Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση αναστροφής κλίματος

Σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια αναστροφής του κλίματος στη Σοφοκλέους σε συνάρητηση πάντα με την πορεία των διεθνών αγορών, αν και σημαντική μερίδα των επενδυτών διατηρεί τις επιφυλάξεις της, καθώς η απόδοση του ΓΔ από την αρχή του έτους έχει περιορισθεί στο 3,41%. Κέρδη υψηλότερα του 5% για Εθνική, Cosmote και ΟΠΑΠ.

του A. Αναγνωστόπουλου

Σε εξέλιξη η προσπάθεια αναστροφής του κλίματος, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι για κάτι τέτοιο θα συνηγορεί και το διεθνές κλίμα, με τους δεικτοβαρείς τίτλους σήμερα να δημιουργούν θετικές διαθέσεις και αρκετές μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης να υπεραποδίδουν σε σχέση με το Γενικό Δείκτη.

Πάρα ταύτα, το κλίμα της απόλυτης επιφύλαξης παραμένει, και αυτό καταδεικνύεται από την αγορά παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι με αρκετά αυξημένες συναλλαγές διατήρησαν το μεγαλύτερο μέρος των υποτιμήσεων, τουλάχιστον για τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με την άποψη των επαγγελματικών του χώρου, η ψυχολογία των εμπλεκομένων παραμένει ευάλωτη, οι οποιεσδήποτε κινήσεις των τελευταίων δυο ημερών είναι περισσότερο βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και οι όποιοι αγοραστές πιθανότατα να βγουν σε επιθετικές πωλήσεις εάν το κλίμα γυρίσει αρνητικό και σε μια τέτοια φάση, οι περισσότεροι συνιστούν σχετική επιφύλαξη και μόνο ”πληρωμένες” αγορές μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα.

Από τους δεικτοβαρείς τίτλους, πλην του Γερμανού που έκλεισε με οριακές απώλειες, όλοι οι άλλοι ανεξαιρέτως με θετικό πρόσημο ενώ κέρδη μεγαλύτερα του 3% κατέγραψαν Αγροτική, Εμπορική, ΔΕΗ, Ιντρακομ, Μοτορ Όιλ.

Όμως, επικεφαλής των κερδισμένων από τα blue chips και με κέρδη μεγαλύτερα των 5 ποσοστιαίων μονάδων, οι Εθνική, Cosmote, ΟΠΑΠ.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικό gap και απομένει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να αποδείξουν εάν αυτό είναι gap εκκίνησης ή gap εκτόνωσης. Πάντως μέχρι τότε, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική και η οποιαδήποτε ανοδική κίνηση συνεχίζει να θεωρείται αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα και μόνο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3,789,02 μονάδες με κέρδη 3,23% ενώ ο τζίρος προσέγγισε τα 345 εκατ. από τα οποία τα 38,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Επίσης, σε εβδομαδιαία βάση, οι απώλειες του Γενικού Δείκτη έφτασαν το 2,31% ενώ τα κέρδη από την αρχή του χρόνου έχουν περιοριστεί στο 3,41%.

Σαφώς καλύτερη των προηγουμένων συνεδριάσεων η τελική εικόνα με 242 ανοδικές έναντι 38 πτωτικών και 13 τίτλοι με κέρδη από 8-19,44%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, επειδή στη σημερινή συνεδρίαση παρατηρήθηκε αγελαία συμπεριφορά και αντίδραση πεπιεσμένου ελατηρίου για αρκετούς τίτλους που κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις είχαν υποστεί συντριπτικές απώλειες, οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι αυτές που θα δείξουν για ποιες μετοχές η σημερινή κίνηση θα έχει διάρκεια και μέχρι τότε συνίσταται σχετική επιφύλαξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v