Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

T.T.: Tα ”συν” και ”πλην” ενός σέξι στόρι

Η δημόσια εγγραφή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.), η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, αποτελεί ίσως την πιο σημαντική κίνηση προσέλκυσης του ευρέος επενδυτικού κοινού στο Χ.Α. τα τελευταία χρόνια. Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ”κουμπαρά” που μεταμορφώνεται σιγά σιγά σε τράπεζα λιανικής.

T.T.: Tα ”συν” και ”πλην” ενός σέξι στόρι
Αν οι εκτιμήσεις για τη δημόσια εγγραφή του Τ.Τ. είναι σωστές, τότε ο βαθμός υπερκάλυψης θα ξεπεράσει τις 4 και ίσως τις 5 φορές, με τον αριθμό των αιτήσεων από την Ελλάδα να ξεπερνά πιθανόν τις 40.000. Αν μάλιστα οι πιο αισιόδοξοι έχουν δίκαιο, θα μπορούσε να υπερβεί τις 60.000.

Τα πρώτα ”κέρδη”, λοιπόν, καταγράφονται πριν ακόμη ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών του Τ.Τ., καθώς παρατηρείται ”κινητοποίηση” μεγάλης μάζας του κόσμου, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα παρέμενε απαθής και δεν θα έμπαινε στον κόπο να δεσμεύσει κάποια χρήματα για να αγοράσει μετοχές.

Και όλα αυτά γίνονται σε μια χρονική στιγμή που τα χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένης της Σοφοκλέους, έχουν περάσει μια μεγάλη δοκιμασία και η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλος αυτός ο κόσμος μπήκε στον κόπο να εγγραφεί για να πάρει μετοχές του Τ.Τ. γιατί γνωρίζει περί τίνος πρόκειται και πιστεύει ότι θα βγάλει λεφτά.

Το Τ.Τ., λοιπόν, αποτελεί ένα καλό επενδυτικό στοίχημα; Πιστεύουμε ότι έχει τα φόντα να αποδειχθεί σε κάτι τέτοιο, αν οι αγορές δεν σταθούν εμπόδιο και η τιμή εισαγωγής της μετοχής είναι τέτοια που να παραπέμπει σε σχετικά ελκυστική αποτίμηση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στα ”συν” του στόρι του Τ.Τ. θα πρέπει να συμπεριλάβει κανείς το μεγάλο δίκτυο υποκαταστημάτων πανελλαδικά, το οποίο δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί στο έπακρο, καθώς και τις συνέργειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη συνεργασία με το δίκτυο των ΕΛΤΑ.

Το μικρό λειτουργικό κόστος επιτρέπει στο Τ.Τ. να κερδίσει μερίδιο στην αγορά των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, προσφέροντας χαμηλότερα επιτόκια από τον ανταγωνισμό, πρακτική που έχει εξοργίσει αρκετές τράπεζες.

Σε αντίθεση με άλλες τράπεζες, το Τ.Τ. έχει επίσης μια μεγάλη καταθετική βάση για να χρηματοδοτήσει αυτή την επέκταση στη λιανική τραπεζική καθώς και υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια για να την υποστηρίξει. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Τ.Τ. ξεπερνά το 13% έναντι 7% με 8% στις περισσότερες άλλες τράπεζες.

Επιπλέον, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων είναι πολύ καλή, σε μεγάλο βαθμό γιατί δεν έχει πολύ καιρό που μπήκε δυναμικά στις χορηγήσεις. Ακόμη, οι προβλέψεις του ξεπερνούν κατά πολύ τις επισφάλειες.

Ωστόσο, αρκετοί Έλληνες και ξένοι επενδυτές θα μπουν στον κόπο να εγγραφούν για μετοχές του Τ.Τ. για έναν άλλο λόγο: την πιθανότητα να πουλήσει η κυβέρνηση το Τ.Τ. μέσα στον επόμενο χρόνο ή σε δύο σε μία από τις ενδιαφερόμενες τράπεζες. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η τιμή εισαγωγής θα λειτουργεί για πολλούς σαν ”πάτωμα”, μειώνοντας τις πιθανότητες υποχώρησης της μετοχής κάτω απ’ αυτό το επίπεδο.

Όμως, το στόρι του Τ.Τ. δεν θα μπορούσε να μην έχει μειονεκτήματα. Σε μεγάλο βαθμό, η μεταμόρφωσή του στηρίζεται στις ικανότητες του προέδρου, του κ. Πάνου Τσουπίδη, να συγκεράσει διάφορα πολιτικά ρεύματα και απόψεις χωρίς μεγάλους τριγμούς. Αν λοιπόν ο κ. Τσουπίδης φύγει για τον οποιονδήποτε λόγο, η πολιτική ίσως επικρατήσει της τεχνοκρατικής λογικής.

Επιπλέον, το Τ.Τ. δεν έχει το στελεχιακό δυναμικό και την υποδομή σε τεχνολογικό εξοπλισμό άλλων τραπεζών λιανικής. Αυτό είναι μειονέκτημα, που θα μπορούσε όμως σταδιακά να μετατραπεί σε πλεονέκτημα.

Ένα άλλο μειονέκτημα του Τ.Τ. είναι οι περιορισμένες δυνατότητες αύξησης του ενεργητικού του, καθώς τα δάνεια αντικαθιστούν στην ουσία παλαιά υψηλότοκα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό του. Οι ιθύνοντες του Τ.Τ. ισχυρίζονται ότι κερδίζουν σε απόδοση από τη μετατροπή, καθώς τα επιτόκια στα δάνεια είναι πιο υψηλά από αυτά των ομολόγων.

Αφήσαμε τελευταίο τον ”μπαλαντέρ”, που δεν είναι άλλος από την τιμή της μετοχής. Το εύρος 11,30 ευρώ με 13,50 ευρώ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λογικό με βάση τις αποτιμήσεις που συνεπάγεται. Όταν όμως ληφθούν υπόψη η πρόσφατη μεγάλη διόρθωση των αγορών, η αυξημένη μεταβλητότητα και η αποτίμηση του γερμανικού Τ.Τ. (Deutsche Post Bank), τότε η τιμή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ακόμη και αν η ”δίκαιη” είναι εκτός εύρους.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v