Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Γιο- γιο” η Σοφοκλέους

Αυτό δεν είναι διάγραμμα, αυτό είναι διαδρομή... ρώσικου τρένου. Από τα υψηλά στα χαμηλά, ξανά στο ναδίρ και μετά στο ζενίθ, σε μια εμφανή προσπάθεια ορισμένων ισχυρών παικτών της Σοφοκλέους να στηριχθεί η αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών. Μοιρασμένη η εικόνα μεταξύ ανοδικών/πτωτικών, σημαντικά κέρδη για Motor Oil, αντιδρά η Εθνική, ενισχύονται θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, κερδίζουν έδαφος ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ένα διάγραμμα αξίζει όσο χίλιες λέξεις.

Η διαγραμματική απεικόνιση του γενικού δείκτη στα πρώτα 30-35 λεπτά της συνεδρίασης αναδεικνύει το προφανές.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με υποχώρηση προς τις 3.618 μονάδες, εν συνεχεία αντέδρασε προς τις 3.676, διόρθωσε και πάλι, αντέδρασε και πάλι, για να διαμορφώνεται στις 12:05 πέριξ των 3.655 μονάδων.

Εύλογη η νευρικότητα, η υψηλή μεταβλητότητα, οι συνεχείς μεταβολές στη διακύμανση βασικών δεικτών και μετοχών.

Είναι προφανές πως με αυτή την εικόνα της αγοράς θα πρέπει να προσαρμοστούμε, να εξοικειωθούμε, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Η σχέση μεταξύ ανοδικών προς πτωτικές μετοχές εμφανίζονταν μοιρασμένη, με την Motor Oil να υπεραποδίδει μέχρι τα 20,60 ευρώ.

Να σημειωθεί πως στη μετοχή τοποθετούνταν και χθες ξένοι διαχειριστές, λόγω της ένταξης της ΜΟΗ στον δείκτη MSCI από 31 Μαΐου, αλλά και λόγω της προσδοκίας των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Στο σχετικό θέμα αναφέρονται αναλυτικά τα μεγέθη τριμήνου της εισηγμένης.

Θετικά διαμορφώνονται ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola 3Ε, Intracom και Αγροτική Τράπεζα, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε συγκριτικά μέτριο επίπεδο.

Από τις υπόλοιπες μετοχές, εύρος διακύμανσης 12 λεπτών διαμορφώθηκε για την ΕΛΒΑΛ, με υψηλό τα 2,66 ευρώ, 16 λεπτών για την Τεχνική Ολυμπιακή, με υψηλό τα 4,36 ευρώ, 12 λεπτών για την Altec με υψηλό στα 2,22 ευρώ, ενώ ακολουθούσαν ΔΟΛ, Μηχανική (κοινή και προνομιούχος), Μετκα, Χαλκόρ, Σιδενόρ, Τεγόπουλος, Φουρλής, αλλά και Elmec Sport, με μέγιστη λίγο υψηλότερα των 2 ευρώ στα 2,02 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές περίπου 250.000 τεμαχίων πραγματοποιούνταν υψηλότερα των 4 ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα, ενώ για την Εθνική διαμορφώνονταν εύρος διακύμανσης μεταξύ 30,54-31,68 ευρώ.

Μέχρι τα 16,58 ευρώ διαμορφώνονταν η μέγιστη τιμή για το Αλουμίνιο της Ελλάδος, μέχρι τα 13,92 για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια και προς τα 13,82 ευρώ για τον Ηρακλή.

Ανάλογη αναμένεται και η συνέχεια, πλην όμως είναι εμφανής η προσπάθεια ορισμένων ισχυρών παικτών να υπάρξει αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών, απαραίτητης όπως έχει αναφερθεί για την επούλωση μερικών από τις πάμπολλες πληγές που έχουν ανοίξει στην αγορά τις τελευταίες δυο-τρεις εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v