώγων, με αρκετούς Ειδικούς Διαπραγματευτές να μην δείχνουν διαθέσεις τοποθέτησης εντολών αγοράς στο σύστημα, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα, οι υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίηση να έχουν πάρει σημαντικότατες διαστάσεις.

Τεχνικά, η εικόνα χειροτερεύει συνεχώς και σε περίπτωση που ο δείκτης υποχωρήσει κάτω από τις 3.510 μονάδες (σε κλείσιμο) θέτει εκ του ασφαλούς τέρμα σε οποιοδήποτε ανοδικό σενάριο.

Από εκεί και πέρα και καθαρά για στατιστικούς λόγους, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο ο τίτλος του Τιτάνα (λόγω επικείμενης αποκοπής μερίσματος) διεσώθη με θετικό πρόσημο και σχετικά αξιοσημείωτα κέρδη.

Αντίθετα, από το υπόλοιπο ”κόκκινο” ταμπλώ του FTSE, απώλειες μεγαλύτερες του 3% κατέγραψαν, Αγροτική, Εμπορική, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Cosmote και OTE, ενώ περίπου συντριπτικές, λαμβανομένης υπόψιν και της πτώσης που έχει προηγηθεί, θεωρούνται οι απώλειες για Ιντρακόμ και Ελληνική Τεχνοδομική, που ξεπέρασαν τις 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού η τελική εικόνα, παρά μόνο για τους λάτρεις των στατιστικών, με 24 ανοδικές μετοχές έναντι 267 πτωτικών και 28 τίτλοι με απώλειες από 8-12,5%, κάτι το οποίο τείνει να γίνει περίπου μόνιμο φαινόμενο.

Συμπερασματικά, και σύμφωνα με την άποψη ενός από των παλαιοτέρων παραγόντων της αγοράς, η Σοφοκλέους στην παρούσα φάση προσομοιάζει με κινούμενη άμμο, όπου κάθε κίνηση βυθίζει ακόμη περισσότερο τους όποιους θαρραλέους...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v