Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύσκολη συνεδρίαση

Οι τεχνικές ενδείξεις δεν είναι και οι πλέον θετικές, τουλάχιστον έτσι όπως διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές. Και η σημερινή συνεδρίαση προμηνύεται αρκετά επίπονη, με μικρότερες διακυμάνσεις θέλουμε να πιστεύουμε και σφιχτή άμυνα γύρω από τις 3.750 μονάδες. Ξεκινούν σήμερα οι εγγραφές για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ακόμη μια δύσκολη συνεδρίαση προμηνύεται η σημερινή.

Τόσο οι τεχνικές ενδείξεις που περιμένουν τις τελευταίες δύο ημέρες από την αγορά της Νέας Υόρκης οι ξένοι αναλυτές, όσο και οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ δεν οδηγούν σε εξομάλυνση των πιέσεων και της νευρικότητας, διεθνώς.

Μετά τη χθεσινή αντίδραση τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν νωρίτερα με απώλειες, στέλνοντας ένα... μήνυμα και προς τη δική μας πλευρά.

Βέβαια τις τελευταίες 4-5 ημέρες ορισμένοι ξένοι οίκοι (κυρίως η Citigroup και λιγότερο η UBS) επιχειρούν να εντοπίσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν μετά το τελευταίο... ξεπούλημα.

Η HSBC αναθεωρεί τη σύστασή της σε ”υπεραπόδοση” για τις μετοχές της Τιτάν και της ΜΕΤΚΑ, αλλά η Deutsche Bank ”κόβει” στα 43 από τα 52 ευρώ την Εθνική, λόγω της ”πίστης” της ότι το deal θα ολοκληρωθεί, απλώς ίσως κοστίσει περισσότερο.

Βέβαια, ο πανίσχυρος αμερικανικός οίκος της Citigroup εντόπιζε χθες τέσσερις καταλύτες ανάκαμψης για το χρηματιστήριό μας.

Κατά συνέπεια, αυτό που μένει να διαπιστωθεί άμεσα είναι το περιθώριο απεγκλωβισμού της Σοφοκλέους (και σε ποιον βαθμό μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο) από την πορεία των ξένων αγορών, και μάλιστα για το τριήμερο που πραγματοποιούνται οι δημόσιες εγγραφές για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σε κάθε περίπτωση, ο επενδυτής που προσεγγίζει από τεχνικής πλευράς την αγορά είναι υποχρεωμένος να λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν του δυο-τρία τινά.

Το πρώτο -και κατά την εκτίμησή μας βασικότερο- αφορά στο γεγονός ότι ο FTSE-20 και οι μετοχές των Εθνικής και Eurobank βρίσκονται σε διαπραγμάτευση σημαντικά χαμηλότερα του ΚΜΟ των 30 εβδομάδων.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά στην υψηλή μεταβλητότητα των τελευταίων πέντε-έξι συνεδριάσεων, που ούτε χθες έδειξε να κοπάζει.

Το τρίτο αφορά στην επιφύλαξή μας για το πραγματικό επίπεδο της ζημιάς που έχει συντελεστεί τις τελευταίες ημέρες, ζημιάς η οποία ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις σε ορισμένες χρηματιστηριακές, κωδικούς επιχειρηματιών - πελατών τους και ορισμένους μεγαλοπαραγόντες της αγοράς.

Το καλύτερο δυνατό ενδεχόμενο για σήμερα θα ήταν αυτό της συντήρησης του FTSE-20 σε επίπεδα υψηλότερα των 2.005-2.015 μονάδων, η εξομάλυνση της τάσης για τη μετοχή της Εθνικής και μια μικρότερη σε εύρος διακύμανση του Γενικού Δείκτη, με επιθυμητό κλείσιμο όχι χαμηλότερα των 3.740-3.745 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v