Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Το 2006 δεν είναι 1987

Η βίαιη υποχώρηση τιμών είναι διόρθωση και όχι κραχ (όπως συνέβη το 1987) επιμένουν ξένοι επενδυτικοί οίκοι. Για τη Σοφοκλέους, κυρίως, η Citigroup αλλά και οι UBS, HSBC αναφέρουν ”ελκυστική” αποτίμηση και περιθώρια υπεραντίδρασης, τη στιγμή που σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι Έλληνες ισχυροί ”παίχτες” των Π&Κ, Marfin, Alpha Finance. Υψηλότερα των 3.670 μονάδων, προς την κορυφή των 3.683,6 μονάδων ο Γ.Δ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παρά τη βιαιότητα και την ένταση της διόρθωσης, ξένοι επενδυτικοί οίκοι επιμένουν πως η... κατάρρευση των προηγούμενων ημερών δεν είναι κραχ.

Εύγλωττα, στην τελευταία έκθεση της γαλλικής Τράπεζας Societe Generale αναφέρεται πως ”το παγκόσμιο χρηματιστηριακό φαινόμενο των τελευταίων δύο εβδομάδων παρά το ότι έχει τεχνικές ομοιότητες με το κραχ της ”μαύρης” Δευτέρα του ’87, εντούτοις είναι διόρθωση”.

Τον ισχυρισμό της Societe Generale δείχνουν να ασπάζονται τις τελευταίες μέρες και άλλοι ξένοι οίκοι, ενώ σε ό,τι αφορά στα καθ’ ημάς, δεν είναι τυχαίο πως ανάλογο μήνυμα περνούν πανίσχυροι ξένοι επενδυτικοί οίκοι και οι Έλληνες συνεργάτες τους.

Δεν είναι μόνο η διπλή αναφορά της Citigroup με εκθέσεις της, είναι και η στάση της UBS, η έμμεση στήριξη της HSBC και οι αλλεπάλληλες εκτιμήσεις της Π&K, της Μarfin, της Alpha Finance, και πάλι της Π&Κ που επιμένει να υποστηρίζει ότι ο ανοδικός κύκλος δεν έχει ολοκληρωθεί.

Χρήζει αναφοράς πως στην τελευταία ανάλυση της Citigroup υπενθυμίζεται το αυτονόητο, πως ”η πρόσφατη πτώση των τιμών έφερε τις μετοχές αρκετών ελληνικών τραπεζών να βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με λόγο 11-13 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη τους για το 2006.

Σύμφωνα με τον πανίσχυρο αμερικανικό οίκο, πρόκειται για ”ιστορικά χαμηλό premium, των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων, έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου (στο 9,9 με βάση την εκτίμηση για το ’06)”.

Κατά την εκτίμησή μας όλα αυτά ενισχύουν το ενδεχόμενο της συντήρησης της ανοδικής αντίδρασης, με εμφανή την προσπάθεια όλο και περισσότερων επενδυτικών κύκλων, χρηματιστών, βασικών μετόχων και επιχειρηματιών της αγοράς μας να μπουν μπροστά.

Ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε υψηλότερα των 3.670 μονάδων, υπολείπεται ωστόσο, του αρχικού υψηλού των 3.683,6 μονάδων.

Είναι εμφανής, όμως, η προσπάθεια που καταβάλλεται συνολικά και μεθοδικά, τουλάχιστον όπως αυτή αποτυπώνεται στην πορεία συγκεκριμένων μετοχών–σηματωρών από κάθε κατηγορία και αποτίμηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v